In de logistiek ben je zo goed als de mensen die voor je werken. Betrouwbare mensen die van aanpakken weten zijn van cruciaal belang voor het goed functioneren van je supply-chain. Door de spanningen op de arbeidsmarkt is het steeds moeilijker om precies dat type medewerkers te vinden en te binden. Met als resultaat dat het werk door minder mensen gedaan moet worden óf door mensen die minder geschikt zijn voor de werkzaamheden. Hierdoor kan de productiviteit teruglopen en het foutenpercentage, bijvoorbeeld door pickfouten in je distributiecentra, toenemen.
De hoge werkdruk kan tegelijkertijd zorgen voor een hoger ziekteverzuim, waardoor het proces nog verder onder druk komt te staan. Dit is allemaal van invloed op de kwaliteit van je warehousing, waardoor er zelfs afbreuk aan het imago als betrouwbaar leverancier kan ontstaan.
in dit artikel
- belangrijke ontwikkelingen logistieke sector
- boomerang-effect: de schaarste in de logistiek slaat terug
- een wendbaar warehousing proces is een must
- banen veranderen, onder andere door robotisering
- regulering arbeidsmarkt: wees voorbereid
- bouwen aan een strategie: SPP
een handleiding in 3 artikelen
Om weg te blijven uit deze vicieuze cirkel, is het belangrijk om een strategie te hebben. In een reeks van 3 artikelen nemen we je hier graag in mee. In dit eerste deel lichten we een viertal ontwikkelingen in de logistiek sector toe. Wat gebeurt er op de logistieke arbeidsmarkt? En wat betekent dit voor je distributiecentra? Waar moet je echt rekening mee houden?
In het tweede artikel gaan we in op het ontwikkelen van een effectieve talentstrategie. Hoe zorg je er nou voor dat talent voor jou kiest en niet voor de concurrent? Vervolgens geven we je in het derde artikel een kijkje in de keuken op het gebied van de nieuwste inzichten op het gebied van werving en selectie voor logistiek personeel. Hoe doe je dat nou zo slim mogelijk? Zowel on- als offline? Win die strijd om talent met onze praktische tips.
De logistieke sector heeft door de coronaperiode een extra boost gekregen. Zo steeg volgens logistiek.nl de pakketbezorging in 2020 met maar liefst met 103%. Vacatures zijn daarentegen steeds lastiger in te vullen. In juni 2021 waren er in de logistiek 15.000 vacatures* en dat aantal blijft stijgen. De continuïteit op een distributiecentrum (dc) kan stevig onder druk komen te staan door deze spanning op de logistieke arbeidsmarkt. Onderstaande ontwikkelingen liggen hieraan ten grondslag.
belangrijke ontwikkelingen logistieke sector
-
Het boomerang-effect: de schaarste van goed personeel die voor Covid-19 al flink voelbaar was, komt hard terug.
-
De markt is grilliger dan ooit. Een wendbare organisatie is een must. Flexibiliteit in personeel gaat daarmee hand in hand, want je moet razendsnel kunnen op- en afschalen wil je goed en tijdig kunnen reageren.
-
De inhoud van werk verandert in een rap tempo. Alles moet sneller, digitaler en transparanter. Technologie en data zijn daarbij echte game changers.
-
Goed geregeld werk voor iedereen. Dat is de kern van het SER advies. Alle vormen van arbeid, inclusief arbeidsmigranten en outsourcing, komen opnieuw onder een vergrootglas te liggen.
boomerang-effect: de schaarste in de logistiek slaat terug
De schaarste van goed logistiek personeel nam én neemt de afgelopen periode enorm toe. Dit heeft te maken met een aantal communicerende vaten, stelt Bart van Krimpen, arbeidsmarktanalist bij Randstad Groep Nederland. Hij houdt de logistieke sector al jarenlang nauwgezet bij.
Bart: ‘Bedrijven in de logistiek moeten echt flink aan de bak om goed personeel te vinden en te binden. Door de coronacrisis is er een aantal ontwikkelingen ingezet én zijn er ook nog eens bestaande trends versterkt. Dat heeft hoe dan ook stevige gevolgen voor de logistiek. De logistiek is een zeer belangrijke sector voor de nederlandse economie én maatschappij. Het was alle hens aan dek tijdens de crisis. De krimp in de sector bleef dan ook beperkt, vooral doordat e-commerce en pakketbezorging juist een forse groei lieten zien.’
Schaarste op de arbeidsmarkt is volop in het nieuws; er is een schreeuwend tekort aan personeel. De krapte is op het hoogste niveau in 50 jaar. Voor honderd werkzoekenden zijn er op dit moment maar liefst 106 vacatures (bron: CBS). De totale werkloosheid in Nederland steeg maar kort door Covid-19, mensen uit andere sectoren maakten een -meestal tijdelijke- switch naar de logistieke sector. De werkloosheid is nu echter alweer gedaald naar het lage niveau van voor corona.
Bart: ‘En dit in combinatie met een afgenomen beroepsbevolking, alhoewel de verwachting is dat deze in 2021 wel weer enigszins gaat aantrekken. Tegelijkertijd blijft de sectorgroei, die al vóór corona was ingezet, bestaan, zo blijkt uit de sectorprognose van ING. Door deze combinatie van factoren neemt de personele schaarste in de sector nu extra hard en exponentieel toe. Zéker nu andere sectoren ook weer heropenen, groei laten zien en in dezelfde personeelsvijver vissen. Het is een stevige uitdaging om de schaarste de baas te blijven.’
Wat de piek mogelijk weer iets gaat afvlakken, is de afbouw van steunmaatregelen zoals de NOW. Hierdoor gaan er helaas alsnog nog bedrijven failliet en komt er personeel vrij. Ook gaan we weer een toename krijgen van arbeidsmigranten die weer gemakkelijker naar nederland kunnen komen dan tijdens corona (bron: CBS/Telegraaf) Maar dat zijn druppels op een gloeiende plaat: de schaarste voor de logistiek blijft een structureel probleem.