horeca cao

Als je meer wilt weten over het hoe en wat van een cao, verwijzen we je graag naar de website van de rijksoverheid. Daar hanteren zij de volgende omschrijving: ‘een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden staan. Bijvoorbeeld over loon, toeslagen, betaling van overwerk, werktijden, proeftijd, opzegtermijn of pensioen. Een cao geldt voor een grote groep mensen’. En zo is er ook een cao voor werknemers in de horeca.

De horeca cao geeft antwoord op jouw vragen rondom werken in de horeca. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is samen met jouw collega’s in de horeca en de FNV Horeca overeengekomen waar jij minimaal recht op hebt. In de horeca cao staan dus afspraken waar jij op zijn minst op mag rekenen. Je kunt dus nooit minder krijgen dan afgesproken. Alle horecabedrijven in Nederland aangesloten bij de KHN moeten zich hieraan houden. Zodat jij precies weet waar je aan toe bent. Is dat fijn werken of niet?

salaris in de horeca

Heb je vragen over je salaris, dan is dit ook terug te vinden in de horeca cao. Wil je meer weten over het salaris in de horeca? Check dan deze blog

>> ga naar alle horeca vacatures

horeca cao: wat staat erin?

In de cao voor horecabedrijven staat in ieder geval vastgelegd waar je recht op hebt als het gaat om: je loon, aantal vakantiedagen, pensioen opbouw, vakantiegeld en overwerktoeslagen. Maar weet je dat je hier ook antwoorden vindt op vragen als: is Koningsdag een officiële feestdag? Heb ik een opzegtermijn als het werk toch niet helemaal bevalt? of Wanneer heb ik recht op een weekend toeslag? Alles wat je naast je salaris moet weten over de horeca cao vind je hier. Het kan voorkomen dat een horecaondernemer jou meer geeft dan in de cao is afgesproken. En dat is het mooie van een cao: minder mag niet, maar meer mag altijd!

wanneer is de horeca cao ingegaan? 

De horeca cao die per 1 januari 2024 is afgesloten loopt tot en met 31 december 2024. Dit om duidelijkheid over de arbeidsvoorwaarden te waarborgen. Ook om de mogelijkheden van de Wet Arbeidsmarkt in Balans via de cao beter toe te passen. Lees deze blog over het salaris in de horeca.

vakkracht of nog geen vakkracht?

Een vakkracht is een horecamedewerker die vakbekwaam in zijn werk is. Dat betekent: hij of zij heeft aantoonbaar voldoende ervaring opgedaan in de functie waar hij of zij werkzaam in is. Hoe dit wordt gemeten? Vanaf 18 jaar bouw je ervaringsuren op voor de functie waarin je werkt. Heb je 1976 uur gewerkt, mag je je vanaf dat moment vakbekwaam noemen. Dat komt overeen met iemand die beschikt over een erkend vakdiploma voor die specifieke functie. Als je vakkracht horeca bent, heb je recht op meer loon en de feestdagcompensatie. Het vakkracht zijn of niet staat los van het soort contract dat je krijgt.

horeca cao: alleen maar voordelen? 

Zeker! Zoals je hebt kunnen lezen is een cao opgesteld door én voor mensen die werken in de horeca branche. En zo geldt dat ook voor de horeca cao: het is dus bedoeld om jou zekerheid te geven. 

Want...

  1. Als jij niet goed bent in onderhandelen over je loon, dan hoeft dat in principe ook niet. Je bent altijd verzekerd van een salaris waar iedereen in de horeca op begint.

  2. Je hoeft ook helemaal geen lid te zijn van de horeca cao: je krijgt automatisch waar je recht op hebt. Om de zoveel tijd (dit staat niet vast) wordt er weer voor jou onderhandeld.

  3. Alles in de cao is wettelijk vastgelegd. Je staat dus sterk, mocht er toch iets niet goed geregeld blijkt te zijn. Maar, daar gaan we niet van uit.

werken via randstad in de horeca

Ook als je via Randstad direct een vaste baan vindt bij één van onze horeca klanten, werk je via de horeca cao. Start je via Randstad op een uitzendopdracht, dan krijg je te maken met onze cao. Hoe je horecabaan er ook uitziet; via Randstad is het altijd goed geregeld. Op zoek naar een nieuwe horecabaan? Check onze horeca vacatures.

horeca opleidingen en trainingen

Om te werken in de horeca heb je geen specifieke opleiding nodig. Ervaring in de horeca is uiteraard wel een pluspunt, maar ook zonder ervaring kun je het al ver schoppen! Wat wel belangrijk is? Dat je zin hebt om hard te werken en een flinke dosis gastvrijheid bezit! Wil je toch jezelf nog verder ontwikkelen? Check dan hier de opleidingen en trainingen in de horeca.

banen in de horeca

Overal is horeca te vinden, dit betekent dat er volop kansen zijn om in de horeca te werken. Hoe fijn is dat? We noemen een paar mogelijkheden:

  • evenementen, beurzen en festivals
  • cateringspecialisten
  • hotels
  • voetbalorganisaties
  • recreatieparken
  • overige interessante locaties, zoals: vliegvelden, ziekenhuizen, musea, theaters en scholen

Benieuwd naar alle leuke organisaties en bedrijven waar je kunt werken via Randstad? Check hieronder onze horeca topwerkgevers:

alle horeca topwerkgevers.

alle horeca topwerkgevers.

horeca cao: veelgestelde vragen

  • welke cao geldt voor horeca?

    Voor horecabedrijven is de horeca cao van toepassing. De huidige cao loopt van 1 januari 2022 tot 1 januari 223 en is op alle horecawerkgevers van toepassing. Mochten de bedrijven lid zijn van het Nederlands Horeca Gilde (NHG), dan vallen ze onder de NHG-cao. 

    >> Lees hier meer over de horeca cao

  • wat is het minimumloon per uur in de horeca?

    Wil je meer weten over hoe hoog het minimumloon precies is? Lees hier alles over het wettelijk minimumloon in de horeca.

  • wat zijn meeruren in de horeca?

    Stel je werkt parttime, maar je werkt in één week meer uren dan wat er in je contract staat. Maar deze uren vallen wel nog binnen het aantal uren van een fulltime werkweek, dan zijn dat meeruren.

    Voorbeeld: in je contract staat dat je wekelijks 20 uur werkt, maar je werkt in één week 30 uur. De fulltime werkweek in de horeca is 38 uur. Je hebt dus 10 meeruren gemaakt in die week. 

    >> Lees hier meer over de horeca cao

  • hoeveel overuren mag je maken in de horeca?

    De regels voor overwerk in de horeca zijn vastgelegd in de horeca cao. Je mag meer dan 38 uren per week werken. Maar over een heel jaar mag je niet meer dan de wettelijke 1976 uur werken. Dat is gemiddeld 38 uur per week.

    >> Lees hier meer over de horeca cao

  • hoe weet je in welke schaal je zit?

    In de horeca cao zijn de salarisschalen opgenomen en deze schalen bepalen de hoogte van je salaris in de horeca. In welke schaal je precies terecht komt is afhankelijk van je type functie en er wordt onderscheid gemaakt in leeftijd en vakkracht of niet. Dit kun je allemaal teruglezen in de horeca cao en in dit blog over het horeca salaris.