bouwkundig tekenaars vacatures
Uitvoerders, calculators, werkvoorbereiders, tekenaars, projectleiders, Randstad Bouw & Techniek Professionals | vaste banen
... van de Nederlandse taal in woord en geschrift wat ga je doen Je komt direct in dienst bij een van onze opdrachtgevers. Wij hebben vacatures voor een projectleider, calculator, werkvoorbereider, uitvoerder. Maar ook mogelijkheden voor een bedrijfsleider, projectcoordinator, BIM modelleur, tekenaar, bouwkundig inspecteur ...
bekijk vacature
Uitvoerders, calculators, werkvoorbereiders, tekenaars, projectleiders, Randstad Bouw & Techniek Professionals | vaste banen
... van de Nederlandse taal in woord en geschrift wat ga je doen Je komt direct in dienst bij een van onze opdrachtgevers. Wij hebben vacatures voor een projectleider, calculator, werkvoorbereider, uitvoerder. Maar ook mogelijkheden voor een bedrijfsleider, projectcoordinator, BIM modelleur, tekenaar, bouwkundig inspecteur ...
bekijk vacature
Engineer Werktuigbouwkunde
Ben jij een technisch talent en heb je een passie voor installatietechniek? Dan zijn wij misschien op zoek naar jou, onze partner in Goes is op zoek naar een Engineer Werktuigbouwkunde. Hier kom je te werken in een dynamisch team. Het team waar je komt te werken bestaat uit een projectleider, een werkvoorbereider en tekenaar. Samen realiseren jullie werktuigbouwkundige ontwerpen ...
bekijk vacature
Een bouwkundig tekenaar is iemand die het bouwontwerp van een architect perfect vertaalt naar een bouwtekening. Samen met onder andere aannemers, ingenieurs en projectleiders werk je zo nauwkeurig en efficiënt mogelijk, zodat het bouwproject soepel verloopt. Op bouwtekeningen is te zien wat er nodig is voor de bouw en waar alles geplaatst moet worden. Denk daarbij aan riolering, ramen, deuren, maar ook aan bijvoorbeeld dragende muren en andere leidingen die door het gebouw heen lopen. Alles komt aan bod! Als bouwkundig tekenaar ken jij het ontwerp op je duimpje. En aan de hand van jouw bouwtekeningen weet iedereen wat er gedaan moet worden.
wat doet een bouwkundig tekenaar?
Als bouwkundig tekenaar maak je tekeningen waarin je het ontwerp van de architect naar de praktijk vertaalt. Al voor het gebouw er staat weet jij precies hoe het eruit komt te zien. Aan ruimtelijk inzicht geen gebrek! Dit komt dan ook duidelijk terug in je tekeningen. Je werkt als bouwkundig tekenaar samen met onder anderen de bouwvakkers, de architect en de aannemers die deel uitmaken van het bouwproject. Samen brengen jullie alles tot leven! Is er iets niet duidelijk voor één van de betrokken partijen? Dan beantwoord je alle vragen en pas je het ontwerp aan als dat nodig is.
Wil je weten wat je gaat verdienen als bouwkundig tekenaar? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.
Als bouwkundig tekenaar ben je vooral bezig met het uittekenen van constructies en gebouwen. Aan de hand van jouw werk weet iedereen hoe het ontwerp uiteindelijk tot leven komt! Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging en wil je je leiderschapsvaardigheden verder ontwikkelen? Denk dan aan de volgende functies:
-
projectleider: Als projectleider in de bouw heb je het overzicht over een bouwproject en weet je wat ieders taak is. Je bereidt het project goed voor en plant alle taken in. Je houdt tijdens het project ook het toezicht, waardoor alles vlekkeloos verloopt. Jij bent onmisbaar: het is jouw taak om de beslissingen te nemen.
-
uitvoerder: Ga je aan het werk als uitvoerder? Dan ben jij het aanspreekpunt op de bouwplaats zelf. Je zorgt ervoor dat alles goed wordt uitgevoerd en houdt ter plekke toezicht. Je houdt ook de planning in de gaten. Loopt het project vertraging op? Dan geef je dat meteen door aan de projectleider en ga je op zoek naar een goede oplossing.
Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.
Pak je potlood en gum erbij, want als bouwkundig tekenaar teken je natuurlijk! Je begint met een schets en eindigt met een gedetailleerde tekening waardoor het bouwproject van start gaat. Benieuwd wat je nog meer gaat doen als bouwkundig tekenaar? De volgende zaken kan je nog meer verwachten als je aan het werk gaat als bouwkundig tekenaar.
dit is je takenpakket als bouwkundig tekenaar
Als bouwkundig tekenaar teken je niet alleen, je bespreekt ook al je ideeën met de architect en gaat daarna enthousiast aan de slag met je eerste schets. En natuurlijk blijf je goed communiceren met de deelnemende partijen om uiteindelijk een nauwkeurige en duidelijke tekening te leveren. Dit zijn je andere taken als bouwkundig tekenaar:
-
het bestekboek aanleveren
In dit naslagwerk schrijf je met welke materialen gewerkt moet worden en hoe deze moeten worden gebruikt. Timmermannen, aannemers, bouwvakkers en uitvoerders maken hier regelmatig gebruik van
-
controle uitvoeren
Tijdens een bouwproject moet alles veilig gebeuren. Jij weet als tekenaar hoe alles in elkaar zit: je kent alle details die anderen misschien over het hoofd zien! Uitvoerders en projectleiders komen naar je toe om het project te bespreken. Merk je dat er een fout is gemaakt, dan spreek jij je uit en zorg je dat het hersteld wordt
-
tekenen
Als bouwkundig tekenaar maak je verschillende tekeningen. Je begint bij een schets, die je uitbouwt tot een complete tekening die aan alle wensen van de architect voldoet. Daardoor ben je een onmisbare schakel in het bouwproces. Het is namelijk heel simpel: geen tekeningen betekent geen gebouw. En er zijn verschillende tekeningen die je als bouwkundig tekenaar maakt. Denk aan:
-
constructietekeningen: op een constructietekening staan alle draagstructuren van een ontwerp. Je tekent onder andere de balken en muren van het gebouw uit en berekent precies waar alles moet komen. Deze tekening is ook belangrijk voor de bouwvergunning: de gemeente beoordeelt op basis van de constructietekening of het project aan de eisen voldoet. Daarna is het project een feit!
-
bestektekeningen: een bestektekening is een overeenkomst tussen de opdrachtgever en de aannemer. Alles wat hierin staat wordt uitgevoerd om te zorgen dat de veiligheid en kwaliteit helemaal in orde zijn. De bestektekening bevat de volledige omschrijving van een project en kan worden gebruikt als naslagwerk voor verschillende partijen.
-
ontwerptekening: de ontwerptekening is het vervolg van een schets. Op deze tekening is nog niet alles tot in de puntjes uitgewerkt, maar hij is wel gedetailleerder. Je kan deze tekening zien als een opzet van een bouwproject ongeacht of dit project ook effectief wordt uitgevoerd of niet.
wie zijn je collega’s?
Collega’s heb je genoeg als je aan de slag gaat als bouwkundig tekenaar. Je vertaalt natuurlijk de visie van een architect. Het is hierbij belangrijk dat je goed met hem of haar communiceert en een tekening maakt die perfect bij de visie van de architect past. Bovendien werk je ook samen met bouwvakkers en timmermannen die het zware werk op de bouwplek uitvoeren. Ook heb je te maken met uitvoerders en de projectleider. Hebben zij vragen over je tekening? Dan kunnen zij bij jou terecht!
je werkplek op kantoor
De bouwplannen uittekenen, dat doe je vooral op kantoor bij het bedrijf waar je werkt. Dit kan een architectenbureau zijn, maar ook een bouwkundig bedrijf. Je gaat ook regelmatig naar de bouwplaats om te kijken of alles wat je hebt getekend goed wordt uitgevoerd. Ook heb je vaak vergaderingen met de architect en beantwoord je vragen van aannemers, waardoor je werkplek wisselt. Jij komt natuurlijk graag een kopje koffie met ze drinken!
de werktijden van een bouwkundig tekenaar
Je werkt als bouwkundig tekenaar vooral op kantoor, waar je regelmatige werktijden hebt. In het weekend heb je net zoals iedereen op de bouwplek en kantoor vrij en je hoeft geen rekening te houden met avonddiensten.
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.
Met een hbo-diploma bouwkunde heb je een goede basis om als bouwkundig tekenaar aan de slag te gaan. Heb je een mbo-opleiding in de richting van civiele techniek afgerond en heb je de juiste vaardigheden? Ook dan kan je vaak aan de slag als bouwkundig tekenaar. Een cursus die in dat geval goed van pas komt is een CAD-cursus. Hiermee leer je digitaal tekeningen maken met de juiste software.
En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.
Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan! Bekijk hier al onze bouw opleidingen.
Om deze rol te vervullen moet je een kei zijn in tekenen. En natuurlijk moet je creatief zijn! Jij bedenkt moeiteloos nieuwe oplossingen om de bouw te realiseren. Een goede bouwkundig tekenaar heeft daarnaast nog de volgende eigenschappen:
-
oog voor detail
De plaatsing van alle onderdelen zoals riolen, gasleidingen en draagmuren? Jij hoeft het ontwerp maar één keer te zien om te weten waar alles komt. Merk jij dat de architect per ongeluk een fout heeft gemaakt in zijn ontwerp, dan merk je dit meteen op en bedenk je samen een oplossing
-
ruimtelijk inzicht
Het is wel zo fijn als je ruimtelijk inzicht hebt als je als bouwkundig tekenaar aan de slag wilt. Je gaat namelijk te werk met 3D-tekeningen, waarop je ziet of alles gaat passen en haalbaar is. Is er een ruimte ontworpen die eigenlijk helemaal niet de juiste maat heeft, dan kan jij dit in overleg goed oplossen
-
interesse in de bouw
Ben jij als je op vakantie bent helemaal in je element als je mooie bouwwerken bezoekt? Als goede bouwkundig tekenaar wil jij weten hoe ingewikkelde constructies tot stand zijn gekomen en heb je de motivatie om je te blijven ontwikkelen op dit gebied.
Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:
-
wekelijks uitbetaald worden
-
pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt
-
altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen;
-
via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster
-
vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons;
-
via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden
-
vast contract? Een uitzendbaan als bouwkundig tekenaar via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad
veelgestelde vragen over bouwkundig tekenaars
-
wat doet een bouwkundig tekenaar?
Een bouwkundig tekenaar maakt bouwtekeningen, waarin je het ontwerp van architecten vertaalt. Daarnaast houd je je bezig met vergunningen, heb je contact met architecten en bouwvakkers en houd je de controle over het project. Lees hier meer over een baan als bouwkundig tekenaar.
-
wat verdien je gemiddeld als bouwkundig tekenaar?
Als fulltime bouwkundig tekenaar verdien je gemiddeld 2.236 euro bruto per maand. Dat betekent dat je per jaar ongeveer 28.978 euro bruto verdient. Dit is gebaseerd op cijfers van de Randstad-salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als bouwkundig tekenaar via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. Meer weten over de functie als bouwkundig tekenaar? Op deze pagina lees je er alles over.
-
is bouwkundig tekenaar moeilijk?
Heb je goed ruimtelijk inzicht, kan je goed tekenen en ben je technisch aangelegd? Dan past deze rol waarschijnlijk goed bij je. Sommige projecten zijn moeilijker dan andere, maar deze uitdaging is juist leuk! Lees hier alles over wat je gaat doen bij een baan als bouwkundig tekenaar.
-
hoe moet ik solliciteren op een bouwkundig tekenaar vacature?
Solliciteren als bouwkundig tekenaar is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!