Een baliemedewerker is iemand die het eerste aanspreekpunt is voor klanten of bezoekers van een organisatie. Je helpt mensen op weg en ondersteunt collega’s met administratieve zaken. Je hebt zo een centrale rol in de organisatie.
Als baliemedewerker kan je bij veel verschillende organisaties aan de slag, van een ziekenhuis tot een groot kantoor. Mogelijkheden genoeg dus! Een baliemedewerker wordt in vacatures soms ook een receptionist genoemd.
wat doet een baliemedewerker?
Als baliemedewerker ben je verantwoordelijk voor:
-
het ontvangen en doorverwijzen van bezoekers
-
het registreren van bezoekers
-
het beantwoorden van vragen van bezoekers en collega’s
-
het bijhouden van administratieve taken, zoals de urenregistratie
-
het verwerken van de post
-
het maken van afspraken
Wil je weten wat je als baliemedewerker verdient? Bekijk het in onze salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als baliemedewerker via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.
Vind jij het leuk om service te verlenen? Dan zijn er genoeg doorgroeimogelijkheden voor je als baliemedewerker. Groei bijvoorbeeld door naar de functie van:
-
medewerker hospitality: is gastvrijheid helemaal je ding, en wil je dat ook inzetten op andere plekken dan achter de balie? Als medewerker hospitality kan je aan de slag in hotels, op evenementen, bij grote bedrijven of in restaurants. Afwisseling genoeg dus!
-
office manager: vind je het leuk om alles op rolletjes te laten verlopen, en wil jij je meer bezig houden met de interne zaken van de organisatie waar je werkt? Ga dan aan de slag als office manager. Je bent dan verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van een kantoor. Vaak fungeer je in deze baan als de rechterhand van het managementteam. Een baan met veel verantwoordelijkheid dus!
-
administratief medewerker: merk jij dat je een talent hebt voor plannen en overzicht houden? Als administratief medewerker houd je de administratie van een bedrijf of organisatie bij. Je beheert de agenda, verstuurt facturen en neemt de telefoon op. Alles om jouw organisatie zo goed mogelijk te ondersteunen!
En wil jij je doorgroeimogelijkheden nog meer vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.
Als baliemedewerker kan je bij veel verschillende organisaties en bedrijven aan de slag. Het soort werk dat je precies gaat doen, hangt af van je werkgever. Er zijn een aantal plekken waar veel baliemedewerkers werken. Ga bijvoorbeeld aan de slag als:
-
baliemedewerker in een ziekenhuis: als baliemedewerker in een ziekenhuis meld je bezoekers die een afspraak hebben aan bij je balie. Je verwijst iedereen naar de juiste afdeling en beantwoordt vragen
-
baliemedewerker bij de overheid: bij een overheidsinstelling lopen vaak veel bezoekers in en uit. Je verwelkomt bezoekers aan je balie en helpt ze verder
-
baliemedewerker in een kantoorpand: veel baliemedewerkers werken bij een groot bedrijf op kantoor. Hier ontvang je bezoekers, klanten en andere zakelijke relaties. Als baliemedewerker ben je zo vaak het visitekaartje van het bedrijf waar je werkt
Als baliemedewerker help je bezoekers en collega’s zo goed en snel mogelijk. Door jouw werk draait een organisatie lekker door! Wat kan je verwachten als je gaat werken als baliemedewerker? De volgende zaken zijn goed om te weten:
dit is je takenpakket als baliemedewerker
-
ontvangen en doorverwijzen van bezoekers of klanten
als baliemedewerker werk je meestal letterlijk achter een balie, waar je bezoekers en klanten ontvangt. Je verwelkomt iedereen met een glimlach en zorgt dat ze snel geholpen worden. Je noteert ook wie er binnenkomt, zodat de administratie helemaal in orde is. Daarnaast verwijs je bezoekers of klanten door naar de juiste afdeling en geef je hen alvast de informatie die ze nodig hebben
-
beantwoorden van vragen
als baliemedewerker heb je een centrale rol in een organisatie. Je weet van veel dingen wat af en kan vragen zo snel beantwoorden. Zo help je niet alleen bezoekers en klanten, maar ook collega’s verder
-
opnemen van de telefoon
“… waarmee kan ik u helpen?” Als baliemedewerker ben je niet alleen het visitekaartje achter de balie, maar ook aan de telefoon. Je neemt al het binnenkomende telefoonverkeer voor je rekening en probeert zoveel mogelijk vragen meteen te beantwoorden. Lukt dat niet? Dan weet je naar wie je de beller kan doorverbinden voor het juiste antwoord
-
bijhouden van administratieve taken
veel baliemedewerkers helpen ook mee met de administratie van de organisatie waar ze werken. Zo heb je een ondersteunende rol op verschillende afdelingen binnen het bedrijf! Je houdt bijvoorbeeld de urenadministratie bij, beheert agenda’s of plant bijeenkomsten in
-
verwerken van de post
elke organisatie ontvangt veel post, van pakketjes tot digitale uitnodigingen. Jij weet daar als baliemedewerker wel raad mee! Je sorteert alle post die binnenkomt en zorgt dat het bij de juiste persoon terecht komt
wie zijn je collega’s?
Als baliemedewerker heb je veel collega’s binnen de hospitality. Je werkt vaak samen met andere collega’s die de gast ook met stip op nummer één hebben staan! Met wie je als baliemedewerker precies samenwerkt, hangt af van je werkplek.
Werk je bijvoorbeeld als baliemedewerker in een ziekenhuis? Dan schakel je vaak met andere ziekenhuismedewerkers zoals verpleegkundigen en artsen. Ook heb je contact met taxichauffeurs die de bezoekers naar het ziekenhuis brengen.
Ga je als baliemedewerker in een groot kantoor aan de slag? Dan heb je vaak contact met administratief medewerkers, facilitair medewerkers, secretaresses en ander ondersteunend personeel.
werkdag van een baliemedewerker
Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als baliemedewerker? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!
je werkplek: achter de balie
Als baliemedewerker werk je natuurlijk vooral achter een balie. Hier verwelkom je alle gasten! Je zit meestal aan een bureau met een computer, zodat je alle informatie snel kan noteren of opzoeken.
Waar de balie precies staat, hangt af van je werkgever. Soms werk je op een drukke plek, zoals de ontvangsthal van een ziekenhuis of gemeentehuis. Of je werkt op een plek waarbij je precies weet op welke tijden het druk gaat zijn. In een hotel bijvoorbeeld, waar je te maken hebt met de vaste in- en uitchecktijden. Waar je ook werkt, we kunnen je wel verklappen dat je werkplek ergens binnen is.
de werktijden van een baliemedewerker
Als baliemedewerker sluiten je werktijden aan bij de werktijden van de organisatie waar je werkt.
Ben je baliemedewerker op kantoor bij een commercieel bedrijf of bij de overheid? Dan werk je vaak tijdens kantoortijden van maandag tot en met vrijdag, en ben je in het weekend gewoon vrij.
Werk je in een ziekenhuis of hotel? Dan zijn je werktijden meer afwisselend, en kan je ook in het weekend aan de slag. Ook kan je hier vaak ‘s ochtends vroeg al beginnen of doorwerken tot laat in de avond. Daardoor is er altijd een werkplek te vinden die past bij jouw voorkeur!
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.
Om als baliemedewerker aan de slag te gaan, heb je geen specifieke opleiding nodig. Een mbo- of hbo-diploma vinden veel werkgevers wel een pluspunt, maar het is geen vereiste.
Wat werkgevers wel vragen? Goede communicatieve vaardigheden, een dosis gastvrijheid en een actieve werkhouding!
En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.
Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!
De belangrijkste eigenschap van een goede baliemedewerker? Communicatief sterk zijn! Als baliemedewerker help je de hele dag door bezoekers en sta je dus in contact met mensen. Het is daarom belangrijk dat je goed kan communiceren. En of dit nu aan de balie, via de telefoon of per e-mail is, dat maakt jou niet uit. Jij brengt je boodschap wel over!
Daarnaast zijn de volgende eigenschappen belangrijk voor een baliemedewerker:
-
gastvrij: je verwelkomt iedere bezoeker of klant met een glimlach en helpt ze graag verder. Je ademt gastvrijheid en service verlenen is je tweede natuur. Dankzij jou voelt iedere persoon voor je balie zich op het gemak!
-
goed zijn in multitasken: als baliemedewerker houd je vaak meerdere ballen tegelijk in de lucht. Een bezoeker verwelkomen terwijl de telefoon rinkelt? Laat dat maar aan jou over!
-
vriendelijk: bezoekers zien jouw gezicht vaak als eerste wanneer ze een gebouw binnenstappen. Aan jou de taak om een goede indruk te maken! Je bent daarom altijd vriendelijk en staat iedereen netjes te woord
Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:
-
wekelijks uitbetaald worden
-
pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt
-
altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen
-
via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster
-
vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons
-
via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden
-
vast contract? Een uitzendbaan als baliemedewerker via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad
veelgestelde vragen over baliemededwerkers
-
wat doet een baliemedewerker?
Een baliemedewerker is het eerste aanspreekpunt voor bezoekers of klanten van een organisatie. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis of in groot kantoorpand. Je verwelkomt bezoekers, beantwoordt de eerste vragen en verwijst de gasten door. Ook ondersteun je collega’s met administratieve taken. Meer weten over de baan van een baliemedewerker? Lees er alles over op deze pagina.
-
wat verdien je gemiddeld als baliemedewerker?
Als baliemedewerker verdien je gemiddeld zo’n 2.068 euro bruto per maand. Per jaar is dat 27.035 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Ga je aan de slag als flexmedewerker? Dan verdien je ongeveer 12,04 euro per uur. Lees op deze pagina meer over de functie van baliemedewerker.
-
aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als baliemedewerker?
Om aan de slag te gaan als baliemedewerker, heb je geen specifieke opleiding nodig. Een mbo- of hbo-diploma vinden veel werkgevers wel een pluspunt, maar het is geen vereiste. Wat ze wel vragen? Goede communicatieve vaardigheden, een dosis gastvrijheid en een actieve werkhouding! Lees alles over werken als baliemedewerker op deze pagina.
-
hoe moet ik solliciteren op een baliemedewerker vacature?
Solliciteren als baliemedewerker is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!