kom alles te weten over oplossingsgerichtheid:
-
wat maakt oplossingsgericht denken en werken zo belangrijk op de werkvloer?
-
zo toon je oplossingsgerichtheid aan tijdens een sollicitatiegesprek
-
zo help je anderen zich te ontwikkelen met oplossingsgericht denken en werken
wat is oplossingsgerichtheid?
Oplossingsgerichtheid of probleemoplossend vermogen betekent dat je bij problemen focust op het vinden van oplossingen. Iemand die oplossingsgericht is, ziet een probleem niet als een belemmering maar als een uitdaging. Als iets niet loopt zoals gepland of gehoopt, denkt diegene na over mogelijke oplossingen en maakt een plan van aanpak, zodat het doel alsnog behaald kan worden.
Als je oplossingsgericht ingesteld bent, betekent dat ook dat je het positieve van een (vervelende) situatie inziet. Ondanks dat er zich een probleem voordoet, zie je wat er tot nu toe wél goed ging, wat je al geleerd hebt en wat er al bereikt is.
Hoe ingewikkeld het probleem ook is, voor alles is een oplossing en je weet ‘m te vinden!
►Wil je weten of je al over deze competentie beschikt? Doe onze persoonlijkheidstest
wat maakt oplossingsgericht denken en werken zo belangrijk op de werkvloer?
Oplossingsgericht denken en werken heeft meerdere voordelen. Zo helpt het in de eerste instantie natuurlijk om problemen snel en efficiënt op te lossen.
Om tot een goede oplossing te komen is het vaak noodzakelijk om het probleem te analyseren. Iemand met een sterk probleemoplossend vermogen bekijkt daarom ook de oorzaken van het probleem. Je onderzoekt bijvoorbeeld hoe een storing is ontstaan of hoe het komt dat de verkoopcijfers lager uitvallen. Was dit de eerste keer, of gebeurt dit vaker? Wat zijn de omstandigheden precies? Als je dat weet, kun je misschien een duurzame oplossing vinden waarmee je het probleem voor eens en altijd oplost.
Ook voor je collega’s is het erg fijn om samen te werken met iemand die oplossingsgericht denkt en werkt. Als zij in de put zitten, trek je ze eruit. Je helpt ze te focussen op het positieve zodat ze hun doelen bereiken.
zo ontwikkel je je probleemoplossend vermogen
Weet je niet goed hoe je met problemen op de werkvloer om moet gaan? Of ga je ze liever helemaal uit de weg? Met ons stappenplan ga je oplossingsgericht te werk en pak je elk probleem met beide handen aan!
- Erken het probleem
Om een probleem aan te pakken, moet je het eerst onder ogen zien. Ontwijken lost het probleem niet op, dus ga het vooral niet uit de weg. Probeer het zo objectief mogelijk te bekijken, wie of wat de oorzaak van het probleem ook is. Erkennen is de eerste stap in het ontwikkelen van je probleemoplossend vermogen. - Analyseer het probleem
Voor sommige problemen ligt er een duidelijke oplossing klaar, maar vaak moet je eerst op onderzoek uit. Het analyseren van een probleem helpt je om de oorzaak te achterhalen en het probleem beter te begrijpen. Dit helpt je niet alleen met het vinden van een juiste oplossing, maar ook om het in de toekomst te voorkomen. Win-win dus! - Vraag om hulp
Is het probleem te groot of ingewikkeld voor jou alleen? Of heb je een paar extra ogen en handen nodig? Vraag dan om hulp! Je collega’s zijn er immers niet voor niets. Ook door samen aan oplossing te werken ontwikkel je je probleemoplossend vermogen. - Stel een (nieuw) doel
Heb je een oplossing voor het probleem gevonden? Goed bezig! Dan is het ook belangrijk om een concreet doel te stellen. Wat wil je met die oplossing bereiken? Kan je je initiële doel alsnog behalen? Of is het nodig om ‘m bij te stellen? Met een duidelijk doel voor ogen maak je het oplossen van het probleem een stuk eenvoudiger. - Leer van problemen
Problemen zijn er om van te leren. Zie een probleem niet als iets negatiefs, maar als een kans om het de volgende keer eerder te signaleren of zelfs helemaal te voorkomen. Ook het omarmen van problemen helpt bij het ontwikkelen van oplossingsgerichtheid!
►Wil je meer weten over het omzetten van fouten en problemen in leermomenten? Kijk dan eens naar de training: De kracht van falen. Met een Randstad-account is deze training helemaal gratis. Hier maak je er snel één aan.
functies waarbij oplossingsgerichtheid belangrijk is
De competentie oplossingsgerichtheid komt op de werkvloer altijd goed van pas. Bij deze functies is het extra belangrijk om oplossingsgericht te werk te gaan:
-
projectmanager: als projectmanager bewaak je de voortgang van projecten en ben je eindverantwoordelijk voor een goede afloop. Is er een collega ziek? Kan een product niet geleverd worden? Of gaat het budget er sneller doorheen dan verwacht? Wat er ook gebeurt, je vindt een oplossing en zorgt voor een verbluffend eindresultaat
-
hostess: als hostess ben je het aanspreekpunt voor gasten. Bij jou kunnen ze met alles terecht, ook met vragen en problemen. Met jouw oplossingsgerichtheid ontzorg je je gasten en verzeker je ze van een ontspannen avond of onvergetelijke vakantie
-
storingsmonteur: staat een machine stil of komt er stoom uit een apparaat? Als storingsmonteur is het oplossen van (technische) problemen op de werkvloer je specialiteit. Je analyseert de oorzaken en gebruikt deze om problemen in de toekomst te voorkomen
-
teamleider: als teamleider stuur je je collega’s aan en help je ze als ze ergens tegenaan lopen. Met jou delen ze hun zorgen, vragen en problemen. Je zorgt ervoor dat ze ook bij tegenslagen gemotiveerd blijven en helpt ze de juiste oplossingen te vinden
Meer weten over welke beroepen bij jou (en je competenties) passen? Doe onze beroepskeuzetest!
zo toon je oplossingsgerichtheid aan tijdens een sollicitatiegesprek
Benoemen dat je oplossingsgericht bent is één, het laten blijken is twee. Maar, hoe doe je dat precies in een sollicitatiegesprek?
De beste manier om oplossingsgerichtheid aan te tonen is door voorbeelden te geven. Misschien was je in je vorige functie het aanspreekpunt voor klanten en was het je taak om problemen aan te pakken. Of had je de leiding over een project, waarin je een probleem snel en vakkundig hebt opgelost.
Tot slot kun je ook met voorbeelden uit je privéleven je probleemoplossend vermogen aantonen. Er zijn vast momenten te benoemen waarop je oplossingsgerichtheid je verder hielp. Zo overtuig je je potentiële nieuwe werkgever dat je deze competentie echt onder de knie hebt.
zo help je anderen zich te ontwikkelen met probleemoplossend denken en werken
Zie je problemen als een uitdaging en weet je altijd wel een oplossing te vinden? Dan kun je je kennis misschien gebruiken om anderen te helpen deze competentie te ontwikkelen.
Bedenk een fictief, maar realistisch probleem voor een collega en vraag diegene om mogelijke oplossingen op papier te zetten. Analyseer samen het probleem en de oplossingen, maar geef hem of haar wel de ruimte om er eerst zelf over na te denken. Zo kan diegene het probleemoplossend vermogen ontwikkelen en het in de toekomst misschien zelfstandig aanpakken.
gelijksoortige competenties
Als je oplossingsgericht ingesteld bent, kan je waarschijnlijk ook goed analyseren. Iemand met een analytisch denkvermogen onderzoekt informatie grondig en doet dit heel systematisch. Doet er zich een probleem voor? Dan wil de analyticus alles van het probleem weten, voordat hij of zij een conclusie trekt en een oplossing aandraagt.
Iemand die oplossingsgericht is, is vaak ook creatief. Creativiteit is het vermogen om nieuwe dingen te bedenken en creëren, dus ook oplossingen! Iemand die creatief is, beweegt buiten de gebaande paden om en verzint nieuwe manieren om doelen te bereiken.