Voordat je je loon op je bankrekening ontvangt, betaalt je werkgever eerst je belastingen en premies. Laten we samen kijken wat er allemaal van je loon ingehouden wordt.
Als werknemer betaal je loonbelasting. Dit is een bedrag dat je werkgever voor jou aan de Belastingdienst betaalt. Hoe hoger je loon, hoe meer belasting je betaalt. Goed om te weten: je kan een loonheffingskorting krijgen. Op de website van de Belastingdienst zie je hoeveel je precies afdraagt.
-
premies volksverzekeringen
Onder de volksverzekeringen vallen drie verschillende premies, dat zijn de:
- AOW (Algemene Ouderdomswet)
- Anw (Algemene nabestaandenwet)
- Wlz (Wet langdurige zorg)
Deze sociale verzekeringen zijn verplicht en verzekeren je bijvoorbeeld dat je inkomsten hebt bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. De werkgever houdt de bedragen voor je in en betaalt deze aan de Belastingdienst. Wil je weten hoeveel je betaalt? Lees het op deze pagina van de Belastingdienst.
De loonbelasting en premies volksverzekeringen samen noemen we loonheffing. En daar kan je, afhankelijk van wat je verdient, dan weer een korting over krijgen. Je betaalt dan minder belasting en houdt meer nettosalaris over. Fijn om te weten, toch?
-
premies werknemersverzekeringen
Er zijn nog meer premies die het verschil kunnen maken tussen bruto en netto. Dat zijn de premies werknemersverzekeringen. Hieronder vallen de volgende vier verzekeringen:
- WW (WerkloosheidsWet)
- WAO (Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering)
- WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen)
- ZW (ZiekteWet)
Je hebt vast wel eens van één of meerdere van deze verzekeringen gehoord. Als werknemer betalen we deze verzekeringen om onszelf en anderen te voorzien van inkomen. Dus óók wanneer iemand niet meer kan werken, vanwege werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of ziekte.
De werkgever betaalt in de meeste gevallen deze premies aan de Belastingdienst. Er is één uitzondering: je werkgever beslist dat je een deel van de kosten zelf betaalt. Dat gaat dan om de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas. Op je loonstrook zie je of dit het geval is. Dit bedrag wordt in tegenstelling tot de andere verzekeringen niet ingehouden op je brutoloon, maar op je nettoloon. Lees meer op de website van de Belastingdienst.
-
werkgeversheffing Zorgverzekeringswet
De naam zegt het al. Dit is een heffing voor werkgevers. De werkgever betaalt, dus je ziet geen inhouding op je loonstrook staan. Maar, het kan wel zijn dat je zelf een inkomensafhankelijke bijdrage betaalt. Die noemen we de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. In dat geval houdt de werkgever het bedrag in op je nettoloon en betaalt het aan de Belastingdienst.
Bouw je pensioen op? Dan betaal je daar een premie voor, die je werkgever voor je inhoudt van je brutoloon. Het kan zijn dat je werkgever zelf ook meebetaalt aan de pensioenpremie.