trend: strategische personeelsplanning 

Een van de meest urgente zorgen binnen de zorgsector in Nederland is het waarborgen van de continuïteit. Volgens Saskia van Wieringen ligt de sleutel in strategische personeelsplanning. De zorgsector moet volgens haar de zorgvraag nadrukkelijker als uitgangspunt nemen en er een doordachte personeelsstrategie op ontwikkelen. 

continuïteit en kwaliteit bieden

“Werkgevers in de zorg en ook in de kinderopvang moeten eigenlijk veel meer kijken naar het aanbod van werk. Wie en wat hebben we nodig om continuïteit en kwaliteit te blijven bieden? Op deze  vraag wordt in veel organisaties onvoldoende geanticipeerd. Terwijl deze gegevens de basis vormen van bewuste keuzes en gericht sturen. Organisaties die hier meer werk van maken, stellen zichzelf in staat bewuste en verstandige beslissingen te nemen over de mix van vast personeel en flexibele en externe medewerkers. Het primaire doel is ervoor te zorgen dat patiënten en cliënten consistente en hoogwaardige zorg ontvangen, ongeacht de personeelssamenstelling en los van de dagelijkse wisselingen.”

personeelsinzet effectiever plannen

Saskia van Wieringen benadrukt het belang van een duidelijk begrip van de behoeften binnen verschillende zorgomgevingen, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en instellingen voor geestelijke gezondheidszorg. “Door de specifieke eisen te beoordelen, kunnen zorgaanbieders hun personeelsinzet effectiever plannen. De ideale samenstelling en ‘de opstelling in het veld’, zogezegd. Ideaal gezien moeten kritieke rollen die de continuïteit en kwaliteit waarborgen, worden ingevuld met vast personeel. Flexibele rollen kunnen worden beheerd met een mix van contracten en tijdelijke medewerkers”, meent Van Wieringen, die ervan overtuigd is dat deze aanpak de risico’s verkleint die gepaard gaan met onderbezetting. “Bovendien helpt het een hoge standaard van zorg te behouden.”

trend: verbindend werkgeverschap 

Een andere trend die Saskia van Wieringen voor 2025 ziet (ook in de zorg) is de behoefte aan verbindend werkgeverschap, die volgens haar rechtstreeks te linken is aan de teruglopende populariteit van zelfsturende teams in de zorgsector. Saskia benadrukt het belang van verbindend werkgeverschap dat samenwerking en een gevoel van saamhorigheid onder zorgprofessionals bevordert. 

Deze benadering is cruciaal in een sector waar teamwerk en interpersoonlijke relaties directe invloed hebben op de cliëntresultaten. “Zelfsturing is in deze sector lang populair geweest, maar daar stappen veel organisaties van af. Ze werven steeds meer teamleiders en andere leidinggevenden. Dat is goed, want we zien in onderzoek dat zorgprofessionals aandacht, erkenning en waardering erg prettig vinden. Ze zijn bepalend voor het aanblijven of vertrekken van deze professionals, die het fijn vinden als een teamleider ze ondersteunt en richting geeft.”

Leiders die in deze stijl leidinggeven, kunnen daarmee de werktevredenheid aanzienlijk verbeteren en de retentiegraad verhogen. “Zij moeten zich ook richten op de ontwikkeling van hun teamleden door kansen voor groei, coaching en professionele ontwikkeling te bieden. Zo ondersteunen ze hun professionals in hun relatief nieuwe rol van het managen van de directe zorgkring rond cliënten/patiënten, waar bijvoorbeeld ook familieleden en vrijwilligers toe behoren.”

"laat oudere medewerkers niet links liggen, maar betrek ze bij de ontwikkelingen in de organisatie en in de zorg."

trend: generatiemanagement 

In de zorg ziet Saskia van Wieringen dat de vergrijzing zich met name in de zorg sterk doet gelden. Enerzijds vergrijst de bevolking, wat leidt tot een verhoogde vraag naar zorgdiensten. Anderzijds nadert een aanzienlijk deel van het zorgpersoneel de pensioengerechtigde leeftijd. “Deze dubbele uitdaging vereist innovatieve strategieën om ervaren professionals te behouden en tegelijkertijd jong talent aan te trekken en op te leiden.”

Generatiemanagement moet daarom in elke zorginstelling op de agenda komen. “Dit moet er toe leiden dat de unieke bijdragen en vereisten van elke generatie worden erkend. En dat er manieren worden gevonden om ze samenhangend in het personeelsbestand te integreren. Speciale aandacht voor de oudere medewerkers is op z’n plaats. Mijn advies: laat ze niet links liggen, maar betrek ze bij de ontwikkelingen in de organisatie en in de zorg. Laat ze meedenken, hun kennis en praktijkervaring zijn waardevol.”

Ouderen én jongeren

Voor de oudere beroepsbevolking is het essentieel om doorlopende leermogelijkheden te bieden, vooral bij het aanpassen aan nieuwe technologieën en praktijken. “Het stimuleren van een cultuur van mentorschap, waar ervaren medewerkers hun kennis kunnen doorgeven aan jongere collega's, kan voordelig zijn. Dit helpt niet alleen bij de vaardigheidsoverdracht, maar zorgt er ook voor dat de organisatiekennis behouden blijft.”

Vergeet de jongeren daarbij niet. Voor deze Gen Z’ers zijn flexibiliteit en een balans tussen werk en privéleven van groot belang. “Het aanbieden van diverse contractopties en begrip tonen voor hun behoefte aan een evenwichtige professionele en persoonlijke levensstijl kan helpen om jongere medewerkers aan te trekken en te behouden. Creëer een omgeving waarin ze zich gewaardeerd voelen en een duidelijk pad voor carrièreontwikkeling zien.”

“Beide generaties verdienen volle aandacht”, besluit Saskia van Wieringen. “Door tegemoet te komen aan de behoeften van beide uiteinden van het generatiespectrum, kunnen zorgorganisaties een stabieler en effectiever personeelsbestand garanderen dat geschikt is om aan de huidige en toekomstige zorgvraag te voldoen. Om te beginnen in 2025.”

► Benieuwd naar meer hr-trends voor 2025? Duik in onze paper hr-trends 2025 en zet koers naar een sterkere organisatie. 

download de paper