wat is een assessment?
Een assessment is een onderdeel van sommige sollicitatieprocedures. Het bestaat uit verschillende psychologische tests, waarbij je vragen beantwoordt, gesprekken voert en laat zien hoe je in bepaalde werksituaties reageert. Denk hierbij aan een persoonlijkheidstest. De resultaten van jouw assessment neemt de organisatie mee in hun keuze voor de meest geschikte kandidaat.
hoe werkt een assessment?
Om te weten hoe een assessment werkt, moeten we eerst een onderscheid maken tussen de verschillende typen assessments. Je hebt namelijk 2 soorten:
selectie-assessment
Bij het selectie-assessment wordt er gekeken of je geschikt bent voor de functie waar je op solliciteert. Welke eisen worden er aan de functie gesteld en welke sollicitant voldoet hier het beste aan?
ontwikkelassessment
Bij een ontwikkelassessment wordt er gekeken naar je zwakke en sterke punten. Dit is om te kijken naar je doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf liggen en wat voor functies je dus in de toekomst kan doen.
Meestal worden beide assessments gecombineerd, zodat werkgevers een goed beeld van je krijgen.
uit welke onderdelen bestaat een assessment?
Meestal bestaat het assessment uit de volgende onderdelen:
- intelligentietests; hiermee wordt je werk- en denkniveau bepaald
- persoonlijkheidsvragen; zo wordt je karakter op waarde geschat. Je kunt hier alvast mee oefenen door onze gratis persoonlijkheidstest te doen
- interview; een sollicitatiegesprek waarin je verder praat over je sollicitatiebrief en cv
- praktijkcases; hierbij wordt een werksituatie nagespeeld om te kijken hoe je in een dergelijke situatie reageert.
assessment oefenen
Assessments zijn bij elk bedrijf anders. Je kan dus nooit alle onderdelen van een assessment oefenen. Wel zijn er, zoals je hierboven ziet, verschillende tests. We hebben een persoonlijkheidstest die je gratis kunt doen als training voor je assessment:
voorbereiden op een assessment
Meestal duurt een assessment een hele dag. Dat maakt het vaak best zwaar, omdat het erg inspannend is. Stap 1 van je voorbereiding: zorg er voor dat je goed bent uitgerust. Vroeg naar bed dus en stevig ontbijten!
Als je jezelf ook nog goed voorbereid, ben je op zo’n dag veel zelfverzekerder. En dat is belangrijk als je een goede indruk wilt maken. Je kunt je bijvoorbeeld voorbereiden door informatie te lezen over het maken van een assessment of door oefentests te maken. Daarmee leer jezelf beter kennen en raak je geoefend in het maken van tests.
voorwaarden bij een assessment
Een assessment mag alleen uitgevoerd worden volgens de voorwaarden van het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen). Dat betekent dat:
- je altijd je rapport mag inzien, voordat de organisatie het ontvangt. Je mag ook aangeven dat je niet wilt dat de organisatie het rapport ontvangt
- het moet duidelijk zijn wat de organisatie na het assessment van je wil weten
- je mag van tevoren weten wat je tijdens de assessmentdag kunt verwachten
- wordt het assessment door een onderzoeksbureau uitgevoerd? Dan mogen zij alleen rapporteren aan de opdrachtgevende organisatie; verder zijn jouw resultaten privé!
Meer hulp nodig bij je sollicitatie? Bekijk dan even onze handige overzichtspagina rond solliciteren.