Op je loonstrook vind je precies hoe je salaris is opgebouwd. Je loonstrook bestaat uit de volgende onderdelen:

De meeste loonstroken worden digitaal verstuurd. Dit kan via een app, een online programma of mail. Je werkgever verstuurt je loonstrook soms ook via de post, maar het grootste deel van de werknemers kiest voor een digitale loonstrook. Meer weten over loonstroken of wil je een voorbeeld zien? Check dan onze pagina over loonstroken. 

Niet al het geld dat je in een maand omzet wordt direct op je rekening gestort: we betalen natuurlijk belasting. Benieuwd welk bedrag je wél op je rekening terugziet? Dan kun je op je loonstrookje kijken of, of bereken lekker makkelijk zelf je bruto-netto salaris met behulp van onze bruto-nettocalculator.

Nu je weet wat je verdient, is het tijd om te checken of jouw salaris marktconform is. Dat doe je met onze salarischecker! Bedenk wel: dit is een gemiddelde op basis van de banen bij Randstad voor jouw functie. Het precieze bedrag is afhankelijk van je leeftijd, ervaring, regio, eventuele bonussen en vakantiegeld.

Nog een manier om je salaris te checken: salarisschalen. Veel sectoren hebben een cao, die bepaalt hoeveel je met welke functie moet verdienen. Andere sectoren hebben ook salarisschalen, maar daarbij is vaak meer ruimte om te onderhandelen. Benieuwd welke salarisschaal geldt in jouw vakgebied? Check hier alles over salarisschalen!

Het modale inkomen: een term die je nog al eens voorbij hoort komen. Maar wat is het ook alweer precies? Kort gezegd: het inkomen dat de meeste Nederlanders verdienen. Op die manier geeft het modale inkomen een indicatie van wat een gangbaar loon is in Nederland. Iets anders dan het gemiddelde dus!

Hoeveel is modaal? Het CPB berekent het modale inkomen als 79% van het gemiddelde inkomen per arbeidsjaar. Het Centraal Planbureau schat het modaal inkomen in 2024 op €44.000 bruto. Dit bedrag is inclusief vakantiegeld (meestal zo’n 8 procent).

Wil je hier meer over weten? Check dan onze pagina modaal inkomen!

Je weet nu welk salaris (ongeveer) bij je functie hoort. Verdien je te weinig? Of start je met een nieuwe functie? Tijd voor een salarisonderhandeling! Ook daarvoor ben je aan het juiste adres: check hier 13 tips voor een succesvolle salarisonderhandeling.

veelgestelde vragen over salaris

  • welk salaris past bij mijn functie?

    Welk salaris bij je functie hoort, hangt bijvoorbeeld af je opleidingsniveau, leeftijd, ervaring, branche, cao, arbeidsmarkt én regio. Benieuwd of jouw salaris klopt? Lees hier alles over salaris!

  • is je salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?

    De meeste salarissen in Nederland zijn exclusief vakantiegeld. Dat betekent dat het vakantiegeld apart wordt uitbetaald bovenop het salaris. Het is wel belangrijk op te merken dat dit afhankelijk kan zijn van de afspraken die tussen werkgever en werknemer zijn gemaakt. Lees hier alles over salaris.

  • hoeveel belasting betaal ik over salaris?

    Hoe hoger je salaris is, hoe meer loonbelasting je betaalt. Met onze bruto-netto calculator bereken je makkelijk en snel hoeveel je wél op je rekening krijgt gestort!