Zodra een medewerker zich ziek heeft gemeld, moet je, als werkgever, de medewerker eventueel ook - tijdig - ziek melden bij de arbodienst of bedrijfsarts. Je krijgt dan ondersteuning bij de begeleiding van je zieke medewerker. In bepaalde gevallen moet je de medewerker ook ziek melden bij UWV. Hiermee wordt de aanvraag voor een Ziektewetuitkering in gang gezet.
Op deze pagina
ziekmelding bij arbodienst of bedrijfsarts
Als werkgever moet je een zieke medewerker voor wie je een loondoorbetalingsplicht hebt - afhankelijk van de afspraken tussen jou en je arbodienst - tijdig en uiterlijk in de zesde week van arbeidsongeschiktheid/ziekteverzuim ziek melden bij de arbodienst of bedrijfsarts. Die ondersteunt je bij de aanpak en de begeleiding van het verzuim van de betreffende medewerker.
Wat een 'tijdige' ziekmelding in de praktijk betekent, is tussen de werkgever en de arbodienst. Dit wordt vaak in het contract met de arbodienst geregeld. Over het algemeen wordt een termijn van een week aangehouden.
ziekmelding bij UWV
In bepaalde gevallen moet je je medewerker ook ziek melden bij UWV. Dat moet als:
-
de medewerker 42 weken arbeidsongeschikt is
-
de arbeidsovereenkomst afloopt tijdens de arbeidsongeschiktheid
-
de medewerker een uitzendovereenkomst met uitzendbeding heeft
-
de medewerker recht heeft op een Ziektewetuitkering tijdens de lopende arbeidsovereenkomst. Dit is het geval bij medewerkers die ziek/arbeidsongeschikt zijn als gevolg van zwangerschap, bevalling of orgaandonatie en medewerkers die onder de no-riskpolis vallen.
De ziekmelding bij UWV moet bij voorkeur digitaal worden gedaan
Wanneer je de ziekmelding bij UWV moet doen, hangt af van de situatie. Kijk hier voor alle informatie.
Doe je de ziekmelding te laat of geef je een onjuiste eerste verzuimdag door, dan riskeer je een boete van maximaal € 455.
beter melden
Als je medewerker weer beter is en weer volledig aan het werk kan, moet hij zich meteen bij jou beter melden. Als je hem na 42 verzuimweken bij UWV had aangemeld, kun je hem ook weer beter melden (maar je bent daar overigens niet toe verplicht). Je kunt de betermelding digitaal doen via de Verzuimmelder.