assistent-accountant vacatures

Een assistent-accountant werkt samen met andere accountants om bedrijven en organisaties te helpen met hun financiën. Je bereidt financiële documenten voor, helpt met belastingaangiften en zorgt dat alle cijfers kloppen. Zo maak je al je klanten blij met een opgeruimde boekhouding!

wat doet een assistent-accountant?

Als assistent-accountant heb je de volgende taken:

  • boekhouding bijhouden

  • rapporten opstellen

  • belastingaangiften voorbereiden

  • klanten adviseren

Wil je weten wat je gaat verdienen als assistent-accountant? Vul dan de salarischecker in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als assistent-accountant val je onder de cao accountants- en administratiekosten. Je salarisschalen, vakantiedagen en bonussen zijn hier allemaal in terug te vinden. Wat je gaat verdienen als assistent-accountant, staat dus landelijk vast.

Assistent-accountants vind je overal in de financiële wereld. Afhankelijk van je interesse en expertise kun je werken bij:

  • accountantskantoor
    Hier werk je vaak voor verschillende klanten. Van kleine lokale bedrijven tot grote internationale ondernemingen. Iedere dag is dus anders, en je leert verschillende soorten organisaties van binnenuit kennen!

  • de financiële afdeling van een organisatie
    Duik je liever dieper in de cijfers van één enkel bedrijf? Dan is werken op de financiële afdeling van een grote organisatie iets voor jou. Je werkt nauw samen met collega’s binnen dezelfde organisatie, waardoor je goed meekrijgt hoe de organisatie er financieel voor staat.

  • non-profitorganisaties of overheid
    Wil je de wereld een beetje mooier maken met je financiële kennis? Word dan assistent-accountant bij een non-profitorganisatie of de overheid. Van speeltuinen tot ontwikkelingshulp: je zorgt ervoor dat geld echt een verschil maakt.

Een werkdag van een assistent-accountant is gevuld met verschillende taken. Je dag ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

  • je begint je dag met het checken van je mailbox. Zijn er belangrijke updates van klanten of collega’s? Dan neem je dit gelijk mee in je planning van de dag.

  • na de wekelijkse meeting met je collega-accountants, is de rest van je ochtend gevuld met het verwerken van financiële transacties. Denk aan inkoopfacturen of bankafschriften. Zo is de boekhouding van je klanten altijd up-to-date.

  • tijd voor lunch. Samen met je collega’s eet je je broodje of salade. Lekker veel energie voor de rest van de dag!

  • na de lunch duik je dieper de cijfers in. Balansen, winst-en-verliesrekeningen en debiteurenbeheer: jij fixt het!

  • verderop in de middag heb je een afspraak met een klant om advies te geven over hun financiële vraagstukken.

  • check, check, dubbelcheck. Rond het einde van de middag controleer je nog één keer je werk, zodat er geen fouten in de rapporten staan.

  • nog één laatste check van je mailbox. Alles bijgewerkt? Dan is het tijd om naar huis te gaan!

dit is je takenpakket als assistent-accountant

  • boekhouding bijhouden

  • Je registreert alle financiële transacties: inkomsten, uitgaven, facturen en betalingen. Dit betekent dat je facturen inboekt, betalingen verwerkt en alles nog één keer dubbelcheckt of alles klopt.

  • rapporten opstellen

  • Als assistent-accountant stel je financiële rapporten op, zoals maandelijkse balansen en winst-en-verliesrekeningen. Belangrijk, want deze rapporten zijn nodig om de financiële vooruitgang en prestaties van de organisatie te beoordelen.

  • belastingaangiften voorbereiden

  • Je verzamelt en controleert alle informatie die nodig is om de belastingaangiften van de organisatie juist en op tijd in te dienen. 

  • klanten adviseren

  • Als assistent-accountant adviseer je klanten over hoe ze hun financiën beter kunnen beheren en kosten kunnen besparen. Dit advies geef je aan de hand van rapporten en je kennis van de huidige wetgeving.

     

wie zijn je collega’s?

Als assistent-accountant werk je samen met verschillende mensen. Denk aan financieel administratief medewerkers die helpen met de dagelijkse boekhouding, accountants die alles controleren, boekhouders die jou ondersteunen, managers die toezicht houden, en natuurlijk collega assistent-accountants. Samen zorgen jullie ervoor dat iedere cent juist besteed wordt.

je werkplek op het kantoor

Of je nou bij een accountantskantoor, bij een bank of bij de overheid aan de slag gaat, als assistent-accountant werk je bijna altijd op een kantoor. Dit betekent dat je bijna nooit alleen werkt. Er is altijd wel een collega in de buurt om een praatje mee te maken, een kop koffie mee te drinken of te sparren over ingewikkelde financiële vraagstukken. Als assistent-accountant kan je ook vaak thuis werken, dit zorgt voor een fijne afwisseling.

leuke bedrijven om te werken als assistent-accountant

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

  • abn amro: hier, bij één van de grootste Nederlandse banken, kun je echt impact maken. Je bijdrage heeft invloed op miljoenen klanten. ABN AMRO streeft ernaar de wereld te verbeteren met hun duidelijke visie. Als assistent-accountant bij ABN AMRO help je klanten en ondernemers hun financiën te begrijpen en het beste advies te geven. 

  • rabobank: bij Rabobank draait alles om het aanbieden van allerlei verschillende financiële producten en diensten, van hypotheken tot verzekeringen. Als assistent-accountant bij Rabobank zet je jouw kennis en ervaring in om de financiële rapportages van deze grote bank tiptop in orde te maken.

de werktijden van een assistent-accountant

Je werkt als assistent-accountant meestal gewoon tijdens de kantoortijden. Je werkdag begint tussen 8:00 en 9:00 uur. Tussen 17:00 en 18:00 uur in de avond zit je werkdag er meestal weer op.

flexibele of vaste baan als assistent-accountant?

Als assistent-accountant werk je vaak in vast dienstverband, zowel parttime als fulltime. Het hangt van het bedrijf af of een flexibel contract mogelijk is.

Ontdek hier alle vacatures per dienstverband. Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Als accountant heb je een hoop verantwoordelijkheid. Het is dus belangrijk dat je goed voorbereid bent door de juiste opleiding te volgen. Voor een loopbaan in accountancy kun je beginnen met een hbo-opleiding Accountancy of Bedrijfseconomie.

Wil je je specialiseren? Dan kun je na je bachelor Accountancy of Bedrijfseconomie kiezen voor een master in Administratieve Organisatie en Controleleer. Met deze combinatie van studies ben je goed voorbereid om op een hoger niveau binnen de accountancy te werken.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt, heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Wil je assistent-accountant worden? Dan is het handig als je jezelf herkent in de volgende competenties:

  • stressbestendig:
    Als assistent-accountant is het belangrijk dat je goed kunt presteren onder druk. De financiële wereld kan hectisch zijn, vooral tijdens piekperiodes zoals de belastingtijd of jaarafsluitingen. Jij ziet deze druk niet als een last, maar als een motivatie om extra je best te doen.

  • klantgericht:
    Als assistent-accountant heb je veel contact met klanten en is het belangrijk dat je hen een vertrouwd gevoel geeft. Je verdiept je in hun situatie en zaken, zodat je altijd passend en kwalitatief advies geeft. 

  • nauwkeurig:
    Nauwkeurigheid is heel belangrijk in de rol van assistent-accountant. Je spoort de kleinste foutjes op in financiële documenten. Zo voorkom je dat je details over het hoofd ziet.

  • communicatief sterk:
    Je maakt de meest complexe financiële informatie begrijpelijk voor de klant. Of het nu gaat om het bespreken van een jaarrapport of het geven van financieel advies, jij weet hoe je je boodschap helder en duidelijk overbrengt.

is werken als assistent-accountant wat voor jou?

Zeker weten of een baan als assistent-accountant bij je past? Dat kan met onze persoonlijkheidstest. Met deze test ontdek je wat jou als persoon typeert en wat je talenten zijn.

Werken via Randstad heeft een aantal voordelen. Denk aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop die je om hulp kan vragen

  • de mogelijkheid om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • 8,33% vakantiegeld en 25 vakantiedagen 

veelgestelde vragen over assistent-accountant

  • wat doet een assistent-accountant?

    Een assistent-accountant werkt samen met andere accountants om bedrijven en organisaties te helpen met hun financiën. Je bereidt financiële documenten voor, helpt met belastingaangiften en zorgt dat alle cijfers kloppen. Lees hier alle werkzaamheden van een assistent-accountant.

  • wat verdien je gemiddeld als assistent-accountant?

    Benieuwd naar het gemiddelde salaris van een assistent-accountant? Dat ontdek je snel en eenvoudig met de salarischecker. Ontdek het direct met de salarischecker! Je ziet snel en eenvoudig wat het gemiddelde salaris van assistent-accountant is.

  • hoe moet ik solliciteren op een assistent-accountant vacature?

    Solliciteren als assistent-accountant is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in het jobboard naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

  • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als assistent-accountant?
  • hoe lang duurt een opleiding tot assistent-accountant?

    Voor een loopbaan in accountancy kun je beginnen met een hbo-opleiding Accountancy of Bedrijfseconomie. Als je je wilt specialiseren, kun je na je bachelor Accountancy of Bedrijfseconomie kiezen voor een master in Administratieve Organisatie en Controleleer. Lees hier alles over werken als assistent-accountant.