Met flexwerkers kun je, als ondernemer/werkgever, soepel inspelen op veranderende situaties. Dat kan noodzaak zijn als je een seizoengevoelig bedrijf hebt, maar ook met de snel veranderende economische en digitale ontwikkelingen kunnen (gespecialiseerde) flexwerkers toegevoegde waarde hebben. 

Zo’n flexibel personeelsbestand is op verschillende manieren in te vullen. Zo kennen we natuurlijk uitzendkrachten. Maar ook gedetacheerden, oproepkrachten, payrollers, vakantiewerkers en seizoenwerkers werken op flexibele basis. Andere flexibele arbeidsrelaties zijn de zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).  

wet meer zekerheid flexwerkers

Het kabinet werkt aan de invoering van een nieuwe wet (de Wet meer zekerheid flexwerkers), met als doel oproepkrachten, tijdelijke werknemers en uitzendkrachten meer zekerheid te bieden. Flexibele contracten worden beperkt en er komen strengere regels voor nulurencontracten en uitzendwerk. Daarnaast komt er duidelijkere regelgeving voor de positie van zelfstandigen en een aanpak van schijnzelfstandigheid

In het wetsvoorstel worden drie concrete maatregelen voorgesteld: het afschaffen van het nulurencontract, het verkorten van de maximale duur van de uitzendovereenkomst in fase A en het aanpassen van de ketenregeling.

basiscontract

Het wetsvoorstel bevat een verbod op oproepcontracten, zoals een nulurencontract. Daarvoor in de plaats komt dan een basiscontract met een minimum aantal uren, waarbij de werkgever de mogelijkheid wordt geboden om de werknemer tot 30% bovenop de arbeidsomvang flexibel op te roepen. De werknemer is niet verplicht te werken buiten de afgesproken tijdstippen. 

verkorting fase A

De maximale duur van de uitzendovereenkomst in de eerste twee fasen van het fasensysteem worden verkort:

  • fase A wordt verkort van 78 weken naar 52 weken

  • fase B gaat van zes contracten in vier jaar naar zes contracten in twee jaar. 

Na deze periode krijgt de werknemer een vast contract (fase C). 

aanpassing ketenregeling

Er komen strengere regels voor tijdelijke contracten om draaideurconstructies te voorkomen. Daartoe wordt de ketenregeling aangepast. De tussenpoos tussen twee arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd gaat van zes maanden naar vijf jaar. Dit geldt ook voor uitzendovereenkomsten. Uitzonderingen zijn er voor studenten en scholieren, en voor seizoensarbeid.

De beoogde ingangsdatum van deze wet is 1 januari 2026, maar het is nog niet zeker of en in welke vorm de Wet meer zekerheid flexwerkers wordt ingevoerd. De Raad van State is kritisch over het wetsvoorstel en heeft in een advies aangegeven dat aanpassing van het wetsvoorstel noodzakelijk is om de arbeidsmarktproblematiek fundamenteel aan te pakken.

Het wetsvoorstel Meer zekerheid flexwerkers is onderdeel van het pakket hervormingen arbeidsmarkt, met maatregelen voor meer zekerheid voor werkenden en meer wendbaarheid voor ondernemers.