Van de eerste schets tot de begeleiding van de bouw, als architect ben je bij iedere stap betrokken. Ieder nieuw bouwplan begint bij jou, dus je hebt veel verantwoordelijkheid. Wat kan je nog meer verwachten als je gaat werken als architect? De volgende zaken zijn goed om te weten:
dit is je takenpakket als architect
-
contact met je opdrachtgever
De bouw van een nieuw project begint altijd bij een goed contact met je opdrachtgever. Als architect overleg je met je opdrachtgever en andere partijen over de wensen en eisen aan het nieuwe bouwplan. Zijn jullie eruit? Dan is het tijd voor de eerste tekeningen!
Ieder project begint op je tekentafel. Met de wensen van je opdrachtgever en je eigen ideeën maak je een eerste schets voor het bouwplan. Dat doe je vaak in een team met andere architecten. Samen komen jullie tot het beste resultaat.
Het stopt natuurlijk niet bij de eerste schets. Met feedback van je opdrachtgever ontwikkel je je idee steeds verder door. Uiteindelijk kom je zo tot een bouwplan, dat je helemaal uittekent. Met jouw handleiding gaan de bouwvakkers daarna aan de slag.
-
begeleiden van de uitvoering
Als architect blijf je niet alleen achter je bureau zitten. Je wilt maar al te graag weten hoe het resultaat van je harde werk eruit ziet! Daarom begeleid je meestal ook de uitvoering van je bouwtekening. Je bent als architect dan ook vaak op de bouwplaats te vinden.
wie zijn je collega’s?
Als architect werk je natuurlijk samen met je collega-architecten, aangezien je meestal met een heel team aan een project werkt. Bij de uitvoer van het project werk je ook samen met collega’s uit de bouw. Zij brengen jouw ideeën tot leven! Je begeleidt dus vaak ook de bouwvakker, uitvoerder, timmerman en de assistent-uitvoerder bouw bij hun werk op de bouwplaats.
je werkplek: achter de tekentafel of op de bouwplaats
Als architect ben je veel op kantoor te vinden. Hier ontwikkel je met je collega’s de bouwplannen, werk je ze samen uit en overleg je met elkaar over de kosten. Je zit veel achter de computer op een gemiddelde werkdag. Soms ga je als architect ook naar de bouwplaats, waar je kijkt hoe het met de bouw gaat en met klanten en aannemers onderhandelt. Daarnaast heb je ook veel afspraken met tekenaars, ingenieurs en natuurlijk andere architecten. Dat kan op kantoor zijn, maar ook op locatie. Zo is je werkplek dus erg afwisselend! Architectenkantoren bevinden zich vaak in de grote steden, dus als je daar niet woont moet je misschien wel een stukje reizen naar je werk.
de werktijden van een architect
Als architect werk je meestal fulltime tijdens de kantooruren, maar het komt uiteraard voor dat je wat langer door moet werken. Bijvoorbeeld wanneer de deadline voor een groot project nadert.
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.