horeca cao: wat staat erin?
In de cao voor horecabedrijven staat in ieder geval vastgelegd waar je recht op hebt als het gaat om: je loon, aantal vakantiedagen, pensioen opbouw, vakantiegeld en overwerktoeslagen. Maar weet je dat je hier ook antwoorden vindt op vragen als: is Koningsdag een officiële feestdag? Heb ik een opzegtermijn als het werk toch niet helemaal bevalt? of Wanneer heb ik recht op een weekend toeslag? Alles wat je naast je salaris moet weten over de horeca cao vind je hier. Het kan voorkomen dat een horecaondernemer jou meer geeft dan in de cao is afgesproken. En dat is het mooie van een cao: minder mag niet, maar meer mag altijd!
wanneer is de horeca cao ingegaan?
De horeca cao die per 1 januari 2025 is afgesloten loopt tot en met 31 december 2026. Dit om duidelijkheid over de arbeidsvoorwaarden te waarborgen. Nieuw in deze cao is de verlaging van de vakvolwassen leeftijd van een vakkracht van 21 naar 20 jaar.. Lees deze blog over het salaris in de horeca.
vakkracht of nog geen vakkracht?
Een vakkracht is een horecamedewerker die vakbekwaam in zijn werk is. Dat betekent: hij of zij heeft aantoonbaar voldoende ervaring opgedaan in de functie waar hij of zij werkzaam in is. Hoe dit wordt gemeten? Beschik je over een erkend vakdiploma voor de functie, dan ben je een vakkracht. Heb je geen vakdiploma, maar wel 1976 uur gewerkt, dan mag je je vanaf dat moment vakbekwaam noemen. Dat komt overeen met iemand die beschikt over een erkend vakdiploma voor die specifieke functie.. Als je vakkracht horeca bent, heb je recht op meer loon en de feestdagcompensatie. Het vakkracht zijn of niet staat los van het soort contract dat je krijgt.
horeca cao: alleen maar voordelen?
Zeker! Zoals je hebt kunnen lezen is een cao opgesteld door én voor mensen die werken in de horeca branche. En zo geldt dat ook voor de horeca cao: het is dus bedoeld om jou zekerheid te geven.
Want...
-
Als jij niet goed bent in onderhandelen over je loon, dan hoeft dat in principe ook niet. Je bent altijd verzekerd van een salaris waar iedereen in de horeca op begint.
-
Je hoeft ook helemaal geen lid te zijn van de horeca cao: je krijgt automatisch waar je recht op hebt. Om de zoveel tijd (dit staat niet vast) wordt er weer voor jou onderhandeld.
-
Alles in de cao is wettelijk vastgelegd. Je staat dus sterk, mocht er toch iets niet goed geregeld blijkt te zijn. Maar, daar gaan we niet van uit.