trend: vergrijzing en generatiemanagement
Een van de meest urgente onderwerpen binnen de overheid is de vergrijzing. En dan te bedenken dat de piek in de uitstroom nog moet komen in 2027.
is dat louter een kwestie van kwantiteit, of gaat het ook om kwaliteit, ostar?
“De uitstroom van ervaren werknemers betekent een onomkeerbaar verlies aan kennis – kwaliteit dus. Een verlies dat niet zomaar te compenseren is. Door de jaren heen hebben deze werknemers diepgaande kennis en expertise opgebouwd die van onschatbare waarde zijn voor de organisatie.”
Bij overheden is een groeiende behoefte zichtbaar om deze oudere werknemers gedeeltelijk te behouden, mogelijk in deeltijd. Maar ook om te fungeren als mentoren voor jongere medewerkers. “Daar zie ik echt een kans”, zegt Toonen. “Wij weten dat een grote groep gemotiveerd is om aan het werk te blijven, mogelijk in deeltijd. Mijn advies zou dan ook zijn om met dat potentieel aan de slag te gaan, bijvoorbeeld in de rol van mentor om jongeren te begeleiden bij de start van hun carrière.”
sabijn, zie jij dit ook in je gesprekken met klanten?
“Binnen de overheid is de vergrijzing een enorme uitdaging. De vervangingsvraag is dus groot. Gelukkig zien nieuwkomers juist in de overheid een werkgever waarbij ze een verschil kunnen maken en heeft de sector een sterk employer brand.”
Werkgevers zullen dus een serieuze inspanning moeten doen op het gebied van wat tegenwoordig ‘generatiemanagement’ wordt genoemd. Binnen de overheid, zo zien Toonen en Vissers, werken mensen vaak jarenlang op dezelfde positie. Hierdoor kan er een vaste structuur ontstaan die niet altijd openstaat voor verandering. Door het stimuleren van arbeidsmobiliteit onder zowel oudere als jongere werknemers, kan een dynamischer en innovatiever werkklimaat worden gecreëerd.
kan generatiemanagement ook iets doen voor het behoud van een jonge, gemotiveerde instroom, sabijn?
“De overheid is aantrekkelijk voor jongere generaties, maar het behouden van deze werknemers blijft een uitdaging.” Dit kan worden aangepakt door middel van traineeships en andere ontwikkelingsprogramma's die niet alleen de vaardigheden van jongere werknemers verbreden, maar hen ook betrekken bij de strategische processen van de organisatie. Dit geeft hen een gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid, wat essentieel is voor hun langetermijnbinding aan de organisatie. De werknemers die nu uitstromen vanwege vergrijzing hebben vaak dienstverbanden van meerdere decennia bij één werkgever. Nieuwe toetreders, waaronder GenZ, hebben andere idealen. Daarop moet ingespeeld worden. "Denk aan meerdere rollen bij één opdrachtgever of bij verschillende opdrachtgevers om de doelgroep betrokken en uitgedaagd te houden”, aldus Toonen.