Als apothekersassistent ben je de onmisbare schakel in het aannemen, voorbereiden en overdragen van medicatie. Samen met je collega’s zorg je dat dit proces op rolletjes loopt. Je luistert goed naar patiënten en zorgt alles weten wat ze moeten weten over hun medicatie. Zijn er bijzondere bijwerkingen? Of moet je deze pil specifiek innemen tijdens de maaltijd of voor het slapengaan? Je vertelt het ze.
soorten apothekersassistenten
Als apothekersassistent heb je veel mogelijkheden: waar sta jij het liefst achter de balie? Elke apotheek heeft zo zijn eigen karakter. We hebben hier wat verschillende soorten apotheken voor je op een rijtje gezet. Zo kan jij je vast oriënteren.
-
instellingsapotheek: deze apotheek levert geneesmiddelen aan zorginstellingen. Denk bijvoorbeeld aan een revalidatiecentrum, de GGZ of een verzorgingstehuis. Ook geef je in dit soort apotheken medicatiebegeleiding en ondersteuning om medicatieveiligheid te verbeteren.
-
bereidingsapotheek: vind je vooral het bereiden van geneesmiddelen leuk? En houd je van precies werken? Bingo! Vanuit de bereidingsapotheek worden geneesmiddelen aan ziekenhuis-, poliklinische of openbare apotheken geleverd. Check-check-dubbelcheck, laat dat maar aan jou over!
-
poliklinische apotheek: deze apotheek zit ook in een ziekenhuis. Patiënten halen hier medicijnen af om thuis te gebruiken. Vaak help je hier patiënten als reuma- en oncologische patiënten.
-
ziekenhuisapotheek: hier heb je als apothekersassistent veel contact met artsen en verpleegkundigen. Jouw hoofdtaak? Het voorbereiden van medicatie en recepten. Hiernaast ben je verantwoordelijk voor het brengen van geneesmiddelen naar de juiste afdelingen in het ziekenhuis. Interessant aan werken in een ziekenhuisapotheek is dat de medicatie van patiënten vaak complexer is vergeleken met de medicatie in een openbare apotheek.
-
openbare apotheek: recept gekregen van de huisarts? Patiënten halen dit bij de openbare apotheek op. In deze apotheek verwerk je de recepten die binnenkomen en zorg je dat alle geneesmiddelen op voorraad zijn. Het bereiden van de geneesmiddelen? Dat gebeurt vaak buiten de openbare apotheek.
apotheekassistent word je met deze opleidingen en kwalificaties
Om apothekersassistent te worden, moet je de opleiding ‘apothekersassistent’ op mbo 4-niveau afronden. Hier leer je o.a. over de werking van medicijnen en hoe je hierover goed voorlichting geeft aan patiënten.
Wil je graag doorgroeien als apothekersassistent? Of je nu kiest voor een specialisatie of een vervolgopleiding: er zijn veel mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen in de zorg. Met de juiste vervolgopleidingen groei je door tot:
-
coördinerend apothekersassistent
-
farmaceutisch manager
-
apothekersassistent kwaliteitszorg
-
farmaceutisch consulent
Of stap over naar een vergelijkbaar beroepenveld, zoals: tandarts- of doktersassistent. Hiervoor is wel aanvullend onderwijs nodig. Heb jij je mbo 4-opleiding afgerond, maar wil je graag verder studeren? Ontwikkel jezelf verder met een hbo-studie Farmacie.
En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van onze online trainingen en opleidingen. Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er hier snel één aan!