wat is een generatiekloof?

De verschillende generaties hebben allemaal hun eigen opvattingen, gedragingen en werkstijlen. Babyboomers houden bijvoorbeeld van hiërarchie en lange dienstverbanden, terwijl Millennials en generatie Z juist goed gaan op flexibiliteit en informele communicatie. Deze verschillen noemen we een generatiekloof. Generatiemanagement zorgt dat iedereen binnen je organisatie zich gezien en gewaardeerd voelt. Wil je de generatiekloof op jouw werkvloer overbruggen? Dan moet je dus aan de slag met generatiemanagement.

wat is generatiemanagement?

Generatiemanagement is een HR-strategie waarbij je rekening houdt met de kenmerken en behoeften van de verschillende generaties op jouw werkvloer. Zo zorg je dat alle collega’s zich gezien en gewaardeerd voelen. Daarmee creëer je niet alleen een gezellige werksfeer, maar gaan ook je prestaties omhoog! Hoe? Hieronder hebben we een aantal voordelen op een rijtje gezet.

de voordelen van generatiemanagement

Generatiemanagement helpt je organisatie:

  • beter samenwerken

  • motivatie verhogen

  • communicatie verbeteren

  • kennis overdragen

1. begrijp de behoeften van verschillende generaties

Ieder mens is natuurlijk anders, maar mensen uit dezelfde generatie hebben vaak een aantal gemeenschappelijke behoeften. Zorg dus dat je daarop inspeelt. Hieronder vind je de behoeften van iedere generatie.

2. creëer gemengde teams

Zet collega’s van verschillende leeftijden bij elkaar in een team. Dat zorgt voor meer inspiratie, creativiteit en betere oplossingen.

  • tip: zorg wel voor duidelijke rolverdeling en gezamenlijke doelen. Zo loopt de samenwerking lekker soepel.

3. zorg voor flexibele werkplekken

Iedere generatie heeft andere voorkeuren qua werkplek. Millennials werken bijvoorbeeld graag af en toe thuis. Babyboomers en generatie X werken vaak liever op kantoor, maar ook zij willen de (klein)kinderen misschien een keer van school halen. Bied jij ze die mogelijkheid, dan leidt dit tot meer loyaliteit.

4. leer van elkaar!

Ja, de generaties verschillen nogal, maar daarom kunnen ze juist veel van elkaar leren! De babyboomers en Gen X hebben bijvoorbeeld een schat aan ervaring die voor Gen Z heel waardevol is. De oudere generaties kunnen op hun beurt weer veel van de digitale vaardigheden van Gen Z en de Millennials leren.

5. open communicatie

De beste manier om misverstanden te voorkomen? Open en eerlijke communicatie! Moedig je collega’s aan om vaak feedback te geven en check af en toe bij ze in. Zo ontdek je waar ze tegenaan lopen en hoe je ze verder kan helpen.

6. stem je hr-beleid af op levensfase 

Bied carrièrekansen die passen bij de fase van een generatie, en stem beloningen af op wat voor verschillende leeftijden belangrijk is. Zo laat je zien dat je oog hebt voor iedere collega. Wat hun leeftijd ook is.

meer weten? download onze paper: verbindend werkgeverschap

Het verbinden van verschillende generaties is dus dé sleutel tot goede samenwerking. Wil je meer weten over verbindend werkgeverschap? Wij hebben er een uitgebreide paper over geschreven. Download de paper en leer hoe je van jouw organisatie een fijnere plek maakt voor iedere generatie.

meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je altijd op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

 

toolkit generatiemanagement downloaden