Wat kan je verwachten als je gaat werken als projectleider? De volgende zaken zijn goed om te weten:
dit is je takenpakket als projectleider
Aan jou als projectleider natuurlijk de taak om een project zo goed mogelijk te laten verlopen. Elke dag neem je beslissingen die moeten zorgen voor een succesvol eindresultaat. Deze taken horen allemaal bij het functieprofiel van een projectleider:
-
opstellen van projectdoelstellingen
Een opdracht voor een nieuw project binnen? Mooi! Het werk kan beginnen. Je start met het opstellen van de projectdoelstellingen. Wat moet het eindresultaat zijn? En binnen welke periode? Zodra je de projectdoelstellingen concreet hebt, kan je verder aan de slag.
Als projectleider ben je verantwoordelijk voor de financiële planning van een project. Daarom maak je een begroting bij de start van elk project. Welk budget heb je te besteden? En welke uitgaven verwacht je? Zodra de begroting rond is, blijf je hier tijdens de voortgang van het project natuurlijk scherp op. Extra uitgaven? Daar heb je als het goed is al een extra potje voor. Laat het financiële plaatje maar aan jou over!
-
team opstellen en aansturen
Een project wordt pas écht een succes met de juiste vakmensen aan het werk. Daarom zoek je voor elk project naar de beste mensen. En je zorgt er tijdens het project natuurlijk voor dat iedereen precies weet wat hij of zij moet doen. Want met de juiste aansturing is elk project sneller klaar!
Dit is misschien wel de belangrijkste taak van een projectleider: het bijhouden van de voortgang van een project. Elke dag bewaak en beoordeel je de resultaten van de werkzaamheden die zijn uitgevoerd. Gaat het volgens planning? En voldoet het aan de eisen? Bij eventuele problemen hak jij de knopen door om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen.
-
communicatie over het project
Degene die precies weet hoe het allemaal zit met het project? Dat ben jij! Daarom rapporteer je over de voortgang van het project aan het management, opdrachtgevers, leveranciers en stakeholders. Als projectleider ben je namelijk ook verantwoordelijk voor de communicatie van het project.
wie zijn je collega’s?
Als projectleider schakel je met veel collega’s. Het is afhankelijk van het project met welke collega’s je te maken krijgt. Maar één ding is zeker: je hebt de hele dag door contact met mensen!
Ben je bijvoorbeeld projectleider in de bouw? Dan schakel je vaak met de uitvoerder en assistent-uitvoerder die elke dag ter plekke aanwezig zijn op de bouwplaats. Ook heb je contact met bouwkundig inspecteurs, architecten, werkvoorbereiders en opdrachtgevers over de voortgang van het project.
je werkplek op kantoor
Als projectleider voer je veel taken uit vanuit kantoor. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een planning, het opstellen van de begroting of het versturen van mails over de voortgang van het project.
Maar je bent als projectleider ook regelmatig op pad! Bijvoorbeeld om te overleggen met collega’s en vergaderingen te leiden. Afhankelijk van de sector waarin je aan de slag gaat, check je regelmatig de uitvoering van het project. Leid je een bouwproject? Dan ben je bijvoorbeeld vaak op de bouwplaats te vinden. Lekker afwisselend dus!
leuke bedrijven om te werken als projectleider
Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:
-
volkerwessels: bij deze internationale bouwonderneming werk je letterlijk aan de wereld van morgen. Volkerwessels ontwerpt, beheert én onderhoudt namelijk niet alleen nieuwe gebouwen, maar hele gebieden. Ontzettend veel bouwprojecten dus om uit te kiezen dus, welke kies jij?
de werktijden van een projectleider
Als projectleider werk je meestal fulltime van maandag tot en met vrijdag. Je werkt op de momenten dat er door vakmensen aan het project wordt gewerkt, dus in het weekend ben je vrij en je hoeft geen rekening te houden met avonddiensten.
Omdat je als projectleider eindverantwoordelijk bent voor een project, kan het natuurlijk wel eens voorkomen dat je toch wat uurtjes in de avond of in het weekend doorwerkt. Bijvoorbeeld wanneer de deadline nadert en er een probleem opgelost moet worden. Maar als jij je planning goed voor elkaar hebt, komt dit weinig voor!
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.