Met flexwerkers kun je, als ondernemer/werkgever, soepel inspelen op veranderende situaties. Dat kan noodzaak zijn als je een seizoengevoelig bedrijf hebt, maar ook met de snel veranderende economische en digitale ontwikkelingen kunnen (gespecialiseerde) flexwerkers toegevoegde waarde hebben. 

Zo’n flexibel personeelsbestand is op verschillende manieren in te vullen. Zo kennen we natuurlijk uitzendkrachten. Maar ook gedetacheerden, oproepkrachten, payrollers, vakantiewerkers en seizoenwerkers werken op flexibele basis. Andere flexibele arbeidsrelaties zijn de zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).  

Het kabinet werkt aan de invoering van een nieuwe wet (de Wet meer zekerheid flexwerkers), met als doel oproepkrachten, tijdelijke werknemers en uitzendkrachten meer zekerheid te bieden. Flexibele contracten worden beperkt en er komen strengere regels voor nulurencontracten en uitzendwerk. Daarnaast komt er duidelijkere regelgeving voor de positie van zelfstandigen en een aanpak van schijnzelfstandigheid

Als je als werkgever iemand in dienst neemt, heb je te maken met een heel aantal wettelijke regels. Gaat het om uitzendkrachten, dan is de CAO voor Uitzendkrachten van belang. Voor zzp’ers is er speciale wetgeving, die schijnzelfstandigheid tegen moet gaan.