De Arbowet is een zogenaamde raamwet: er staan geen concrete bepalingen in voor het oplossen en voorkomen van arboproblemen. Die maatregelen staan wel in het Arbobesluit en de Arboregeling. En in de arbocatalogus, waarin staat hoe je organisatie een veilige en gezonde werkplek kan zijn.
Om werk en privé (beter) te kunnen combineren, willen veel mensen graag flexibel kunnen werken. Dat geldt voor hun werkplek maar ook voor hun werktijden. Als werkgever kun je hierover afspraken maken met je medewerkers. Deze afspraken moeten natuurlijk altijd passen binnen de wettelijke regels.
- werktijden
- arbeidstijdenwet (atw): regels voor werktijden van werknemers
- arbeidstijden en bescherming van zwangere en pas bevallen medewerksters
- werk en werktijden voor kinderen en jongeren
- regels voor aanpassen van werktijden, arbeidsduur en arbeidsplaats
- werktijdverkorting (wtv)
- wat zijn adv-dagen en atv-dagen: het verschil
Pesterijen, agressie of seksuele intimidatie door collega's of cliënten kunnen de werksfeer behoorlijk verzieken. Medewerkers die het slachtoffer zijn van dit ongewenste gedrag kunnen lichamelijke en geestelijke klachten krijgen. Een te hoge (of juist te lage) werkdruk kan leiden tot werkstress of een burn-out. Een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is de verzamelnaam voor alle risico's van werkdruk en ongewenst gedrag op het werk.