kom alles te weten over stressbestendig:
-
wat maakt stressbestendigheid zo belangrijk op de werkvloer?
-
zo toon je stressbestendigheid aan tijdens een sollicitatiegesprek
-
zo help je anderen zich te ontwikkelen met stressbestendigheid
wat is stressbestendig?
Iemand die stressbestendig is, kan goed omgaan met druk en tegenslagen. Dit kan werkdruk zijn, bijvoorbeeld wanneer er een collega ziek is en jij daardoor extra taken op je moet nemen, maar ook tijdsdruk, als een klus plots eerder af moet zijn dan gepland. Een stressbestendig persoon houdt het hoofd koel en blijft ook bij plotselinge druk en tegenslagen goed presteren.
►Wil je weten of je al over deze competentie beschikt? Doe onze persoonlijkheidstest
wat maakt stressbestendigheid zo belangrijk op de werkvloer?
Stressbestendigheid is belangrijk op de werkvloer omdat het je helpt om te gaan met druk, tegenslagen en vervelende situaties. Hoe goed je dingen ook plant en voorbereid, soms kan de druk plots hoog oplopen, waardoor je een tandje bij moet zetten. In zo’n situatie moet je rustig blijven en niet in de stress schieten. Als je namelijk wel in paniek raakt, zul je merken dat er helemaal niks meer uit je handen komt - juist nu je ze extra hard nodig hebt!
Voor werkgevers is het een fijne gedachte als medewerkers stressbestendig zijn. Dit betekent namelijk dat diegene er op kan vertrouwen dat de medewerkers in elke situatie goed blijven presteren. Ook wanneer er een lange rij klanten voor hun neus staat, een opdracht eerder af moet of er zich een vervelende situatie voordoet. Een stressbestendige collega behoudt het overzicht, bepaalt de belangrijkste prioriteiten en focust zich op het afronden van de taak.
zo ontwikkel je stressbestendigheid
Beter omgaan met druk en stressvolle situaties tijdens het werken? Ontwikkel je stressbestendigheid met onze vijf tips! Deze helpen je niet alleen op de werkvloer, maar ook daarbuiten!
- Zet emoties opzij
Stress wordt vaak veroorzaakt door emoties. Je ziet een stapel werk voor je neus liggen of denkt aan een presentatie en krijgt er direct de kriebels van. In zo’n geval helpt het om je emoties opzij te zetten en zo rationeel mogelijk te blijven. Pak het aan zoals gewoonlijk en doe je best. Meer kun je niet doen! - Stel prioriteiten
Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook voor stress. Door prioriteiten te stellen, houd je overzicht en kun je efficiënter te werk gaan. Hiermee voorkom je stress. Komt er toch plotseling een hoop werk op je bord of zit er iets tegen? Bepaal dan wat de hoogste prioriteit heeft en ga daar als eerste mee aan de slag. Dit geeft rust en helpt je de stress de baas te blijven.
► Hulp nodig bij prioriteiten stellen om efficiënter te werken? Volg dan onze training Grip op je leven, rust in je hoofd. Hierin leer je doelgericht werken en geestelijke blokkades op te lossen. Helemaal gratis met een Randstad-account. - Neem pauze
Soms is het nodig om over te werken of extra gas te geven. Maar als je veel van jezelf vraagt, is het ook belangrijk dat je af en toe een pauze inlast. Neem de tijd voor je lunch, drink een kop koffie met een collega of maak een wandeling. Fysieke en mentale rust helpt om je batterij weer op te laden, zodat je daarna weer kan knallen!
► Meer weten over het effect van ontspanning op productiviteit? In onze training De kracht van slaap leer je er alles over! Deze training is helemaal gratis met een Randstad-account. Maak er hier één aan. - Blijf positief
Als je stressbestendigheid wilt ontwikkelen is positiviteit onmisbaar. Vervang de vraag: ‘wat gebeurt er als het niet lukt?’ eens door ‘wat gebeurt er als het wél lukt?’. Als je positief blijft en vertrouwen hebt in jezelf, kun je veel beter omgaan met druk en stress. - Praat erover
In stressvolle situaties helpt het vaak al om erover te praten. Het uitspreken van je zorgen geeft rust en ruimte in je hoofd. Misschien weten je collega’s niet eens hoe druk jij het hebt. Als je dit met ze bespreekt, zijn ze vast bereid een deel van je werk over te nemen.
functies waarbij stressbestendigheid belangrijk is
In veel vakgebieden is het belangrijk dat je stressbestendig bent. Toch zijn er een aantal beroepen waarin stressbestendigheid echt een onmisbare competentie is. Denk bijvoorbeeld aan een functie als:
-
salesmedewerker: als salesmedewerker word je beoordeeld op het aantal verkopen dat je per maand of kwartaal doet. Deze targets zorgen niet voor stress, maar maken je juist gemotiveerd om het elke maand beter te doen!
-
projectleider: een projectleider is eindverantwoordelijk voor een project. Als er zich een probleem voordoet is het aan jou de taak om dit op te lossen, ook wanneer dit op het laatste moment moet gebeuren. Met jouw stressbestendigheid zorg je altijd voor een goede afloop.
-
directiesecretaresse: wanneer een MT of directie op jou vertrouwd, betekent het dat je veel verantwoordelijkheden hebt. Ook onder druk kan je alles in goede banen leiden en presteren zoals je dat altijd doet.
-
personal assistant: als personal assistant werk je vaak voor iemand die zelf een druk en chaotisch bestaan leidt. Zo iemand heeft graag iemand aan zijn of haar zijde die werk uit handen kan nemen, snel kan schakelen en de rust weet te bewaren.
► Meer weten over welke beroepen bij jou (en je competenties) passen? Doe onze beroepskeuzetest!
zo toon je stressbestendigheid aan tijdens een sollicitatiegesprek
Heb je een vacature op het oog waarbij stressbestendigheid een pré is? Dan kun je op verschillende manieren aantonen dat je stressbestendig bent.
Vertel in je sollicitatiegesprek over de manier waarop jij omgaat met stress en stressvolle situaties op de werkvloer. Wat doe jij om je hoofd koel te houden als het ineens druk wordt in de winkel? Of als je collega ziek is en je taken over moet nemen? Dit zijn concrete voorbeelden waarmee je aan je potentiële nieuwe werkgever aantoont dat jij prima om kan gaan met stress.
Ook als je een opleiding hebt gedaan, zijn er vast momenten geweest waarop de druk hoog lag. Bijvoorbeeld tijdens een tentamenweek of een belangrijke eindpresentatie. Geef aan wat jij in zo’n situatie doet om goed te blijven presteren.
zo help je anderen zich te ontwikkelen met stressbestendigheid
Word jij niet onrustig van een target, een naderende deadline of plotselinge tegenslag? Mooi! Dan kun je anderen die daar wel last van hebben misschien helpen om stressbestendiger te worden.
Help je collega met het opstellen van prioriteiten als er veel werk op de plank ligt. Bepaal samen wat als eerste af moet en zet dat bovenaan de lijst. Zijn er taken die kunnen wachten? Parkeer ze dan voor een later moment.
Je kan collega’s ook helpen met het ontwikkelen van stressbestendigheid door het bespreekbaar te maken op de werkvloer. Zo kun je elkaar beter ondersteunen in drukke periodes, bijvoorbeeld door taken te verdelen.
►Het gevoel van stress hoeft niet altijd negatief te zijn. Benieuwd hoe je stress in je voordeel laat werken? Kijk dan eens naar onze training Stress is fijn. Met een Randstad-account is deze training helemaal gratis. Hier maak je er snel één aan.
gelijksoortige competenties
Als je stressbestendig bent, dan heb je waarschijnlijk ook aanleg voor flexibiliteit. Deze competentie uit zich namelijk in een groot aanpassingsvermogen. Bijvoorbeeld wanneer een opdrachtgever op vrijdagmiddag ineens iets nodig heeft. Of wanneer je extra taken toegewezen krijgt. Een flexibele collega kan goed omgaan met dergelijke veranderingen en past zich daar zonder problemen op aan.
Stressbestendigheid gaat vaak gepaard met doorzettingsvermogen. Een doorzetter doet er alles aan om zijn doel te behalen, ook bij tegenslagen. Het vermogen om onder druk te presteren en te blijven werken aan het doel hebben de competenties stressbestendigheid en doorzettingsvermogen gemeen.
Iemand die stressbestendig is, kan meestal ook gefocust werken. Focus helpt je om je werk goed uit te voeren en efficiënt te werken. Iemand met een goede focus laat zich niet snel afleiden, ook niet wanneer de tijd dringt of de druk hoog is.