Een assistent neemt administratieve taken op zich en helpt bij het organiseren van activiteiten binnen een organisatie. Je verstuurt e-mails, plant vergaderingen en houdt in de gaten of projecten nog wel volgens plan verlopen. Assistenten zorgen ervoor dat het team en de hele organisatie efficiënt kunnen werken. 

wat doet een assistent?

Als assistent heb je de volgende taken:

  • aanspreekpunt zijn

  • plannen en organiseren

  • documenten beheren

  • collega’s ondersteunen

  • problemen oplossen

Wil je weten wat je gaat verdienen als assistent? Vul dan de salarischecker in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast je salaris krijg je als assistent vaak fijne extra’s, afhankelijk van het bedrijf en je contract. Dit kan een telefoon of laptop van de zaak zijn, een pensioenregeling, reiskostenvergoeding, en soms een budget voor opleidingen en trainingen. 

Als assistent kan je werken in verschillende rollen en organisaties. Denk aan:

  • assistent-accountant: je werkt samen met andere accountants om bedrijven en organisaties te helpen met hun financiën. Je bereidt financiële documenten voor, helpt met belastingaangiften en zorgt dat alle cijfers kloppen. Zo maak je al je klanten blij met een opgeruimde boekhouding!

  • assistent-controller: je helpt de controller met het controleren van de financiën binnen een bedrijf. Je kijkt of alles klopt en helpt met het plannen van het budget. Deze baan is belangrijk in allerlei soorten bedrijven.

  • assistent-uitvoerder: op de bouwplaats ben jij de rechterhand van de uitvoerder. Je helpt met het aansturen van het team, controleert materialen en houdt de veiligheid in de gaten. Je leert veel, want je bent in opleiding om zelf uitvoerder te worden.

  • apotheekassistent: je werkt in een apotheek waar je medicijnen klaarmaakt en geeft aan patiënten. Je legt uit hoe en wanneer ze hun medicijnen moeten innemen, vooral als er bijzondere instructies zijn.

  • doktersassistent: in een huisartsenpraktijk of ziekenhuis ondersteun je de arts. Je regelt de administratie, beantwoordt eenvoudige medische vragen en geeft patiënten advies.

  • managementassistent: je ondersteunt het management van de organisatie door praktische zaken en administratie te regelen. Dit werk lijkt veel op dat van een directiesecretaresse, maar je hebt iets minder verantwoordelijkheden.

  • onderwijsassistent: je helpt leraren met het begeleiden van leerlingen en het geven van lessen, vooral in het basis- en speciaal onderwijs. Met een tekort aan leraren is er veel vraag naar onderwijsassistenten. Grote kans op een baan dus!

  • personal assistant: je bent de rechterhand van een hooggeplaatst persoon binnen een organisatie. Je assisteert, plant en regelt werkzaamheden voor iemand anders, zodat diegene zich kan focussen op zijn of haar werk en de belangrijkste taken.

  • projectassistent: je ondersteunt de leiders en medewerkers van een project met de planning, financiën en communicatie. Je zorgt ervoor dat iedereen weet wat er moet gebeuren en wanneer.

  • voedingsassistent: in een ziekenhuis of verzorgingshuis zorg je dat patiënten lekkere maaltijden krijgen die passen bij hun dieet. Je werkt samen met diëtisten en beheert de voedselvoorraad.

Een werkdag van een assistent is gevuld met allerlei taken. Een gemiddelde dag kan er zo uitzien:

  • je dag begint meestal op kantoor of thuis, waar je eerst je agenda doorneemt om te zien wat je die dag moet doen. Je checkt je e-mails en bereidt je voor op de eerste afspraken en telefoongesprekken.

  • gedurende de dag heb je afspraken met collega’s of managers van hogerop waarbij je ondersteunt in vergaderingen of presentaties. Je notuleert, zorgt dat alle documenten aanwezig zijn en dat alles soepel verloopt.

  • tussendoor werk je aan lopende projecten. Dit kan het bijwerken van documentatie zijn, het opstellen van rapportages of het verwerken van data.

  • tijd om te focussen, want eind van de week heb je twee belangrijke deadlines. De rest van de middag ben je druk met het afronden van een rapport en een presentatie.

  • aan het einde van de werkdag ruim je je werkplek op, werk je de administratie bij en bereid je alvast de volgende dag voor. Zo weet je zeker dat je morgen niks vergeet!

dit is je takenpakket als assistent

  • aanspreekpunt zijn
    Als assistent ben je vaak het eerste aanspreekpunt voor mensen binnen en buiten de organisatie. Je beantwoordt telefoontjes, ontvangt bezoekers en zorgt dat alle vragen op de juiste plek terechtkomen. Dankzij jou verloopt de communicatie vloeiend en snel.

  • plannen en organiseren
    Je beheert de agenda’s van collega’s of leidinggevenden en plant afspraken in. Ook organiseer je vergaderingen en evenementen, waarbij je alles van locatie tot benodigde materialen regelt. Een goede voorbereiding is het halve werk.

  • documenten beheren
    Je houdt belangrijke papieren en digitale documenten bij. Dit is het opstellen, bijwerken en archiveren van documenten zodat iedereen toegang heeft tot de meest actuele informatie.

  • collega’s ondersteunen
    Je helpt je collega’s bij verschillende taken, zoals het opstellen van rapporten, voorbereiden van presentaties of bijwerken van de administratie.

  • problemen oplossen
    Als assistent moet je vaak onverwachte problemen oplossen die gedurende de dag opduiken. Of het nu gaat om technische storingen, last-minute wijzigingen in schema's of een conflict met een leverancier: jij staat klaar om snel en efficiënt oplossingen te vinden.

wie zijn je collega’s?

Als assistent werk je met veel verschillende mensen samen. Dit zijn vaak collega's van je eigen afdeling, zoals andere assistenten, administratief medewerkers of directiesecretaresses. Maar je hebt ook veel te maken met collega’s van andere afdelingen, zoals baliemedewerkers, hr-adviseurs, logistieke medewerkers en productiemedewerkers.

je werkplek als assistent

Of je nu werkt in de financiële sector, op een bouwplaats, of in een zorginstelling, als assistent ben je overal onmisbaar.

  • in de financiële sector, waar je als assistent-controller de financiën van een bedrijf helpt beheren, werk je voornamelijk in kantooromgevingen van financiële instellingen of bedrijfskantoren.

  • op bouwplaatsen, waar je als assistent-uitvoerder de uitvoerder ondersteunt met de dagelijkse leiding, ben je direct op locatie actief, midden in de actie van het bouwproject.

  • in zorginstellingen, zoals apotheken en ziekenhuizen, werk je als apotheekassistent of voedingsassistent, waar je direct contact hebt met patiënten en zorg draagt voor hun medicatie of dieetbehoeften.

leuke bedrijven om te werken als assistent

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

  • asml: pionier in de technologie op wereldniveau. Als assistent bij ASML maak je deel uit van een team dat werkt aan baanbrekende technologieën. Dé plek als je je carrière een technische impuls wil geven!

  • abn amro: werken bij één van de grootste banken van Nederland, betekent dagelijks impact maken. Of je nu helpt bij administratieve taken of klantenservice, je draagt bij aan de visie van de bank om de financiële wereld toegankelijker te maken. Een geschikte werkplek als je carrière wil maken in de financiële sector.

  • rijksoverheid: werken bij de overheid biedt niet alleen veelzijdige carrièrekansen, maar ook de kans om bij te dragen aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Als assistent binnen een van de ministeries of overheidsdiensten help je met alles van beleidsvoorbereiding tot het beheer van communicatie.

de werktijden van een assistent

Als assistent werk je meestal tijdens de gewone kantoortijden, maar soms wordt er flexibiliteit van je gevraagd. Bijvoorbeeld wanneer je een belangrijk project af moet maken, of wanneer er een vergadering voorbereid moet worden. Ook kan het zijn dat je soms buiten je normale uren moet werken om dringende problemen op te lossen.

flexibele of vaste baan als assistent?

Als assistent kun je zowel in flexibele als vaste functie werken. Dit hangt af van de sector en type bedrijf. In sommige organisaties, zoals juridische of administratieve kantoren, zijn vaste aanstellingen gebruikelijk. In andere, zoals evenementenorganisatie of projectmatig werk, kun je vaker tijdelijke of flexibele contracten vinden.

Ontdek hier alle vacatures per dienstverband. Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om assistent te worden, heb je meestal minimaal een mbo-opleiding nodig in de richting van administratieve dienstverlening of secretarieel werk. Wil je in een specifiek vakgebied werken, zoals de zorg of techniek? Dan heb je soms een opleiding tot in dat vakgebied nodig.

Gelijk een cursus volgen? Dat kan gemakkelijk én gratis via Randstad! Met de online trainingen van GoodHabitz spijker je bijvoorbeeld je time-management bij, of volg je een training over gesprekstechnieken.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt, heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Als assistent ontwikkel je veel verschillende competenties, zoals:

  • communicatief sterk: je hebt veel direct contact met collega’s en mensen van buiten de organisatie. Het is belangrijk dat je informatie duidelijk en professioneel overbrengt.

  • oplossingsgericht: je plant en organiseert afspraken, vergaderingen, en beheert documenten en databases. Organisatietalent is onmisbaar om overzicht te houden.

  • stressbestendig: je blijft kalm onder druk en laat je niet afleiden, zelfs als het druk is of er problemen ontstaan.

  • flexibel: in de rol van assistent moet je vaak snel kunnen schakelen tussen verschillende taken en inspelen op veranderende omstandigheden.

  • organiseren: van een dubbel geboekte vergadering tot een technisch probleem met kantoorapparatuur; je komt dagelijks kleine en grote uitdagingen tegen die opgelost moeten worden. Gelukkig weet jij het snel te regelen!

is werken als assistent wat voor jou?

Zeker weten of een baan als assistent bij je past? Dat kan met onze persoonlijkheidstest. Met deze test ontdek je wat jou als persoon typeert en wat je talenten zijn.

Werken via Randstad heeft een aantal voordelen. Denk aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop die je om hulp kan vragen

  • de mogelijkheid om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • 8,33% vakantiegeld en 25 vakantiedagen 

veelgestelde vragen over assistent

  • wat doet een assistent?

    Een assistent neemt administratieve taken op zich en helpt bij het organiseren van activiteiten binnen een organisatie. Je beheert e-mails, plant vergaderingen en volgt de voortgang van projecten. Lees hier alle werkzaamheden van een assistent.

  • wat verdien je gemiddeld als assistent?

    Benieuwd naar het gemiddelde salaris van een assistent? Dat ontdek je snel en eenvoudig met de salarischecker. Ontdek het direct met de salarischecker! Je ziet snel en eenvoudig wat het gemiddelde salaris van assistent is.

  • hoe moet ik solliciteren op een assistent vacature?

    Solliciteren als assistent is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in het jobboard naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

  • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als assistent?
  • hoe lang duurt een opleiding tot assistent?

    Om assistent te worden, heb je meestal minimaal een mbo-opleiding nodig, in de richting van administratieve dienstverlening, secretarieel werk, of een specifiek vakgebied zoals gezondheidszorg of techniek, afhankelijk van waar je wilt werken. Dit duurt vaak drie jaar. Lees hier alles over werken als assistent.