Je werkgever is niet verplicht om je reiskosten te vergoeden. Als het in de cao of in je arbeidsovereenkomst staat, is de werkgever wel verplicht om dit aan jou te betalen. Wil je weten of je afspraken hebt gemaakt met je werkgever over reiskostenvergoeding? Dit vind je terug in je arbeidsovereenkomst.

Wanneer er afspraken zijn gemaakt over reiskostenvergoeding, staat dat in je cao, je arbeidsovereenkomst of in je bedrijfsregeling. Reiskosten kunnen namelijk per week, per maand, per jaar of zelfs naar eigen keuze uitbetaald worden. Dit kan mede afhankelijk van het soort reiskosten die je wilt vergoeden: woon-werk reiskosten of zakelijke kilometers.

Werk je bijvoorbeeld vaste dagen, dan kan het zo zijn dat je jouw woon-werk reiskosten automatisch vergoed krijgt. Verschillen je kantoordagen? Of maak je vooral zakelijke reiskosten die je vergoed wilt hebben? Dan kan het ook zo zijn dat je ze moet declareren bij je werkgever. Kijk dus even in je cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsregeling hoe het bij jouw werkgever is geregeld!

Een kilometervergoeding is een vergoeding die je krijgt voor elke kilometer die je reist. Je werkgever mag per 1 januari 2024 maximaal 0,23 cent per kilometer vergoeden. Hierover hoef je geen belasting te betalen. Het maakt niet uit met welk vervoer je reist. Je kunt dus ook kilometerheffing ontvangen voor de trein of fiets. Dit beslist je werkgever. Is de vergoeding hoger dan 0,23 cent? Dan telt dit als loon. Hierover betaal je loonheffing.

veelgestelde vragen over reiskostenvergoeding

  • wat is reiskostenvergoeding?

    De kosten die je werkgever vergoedt om naar je werk te reizen noem je reiskostenvergoeding. Dit kunnen de kosten zijn die je hebt gemaakt om naar je werk te komen met de auto, bus of trein. Een werkgever vergoedt ook vaak de kosten je maakt om naar een klant te reizen. Deze kosten hoef je dus niet zelf te betalen. 

    Veel werkgevers kiezen ervoor om een vast bedrag aan reiskostenvergoeding per maand uit te keren aan de werknemer. In dat geval wordt je reiskostenvergoeding vooraf berekend door het aantal geschatte dagen dat je naar kantoor reist. Lees meer over reiskostenvergoeding.

  • wat is de reiskostenvergoeding voor 2024?

    Je werkgever mag maximaal 0,23 cent per kilometer vergoeden. Hierover betaal je geen belasting. Je werkgever is dit niet verplicht om te betalen tenzij hier afspraken over staan in de cao of je arbeidsovereenkomst. Veel werkgevers kiezen ervoor om een vast bedrag aan reiskostenvergoeding per maand uit te keren aan de werknemer. Hier maken jullie samen afspraken over.

     

  • zijn reiskosten verplicht?

    Je werkgever is niet verplicht om je reiskosten te vergoeden tenzij hier afspraken over zijn gemaakt in de cao of arbeidsovereenkomst.

  • wanneer reiskostenvergoeding?

    Als er afspraken zijn gemaakt over reiskostenvergoeding en wanneer je het uitbetaald krijgt, staat dat in je cao, je arbeidsovereenkomst of in je bedrijfsregeling. Reiskosten kunnen op verschillende manieren en momenten worden vergoed. 

  • wat valt onder woon-werk verkeer?

    Met woon-werk verkeer bedoelt de Belastingsdienst 'het heen en weer reizen van de woon- of verblijfplaats naar een vaste werkplaats'. Heb je geen vaste werkplaats in jouw arbeidsovereenkomst staan? Dan gelden alle reizen van jouw woon- of verblijfplaats naar een bedrijfsadres als woon-werk verkeer. 

  • wat zijn zakelijke kilometers?

    De kilometers die je in jouw eigen auto voor jouw werk rijdt, kan je zien als zakelijke kilometers. Zo valt bijvoorbeeld ook woon-werk verkeer onder zakelijke kilometers. Maar een ritje naar de supermarkt of de kilometers die je rijdt naar een familiebezoek zijn weer privé-kilometers en dus ook niet te vergoeden onder zakelijke reiskostenvergoeding.