Wat kan je verwachten als je gaat werken als kok en wat zijn je verantwoordelijkheden? Dit zijn de werkzaamheden van een kok:
1. het klaarmaken van eten
Een open deur, maar niet minder waar: als kok is je belangrijkste taak het klaarmaken en bereiden van eten. Jij bent verantwoordelijk dat alle gerechten die worden besteld ook op tijd én op smaak kunnen worden afgeleverd door de bediening. Koken doe je niet alleen met je handen, maar ook met je mond!
2. naleven voedings- en hygiënewetgeving
Als kok is het heel belangrijk dat je je houdt aan de zogeheten HACCP-richtlijnen, ook wel bekend als de ‘gevarenanalyse en kritische controlepunten’. Dat betekent dat je bij alles wat je doet rekening houdt met deze richtlijnen. Het laatste wat je wilt is dat je gasten ziek worden, doordat er ergens iets niet goed is gegaan met de hygiëne!
3. leiding geven en luisteren
Een goede kok geeft leiding aan andere koks en keukenhulpen. En zeker op piekmomenten, als het soms zelfs stressvol is in een keuken, is het belangrijk dat iedereen duidelijk is tegen elkaar: dat betekent dat je tegelijkertijd leiding moet geven aan anderen en zelf goed moet luisteren naar je collega-koks die je aanwijzingen geven. Zo zorg je er als team voor dat alles op tijd en in de juiste volgorde richting de bediening gaat.
werkdag van een kok
Een kok is vaak lekker de hele dag in de weer. Dat kunnen administratieve zaken zijn, zoals: is alles nog op voorraad en zijn alle bestellingen uitgezet? En ook het controleren van alle producten: is alles goed, hygiënisch en koel opgeborgen?
Vervolgens begint het koken in de breedste zin van het woord: dus sauzen maken, vis fileren, vlees voorgaren en groenten snijden. En op de piekmomenten moet je snel kunnen schakelen en het hoofd koel houden, want dan zie je dat al je voorbereidingen in de middag niet voor niks zijn geweest en maak je razendsnel allerlei verschillende gerechten klaar voor je gasten.
Koken kan op veel (bijzondere) werkplekken, dat laat onze Lonneke zien in onderstaande video. Zij gaat een dag op bezoek bij chef-kok Raymond Rademaker op het enorme cruiseschip de Rotterdam SS. Benieuwd hoe zijn werkdag eruit ziet als kok?
dit doet een chef-kok
Onze Lonneke loopt een dag mee met een chef-kok. Bekijk de video.