De Ziektewet (ZW) zorgt ervoor dat zieke werknemers die geen recht op loon meer hebben, toch een inkomen krijgen. Sommige medewerkers die ziek zijn ten gevolge van orgaandonatie of zwangerschap, of medewerkers met een beperking die onder de no-riskpolis vallen, hebben ook tijdens het dienstverband recht op een Ziektewetuitkering. De ZW maakt deel uit van de werknemersverzekeringen.
Op deze pagina
recht op een zw-uitkering
De Ziektewet (ZW) is een vangnetvoorziening voor werknemers die ziek worden en dan geen recht hebben op loondoorbetaling door de werkgever. Iemand heeft recht op een ZW-uitkering als hij verzekerd is voor de ZW, zijn werk niet kan doen (arbeidsongeschikt is) door ziekte en geen recht meer heeft op loon van een werkgever. Hij valt dan onder het zogeheten ‘vangnet’ van de Ziektewet. Vangnetters zijn bijvoorbeeld:
-
oproep- en invalkrachten zonder arbeidsovereenkomst
-
mensen met een fictief dienstverband, zoals thuiswerkers, musici en artiesten
-
zieke medewerkers van wie het (tijdelijke) arbeidscontract tijdens de ziekte afloopt
-
mensen die binnen vier weken na het einde van hun arbeidsovereenkomst ziek worden (nawerking)
-
werklozen die langer dan dertien weken ziek zijn
-
vrijwillig verzekerden voor de Ziektewet
-
AOW-gerechtigden die (zijn blijven) werken (recht op uitkering gedurende zes weken) en van wie het (tijdelijke) arbeidscontract afloopt tijdens ziekte.
De wetgever wil sommige werknemers extra beschermen. Als werkgever van deze medewerkers krijg je bij ziekte dan ziekengeld van UWV om hun loon te kunnen doorbetalen:
-
orgaandonoren die door de donatie ziek zijn
-
zwangere of net bevallen vrouwen die als gevolg van de zwangerschap of bevalling ziek zijn
-
medewerkers die onder de no-riskpolis vallen
-
medewerkers die onder de compensatieregeling vallen (oudere, voormalig werkloze werknemers die geboren zijn voor 1962 en tussen 2018 en 2020 in dienst zijn gekomen).
Je moet voor deze groep medewerkers binnen zes weken een ziekmelding doen bij UWV om hen in aanmerking te laten komen voor een Ziektewetuitkering. Deze uitkering kun je als werkgever dan in mindering brengen op het loon.
Wie qua inkomen onder het sociaal minimum uitkomt, kan in aanmerking komen voor een toeslag. Die moet bij UWV worden aangevraagd.
duur zw-uitkering
Voor sommige verzekerden (zoals vangnetters) bestaat pas vanaf de derde ziektedag recht op ziekengeld. De eerste twee dagen zijn dan zogeheten ‘wachtdagen’.
De ZW-uitkering wordt uitbetaald tot het moment dat iemand twee jaar (104 weken) achter elkaar ziek is geweest. Voor het bepalen van deze 104 weken worden ziekteperioden bij elkaar opgeteld die elkaar met een onderbreking van minder dan vier weken opvolgen. Ook de ziekteperioden voor en na de zwangerschaps- en bevallingsuitkering worden samengeteld als de ziekteoorzaak voor en na het verlof hetzelfde is.
Is een medewerker na twee jaar nog steeds arbeidsongeschikt, dan kan hij elf weken voor het einde van de ZW-uitkering een WIA-aanvraag doen bij UWV. UWV beoordeelt of de medewerker in aanmerking komt voor een WIA-uitkering.
Iemand die een ZW-uitkering ontvangt en die geen werkgever meer heeft, krijgt aan het einde van het eerste ziektejaar de zogeheten Eerstejaars Ziektewet-beoordeling (EZWB). Als uit die beoordeling blijkt dat de betreffende persoon in staat is om met algemeen geaccepteerde arbeid 65% of meer van zijn laatstverdiende inkomen te verdienen, eindigt het recht op Ziektewetuitkering een maand later.
hoogte zw-uitkering
Volgens de Ziektewet is de hoogte van de uitkering 70% van het dagloon (en maximaal het maximumdagloon). Bij zwangerschap en orgaandonatie bedraagt de hoogte van de uitkering 100% van het eigen dagloon (en maximaal het maximumdagloon). Dit geldt ook als het dienstverband eindigt tijdens de zwangerschap of het verlof voor de orgaandonatie. Zieke medewerkers, die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn en onder de no-riskpolis vallen, krijgen een uitkering gebaseerd op het percentage dat de werkgever volgens cao-afspraken in het eerste jaar aan loon moet doorbetalen tijdens ziekte. Na 52 weken bedraagt het uitkeringspercentage altijd 70%.
aanvraag en uitvoering zw
Wie binnen vier weken na het einde van zijn dienstverband ziek wordt en geen werkgever meer heeft, moet zich ziek melden bij UWV of bij zijn ex-werkgever, als deze eigenrisicodrager is voor de ZW. Als het dienstverband eindigt en in alle andere gevallen moet de werkgever een zogeheten ziek-uit-dienstmelding doen bij UWV. Dan weet UWV dat er geen dienstverband meer is en wordt er onderzocht of de medewerker recht op ZW heeft.