Wist je dat stress door werk de beroepsziekte nummer 1 is in Nederland? Zo’n 1,6 miljoen werkenden kampen met burn-out gerelateerde klachten, en dit kost werkgevers jaarlijks maar liefst 3,3 miljard euro. Werkstress kan duizend-en-één oorzaken hebben en zich manifesteren in even zoveel symptomen. Maar de mensen die er ooit mee te maken hebben gehad, zijn het over één ding eens: als ze er eerder over hadden gesproken met hun omgeving, thuis en op het werk, was het waarschijnlijk nooit zo ver gekomen. Het is dan ook belangrijk de symptomen zo vroeg mogelijk te herkennen en bespreekbaar te maken. In deze blog geven we je tips om de werkstress te verminderen en het werkgeluk te verhogen.
op deze pagina
werkstress en de wet- en regelgeving
3 tips om werkstress te voorkomen
wat is werkstress?
Vaak denken we dat werkstress hetzelfde is als ‘te druk’ zijn: er moet te veel gedaan worden in te weinig tijd. Maar je medewerkers kunnen ook stress ervaren als ze:
-
het gevoel hebben niet te voldoen aan de verwachtingen van hun manager of collega’s
-
denken dat ze te weinig kennis en vaardigheden hebben om hun werk goed te doen
-
vinden dat ze te weinig invloed hebben op hun werk- en rusttijden
-
tegenstrijdige taken opgedragen krijgen
-
kampen met privéproblemen die hun functioneren op het werk beïnvloeden
-
te maken hebben met ongezonde, onveilige of slechte werkomstandigheden
-
last hebben van een slechte sfeer, intimidatie of agressie op de werkvloer.
werkstress en de wet- en regelgeving
Werkstress is in veel cao’s een aandachtspunt - en niet alleen omdat het op dit moment beroepsziekte nummer 1 is. Werkgevers zijn namelijk ook volgens de Arbowet
verplicht om uitval door ziekte en stress te voorkomen. Dit betekent dat je als werkgever verantwoordelijk bent voor een arbobeleid dat gericht is op preventie. Daarnaast ben je verplicht om een ziekteverzuimbeleid op te stellen en uit te voeren, zodat zieke werknemers snel kunnen herstellen en kunnen.
Door regelmatig een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uit te voeren en te zorgen dat werkstress hierin wordt meegenomen, voldoe je als werkgever aan de wet en voorkom je onnodige uitval door stress.
Wil je hier meer over weten? Check de arbocatalogus van je sector voor concrete richtlijnen.
3 tips om werkstress te voorkomen
-
herken signalen van werkstress bij je medewerkers
Let op hoge verzuimcijfers, gemiste deadlines, veel overwerk, fouten, en spanningen tussen collega’s. Deze symptomen wijzen niet altijd direct op werkstress, maar kunnen wel belangrijke signalen zijn. Twijfel je? Schakel dan een arbodeskundige in om het probleem te onderzoeken.
-
maak werkstress bespreekbaar
Zorg dat werkstress een herkenbaar en bespreekbaar onderwerp is binnen je bedrijf. Wijs je medewerkers op het inloopspreekuur bij de bedrijfsarts, bespreek het onderwerp regelmatig in werkoverleg en en zorg voor een laagdrempelige manier waarop medewerkers stress kunnen melden, zoals een digitaal prikbord voor tips tegen werkstress.
-
zorg voor balans tussen werkdruk en ontspanning
Stimuleer een gezonde balans tussen werkdruk en ontspanning door je medewerkers ruimte te geven voor korte pauzes gedurende de dag. Moedig aan om regelmatig even van het bureau op te staan, een wandeling te maken of een moment van ontspanning te nemen. Deze korte onderbrekingen helpen om de productiviteit te verhogen en stress te verminderen. Overweeg ook om bijvoorbeeld flexibele werktijden in te voeren, zodat medewerkers hun dag kunnen indelen op een manier die voor hen het beste werkt.
lees ook: een burn-out voorkomen, wat kan je als werkgever doen?
3 tips voor meer werkplezier
-
vier de successen samen
Het behalen van een mooi resultaat is het perfecte moment om even stil te staan bij wat goed gaat binnen je bedrijf. Organiseer een borrel, een lunch of een kort moment van waardering. Dit geeft niet alleen een positieve impuls, maar motiveert medewerkers ook om met nieuwe energie verder te gaan.
-
maak werkplezier bespreekbaar
Net zoals werkstress bespreekbaar moet zijn, geldt dit ook voor werkplezier. Vraag je medewerkers wat ze nodig hebben om hun werk leuker te maken. Of dit nu gaat om een dag thuiswerken, een gezondere lunch, bedrijfsfitness of meer groen op kantoor, werk samen aan oplossingen die passen bij de wensen van je team.
-
geef zelf het goede voorbeeld
Jouw gedrag als leidinggevende heeft een grote impact op je medewerkers. Als jij plezier hebt in je werk, inspireer je de mensen om je heen. Laat zien dat werkplezier voor jou belangrijk is en wees oprecht geïnteresseerd in wat je medewerkers motiveert.
week van de werkstress 2024
Van 11 tot en met 15 november 2024 vindt de jaarlijkse Week van de Werkstress plaats. Dit jaar is het thema sociale veiligheid op de werkvloer. Sociale veiligheid houdt in dat elke medewerker zich gerespecteerd, gewaardeerd en beschermd voelt op het werk. Een gebrek aan sociale veiligheid kan bijdragen aan werkstress, verlaagde productiviteit, ziekteverzuim en langdurige uitval – allemaal situaties die je als werkgever wilt voorkomen.
Doe mee aan de Week van de Werkstress en maak werk van een sociaal veilige werkomgeving. Begin vandaag nog met stresspreventie in jouw organisatie!