Een projectassistent is iemand die projectleiders en projectmedewerkers ondersteunt tijdens een project. Van het plannen van een vergadering tot het verwerken van declaraties,... Jij zorgt dat iedereen vlot door kan werken!
Door jouw werk als projectassistent weet iedereen binnen een project precies wat er moet gebeuren en wanneer het gedaan moet worden. Je helpt mee op het gebied van planning, financiën en communicatie. En omdat je van alles op de hoogte bent, ben je vaak ook het eerste aanspreekpunt voor vragen.
Je kan als projectassistent in veel verschillende sectoren aan de slag: van de zorg tot ict en van de overheid tot in de bouw. Wat spreekt jou het meeste aan?
wat doet een projectassistent?
Als projectassistent ben je (mede-)verantwoordelijk voor:
-
het plannen en uitwerken van bijeenkomsten en vergaderingen
-
de communicatie over de planning van een project
-
de begroting van een project
-
het beantwoorden van vragen over een project
-
de voortgang van een project
-
het oplossen van eventuele problemen binnen een project
Wil je weten wat je als projectassistent verdient? Bekijk het in onze salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als projectassistent via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.
Wil je doorgroeien als projectassistent? Dat kan zeker! De meest logische stap is om van projectassistent door te groeien naar de functie van projectsecretaris.
Als projectsecretaris ondersteun je de projectleider, maar heb je niet alleen een ondersteunende rol. Je bent ook sparringpartner voor het projectmanagement en geeft je advies over de opzet of uitvoering van het project. Ook controleer je de voortgang en kwaliteit van het project.
En wil jij je doorgroeimogelijkheden verder vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.
Wat voor werk je als projectassistent precies doet, hangt af van de sector waarin je aan de slag gaat. Je kan als projectassistent werken in verschillende sectoren. De meest voorkomende functies als projectassistent zijn:
-
projectassistent in de ict: als projectassistent in de ict werk je vaak mee aan het invoeren of bijwerken van een nieuw informatiesysteem. Dat zijn projecten waar veel verschillende partijen bij betrokken zijn, dus goede communicatie is erg belangrijk!
-
projectassistent in de bouw: een sector waar al het werk op projectbasis verloopt is de bouw. Je werkt in de bouw altijd met een duidelijke einddatum voor je project. Als projectassistent in de bouw zorg je er natuurlijk voor dat die datum gehaald wordt!
-
projectassistent in de zorg: in de zorg draait alles om mensen verder helpen. Als projectassistent in de zorg help je mee om een project zo snel mogelijk te laten slagen en leg je de kennis die wordt opgedaan tijdens het project zo goed mogelijk vast voor toekomstige projecten
-
projectassistent bij de overheid: bij de overheid wordt veel op projectbasis gewerkt. Werk bijvoorbeeld als projectassistent bij de Belastingdienst en help mee de belastingaangifte niet leuker, maar wel makkelijker te maken
Je werk als projectassistent draait allemaal om heldere communicatie en een strakke planning. Zo weet iedereen wat hem of haar te doen staat. Wat kan je verwachten als je gaat werken als projectassistent? De volgende zaken zijn goed om te weten:
dit is je takenpakket als projectassistent
-
plannen en uitwerken van bijeenkomsten
als projectassistent ben je vaak bezig met het organiseren van bijeenkomsten en vergaderingen. Dit kunnen vergaderingen tussen het projectmanagement en projectmedewerkers zijn, maar ook met stakeholders, leveranciers of andere betrokkenen. Je plant afspraken in en bent ook vaak tijdens de bijeenkomsten aanwezig om te notuleren. Vervolgens werk je de uitkomsten en afspraken van een bijeenkomst zo uit dat iedereen precies weet wat er besproken is
-
communiceren over de voortgang
wat staat er volgende week precies op de planning? Voor sommigen een vraag, voor jou een weet! Als projectassistent heb je veel contact met de projectleider en ben je zo op de hoogte van de voortgang van jullie project. Dit communiceer je aan het management, projectmedewerkers en partners. Zo weet iedereen wat de planning is!
-
bijhouden van de begroting
als projectassistent verwerk je vaak facturen en declaraties en houd je de begroting van het project bij. Je weet precies wat er in en uit de geldpot gaat en ondersteunt hierbij de projectleider. Want twee paar ogen zien altijd meer dan één, toch?
-
beantwoorden van vragen
als projectassistent ben je vaak ook het eerste aanspreekpunt, zowel voor je eigen collega’s als voor mensen van buiten het project. Je weet binnen het project precies wie waar verantwoordelijk voor is en wat de planning is. Dus kom maar op met die vragen!
wie zijn je collega’s?
Je werkt als projectassistent nauw samen met de projectleider en projectmedewerkers. Je hebt daarnaast ook de hele dag door contact met andere mensen. Met wie je precies samenwerkt, hangt af van de sector waarin je aan de slag gaat.
Werk je bijvoorbeeld als projectassistent in de bouw? Dan schakel je ook veel met de uitvoerder of werkvoorbereider. En je hebt dan ook contact met bouwkundig inspecteurs, architecten en opdrachtgevers over de voortgang van het project.
Ga je als projectassistent bij de overheid aan de slag? Dan werk je vaak ook samen met beleidsmedewerkers en administratief medewerkers.
je werkplek: op kantoor
Als projectassistent werk je meestal vanuit een kantoor. Het is dé plek waar jij het overzicht bewaakt, mails verstuurt en telefoontjes pleegt. Ook heb je op kantoor vaak de mogelijkheid om snel te schakelen met projectmedewerkers.
Maar: er zijn zoveel verschillende werkplekken als er vacatures voor projectassistenten zijn. Je kan daarom ook terecht komen op andere plekken, zoals op de bouwplaats of in een ziekenhuis. Waar kies jij voor?
de werktijden van een projectassistent
De meeste projectassistenten werken tijdens kantoortijden op een vaste locatie, van maandag tot en met vrijdag. Je hoeft geen rekening te houden met gekke werktijden: in het weekend en tijdens de avonden ben je gewoon vrij.
Het kan - zeker wanneer de deadline van een groot project nadert - natuurlijk wel eens voorkomen dat je toch wat uurtjes in de avond of in het weekend doorwerkt. Maar als jij je planning goed voor elkaar hebt, dan komt dit weinig voor!
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.
Om als projectassistent aan de slag te gaan, heb je vaak een mbo-opleiding op niveau 4 of een hbo-opleiding nodig in de richting van financiën of communicatie. Ook vinden werkgevers het vaak een groot pluspunt als je goed overweg kan met computerprogramma’s zoals Excel en Outlook.
Om projectassistent te worden heb je dus de juiste opleiding nodig, maar je hebt geen werkervaring nodig om te kunnen starten. Ook fijn: als projectassistent doe je snel veel werkervaring op. Zo kan je doorgroeien naar andere projectfuncties, zoals projectmedewerker of projectsecretaris.
En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.
Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!
De belangrijkste eigenschap voor een goede projectassistent? Dat je communicatief sterk bent! Even de telefoon opnemen, een belangrijke mail schrijven of een vergadering inplannen: jij draait er je hand niet voor om. Je hebt als projectassistent de hele dag door contact met collega’s, dus het is belangrijk dat je goed kan communiceren.
Verder zijn deze eigenschappen ook belangrijk wanneer je aan de slag gaat als projectassistent:
-
precies werken: je vindt het leuk om nauwkeurig te werken en ziet niet snel iets over het hoofd. Van declaraties tot wie er precies moeten worden uitgenodigd voor een bijeenkomst: jij weet het!
-
goed in samenwerken: als projectassistent draait veel van je werk om het ondersteunen van de projectleider en projectmedewerkers. Je hebt zo een centrale rol in het project, waardoor het belangrijk is dat je met iedereen goed overweg kan!
-
flexibiliteit: je takenpakket als projectassistent is heel divers. Dat zorgt ervoor dat je snel kan schakelen op een werkdag. Jij hebt snel door waar iemand jouw expertise bij kan gebruiken!
Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:
-
wekelijks uitbetaald worden
-
pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt
-
altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen
-
via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster
-
vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons
-
via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden
-
vast contract? Een uitzendbaan als projectassistent via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad
veelgestelde vragen over projectassistenten
-
wat doet een projectassistent?
Als projectassistent ondersteun je de projectleider en projectmedewerkers in een project op het gebied van planning, financiën en communicatie. Van het plannen van een vergadering tot het verwerken van declaraties, dankzij jou kan iedereen lekker doorwerken! Als projectassistent heb je een centrale rol binnen een project, waardoor je vaak het eerste aanspreekpunt bent bij vragen. Benieuwd wat de baan van projectassistent nog meer inhoudt? Lees snel alles over deze leuke functie.
-
wat verdien je gemiddeld als projectassistent?
Een fulltime projectassistent verdient gemiddeld 2.838 euro bruto per maand. Per jaar is dat 36.780 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Lees meer over het salaris van een projectassistent.
-
welke opleiding heb je nodig om te starten als projectassistent?
Om aan de slag te gaan als projectassistent heb je meestal een mbo-opleiding op niveau 4 of een hbo-opleiding nodig in de richting van financiën of communicatie. Ook vinden werkgevers het vaak een groot pluspunt als je goed overweg kan met computerprogramma’s zoals excel en outlook. Lees welke opleiding en kwalificaties je nog meer nodig hebt als projectassistent.
-
hoe moet ik solliciteren op een projectassistent functie?
Solliciteren als projectassistent is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!