Een architect bedenkt nieuwe gebouwen of ideeën voor de omgeving, ontwerpt ze en tekent ze uit. En de architect begeleidt daarnaast ook nog bij de bouw van het project! Als architect ben je daarmee een belangrijke speler in de bouw. Zonder architect geen nieuwe wegen, gebouwen of parken!

wat doet een architect?

Als architect ben je verantwoordelijk voor het bedenken, ontwerpen en begeleiden van de uitvoer van nieuwe bouwprojecten. Van het allereerste idee tot de bouwtekening en het uitvoerplan, het komt allemaal van jouw hand. Veel verantwoordelijkheid dus! Binnen de architectuur kan je veel verschillende kanten uit. Start je een eigen bureau, verbind je je als stadsbouwmeester aan een bepaalde stad of ga je in loondienst aan de slag? Lees hieronder alles over werken als architect. 

Wil je weten wat je als architect gaat verdienen? Check het in onze salarischecker. De tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als architect via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. Het salaris is afhankelijk van het aantal jaar ervaring in je carrière als architect.

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Hoe meer ervaring je opdoet in je vakgebied, hoe meer verantwoordelijkheid je krijgt. En als architect zijn er ook nog heel veel andere manieren om je kennis in te zetten. Misschien start je zelfs wel je eigen bureau! Of specialiseer je jezelf in de architectuur en word je bijvoorbeeld residentiële architect, landbouwarchitect of interieurarchitect. En ook deze andere functies sluiten aan bij het profiel van een architect:

  • bouwtechnoloog: als bouwtechnoloog gebruik je je technische vaardigheden om architecten te helpen bij het ontwerpen van gebouwen. Je talent wordt meestal ingezet bij verbouwingen en renovaties

  • bouwkundige: een bouwkundige is een professionele adviseur bij vastgoed- en bouwprojecten 

  • ontwikkelingexpert: als ontwikkelingsexpert is het je taak om te plannen en adviseren bij projecten. Ook help je klanten bij het nemen van slimme beslissingen. Dit gaat vooral om de investeringen van je klanten. Als ontwikkelingexpert weet jij raad met alle ingewikkelde vragen!

  • bouwmanager: bouwmanagers zijn aanwezig bij bouwprojecten en leiden de productie van begin tot eind. In samenwerking met andere bouwers, architecten en opzichters zorgen zij ervoor dat bouwprojecten veilig en binnen het budget worden opgeleverd

  • bouwkundig ingenieur: bouwkundig ingenieurs gebruiken omgevingscondities en menselijk gebruik om constructies te ontwerpen die aan potentiële stress worden blootgesteld. Dit zijn constructies die risico lopen op instorten of op trillingen

  • stedenbouwkundige: het gespecialiseerde vakgebied van een stedenbouwkundige speelt een belangrijke rol bij het beheer van steden, dorpen en het platteland. Dit zijn zowel economische, maatschappelijke en milieuzaken als de aanleg van gebouwen, parken en nutsvoorzieningen.

Architect is natuurlijk al een heel mooi beroep, maar je kan je ook nog eens op allerlei manieren specialiseren. Er zijn namelijk een heleboel verschillende soorten architecten! Word jij landschapsarchitect, interieurarchitect of toch liever stedenbouwkundige architect?

landschapsarchitect

Een park, speeltuin of tennisbaan: het begint allemaal bij een ontwerp van de landschapsarchitect. Als landschapsarchitect bedenk jij hoe de buitenruimte eruit moet zien! En vergis je niet: een ontwerp voor de openbare buitenruimte kan veel lastiger zijn dan zelfs de hoogste wolkenkrabber. Als landschapsarchitect heb je dus niet genoeg aan je kennis van gebouwen: je weet ook alles van planten, bomen, paden en meer. Dus of het nou gaat om het perfecte openbare park of om een flitsende universiteitscampus: als landschapsarchitect zie jij altijd een stip aan de horizon!

stedenbouwkundige architect

Net als je collega de landschapsarchitect werk je als stedenbouwkundige architect aan de buitenruimte. Behoorlijk grote ontwerpen dus! Het verschil met de landschapsarchitect? Als stedenbouwkundige architect houd je je bezig met de inrichting van steden. Je gebruikt je kennis om de beste wijken te ontwerpen. En daarbij let je op de kleinste details. 

interieurarchitect

Van de buitenruimte naar de binnenruimte: ook binnen in een gebouw kan je als architect veel betekenen. Met jouw oog voor detail zorg je als interieurarchitect dat het interieur van een gebouw er niet alleen goed uitziet, maar ook comfortabel én veilig is. Je werkt daarbij samen met de architect om te zorgen dat de inrichting perfect aansluit bij het ontwerp van het gebouw. 

woonarchitect

Een residentiële architect of woonarchitect ontwerpt (de naam zegt het al) gebouwen of huizen waarin mensen wonen. Je ontwerpt, tekent en plant de gebouwen, zoals appartementsgebouwen, flatgebouwen en huizen. En soms ben je zelfs verantwoordelijk voor het opstellen van het budget voor de bouw. Veelzijdige functie dus.

green design architect

Klimaatverandering aanpakken, dat doe je als green design architect! Green design architecten ontwikkelen milieuvriendelijke ontwerpen. En je kan je wel voorstellen dat dat een snel groeiend werkveld is. Als green design architect heb je veel oog voor de gevolgen van jouw ontwerpen voor het ecosysteem. Milieuvraagstukken zijn ingewikkeld, dus jij zet je in om ze te begrijpen. Of het nu gaat om energiebesparing of het beheer van schoon water: jij zorgt voor de beste resultaten. Zowel voor je klant als voor de planeet!

industrieel architect

Industrieel architect worden? Als industrieel architect hou je je bezig met het ontwikkelen van een fabriek of productiebedrijf. Ieder bedrijf is anders, dus je ontwerpen zijn iedere keer ook anders. Een autofabrikant heeft natuurlijk een ander gebouw nodig dan een zuivelproducent. Ingewikkelde eisen? Als industrieel architect vind jij er een weg in en help je de mooiste bedrijven met hun gebouwen.

Van de eerste schets tot de begeleiding van de bouw, als architect ben je bij iedere stap betrokken. Ieder nieuw bouwplan begint bij jou, dus je hebt veel verantwoordelijkheid. Wat kan je nog meer verwachten als je gaat werken als architect? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als architect

  • contact met je opdrachtgever

De bouw van een nieuw project begint altijd bij een goed contact met je opdrachtgever. Als architect overleg je met je opdrachtgever en andere partijen over de wensen en eisen aan het nieuwe bouwplan. Zijn jullie eruit? Dan is het tijd voor de eerste tekeningen!

  • de eerste schets maken

Ieder project begint op je tekentafel. Met de wensen van je opdrachtgever en je eigen ideeën maak je een eerste schets voor het bouwplan. Dat doe je vaak in een team met andere architecten. Samen komen jullie tot het beste resultaat.

  • bouwplannen uittekenen

Het stopt natuurlijk niet bij de eerste schets. Met feedback van je opdrachtgever ontwikkel je je idee steeds verder door. Uiteindelijk kom je zo tot een bouwplan, dat je helemaal uittekent. Met jouw handleiding gaan de bouwvakkers daarna aan de slag.

  • begeleiden van de uitvoering

Als architect blijf je niet alleen achter je bureau zitten. Je wilt maar al te graag weten hoe het resultaat van je harde werk eruit ziet! Daarom begeleid je meestal ook de uitvoering van je bouwtekening. Je bent als architect dan ook vaak op de bouwplaats te vinden. 

wie zijn je collega’s?

Als architect werk je natuurlijk samen met je collega-architecten, aangezien je meestal met een heel team aan een project werkt. Bij de uitvoer van het project werk je ook samen met collega’s uit de bouw. Zij brengen jouw ideeën tot leven! Je begeleidt dus vaak ook de bouwvakker, uitvoerder, timmerman en de assistent-uitvoerder bouw bij hun werk op de bouwplaats. 

je werkplek: achter de tekentafel of op de bouwplaats

Als architect ben je veel op kantoor te vinden. Hier ontwikkel je met je collega’s de bouwplannen, werk je ze samen uit en overleg je met elkaar over de kosten. Je zit veel achter de computer op een gemiddelde werkdag. Soms ga je als architect ook naar de bouwplaats, waar je kijkt hoe het met de bouw gaat en met klanten en aannemers onderhandelt. Daarnaast heb je ook veel afspraken met tekenaars, ingenieurs en natuurlijk andere architecten. Dat kan op kantoor zijn, maar ook op locatie. Zo is je werkplek dus erg afwisselend! Architectenkantoren bevinden zich vaak in de grote steden, dus als je daar niet woont moet je misschien wel een stukje reizen naar je werk. 

de werktijden van een architect

Als architect werk je meestal fulltime tijdens de kantooruren, maar het komt uiteraard voor dat je wat langer door moet werken. Bijvoorbeeld wanneer de deadline voor een groot project nadert. 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Architect is een belangrijke baan en je hebt dan ook een goede opleiding nodig om aan de slag te mogen als architect! Om architect te worden zijn er twee opties voor je opleiding. Je eerste optie: volg een studie bouwkunde aan een technische universiteit en specialiseer je daarna met een master in de architectuur. Of volg een opleiding architectuur aan de kunstacademie. Tijdens je studie leer je alles over architectuurgeschiedenis, bouwkunde, ontwerptheorie en grafisch ontwerp. 

Om jezelf echt architect te kunnen noemen, moet je opgenomen worden in het register voor architecten. Alleen dan word je wettelijk als architect gezien! Om in dit register opgenomen te worden is een van de bovenstaande diploma’s vereist.

Een écht goede architect, dat word je niet zomaar. Je hebt een passie voor architectuur, maar ook creativiteit is uiteraard heel belangrijk. Een goede architect heeft daarnaast de volgende eigenschappen:

  • analytisch vermogen: ruimtelijk inzicht, kennis van de nieuwste wetenschappelijke bronnen en begrip van de ingewikkeldste ontwerpelementen, als architect heb jij het allemaal. Je denkt analytisch en bent anderen daarmee altijd een stapje voor 

  • goed in communiceren: een heel gebouw ontwerpen, dat doe je niet alleen. Het is daarom belangrijk dat je goed kan samenwerken met je collega’s. En uiteraard is een goede communicatie ook nodig om ideeën en concepten goed over te brengen naar je opdrachtgever 

  • organisatie: tekeningen, contracten en kostenanalyses: het moet allemaal goed bewaard worden om je project tot een goed einde te brengen. Een architect houdt altijd het overzicht en beheert alle belangrijke documenten

  • technische kennis: nieuwe technologieën veranderen het werk van een architect. Belangrijk om dit goed bij te houden dus. Als architect blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de digitale wereld. Zelfs de nieuwste software heeft geen geheimen voor jou!

  • visuele vaardigheden: als architect kijk je naar ieder deel van een constructie. Je hebt daarom oog voor detail nodig. Maar als architect zie je ook het grotere plaatje. Met jouw ruimtelijk inzicht breng je alle onderdelen samen tot één geheel 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als architect via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over architecten

  • wat doet een architect?

    Een architect bedenkt nieuwe gebouwen en ontwerpt ze. Daarnaast begeleid je als architect ook de uitvoer van nieuwe bouwprojecten. Het is dus een veelzijdige baan: van het eerste idee tot de bouwtekening, het uitvoerplan en het kostenplaatje,… Je bent betrokken bij iedere stap van het bouwproces. Benieuwd wat je nog meer gaat doen als architect? Lees er alles over op deze pagina.

  • wat verdien je gemiddeld als architect?

    Architecten die fulltime via Randstad aan het werk zijn verdienen gemiddeld 3.075 euro bruto per maand, wanneer ze 40 uur per week werken. En er is veel ruimte om door te groeien in dit salaris! Benieuwd wat werken als architect nog meer inhoudt? Lees er hier alles over.

  • is werken als architect moeilijk?

    Werken als achitect is niet de makkelijkste baan. Als architect heb je veel technische, analytische en bouwkundige kennis nodig. Je hebt daarom ook een universitaire opleiding en een bijpassende master nodig om als architect aan de slag te mogen. Lees er alles over op deze pagina!

  • hoe moet ik solliciteren op een architect vacature?

    Solliciteren als architect is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

  • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als architect?

    De belangrijkste eigenschappen van een architect zijn analytisch vermogen, communicatie, organisatie, ruimtelijk inzicht, technische kennis en visuele vaardigheden. Deze vaardigheden ontwikkel je dan ook volop met een baan als architect. Lees meer over werken als architect op deze pagina.

  • hoe lang duurt een opleiding tot architect?

    Om architect te worden, volg je een bacheloropleiding die meestal vijf jaar duurt, waarna je meestal ook nog een master nodig hebt. Je bent dus wel even aan het studeren. Maar daarna kan je écht aan de slag als architect! Lees alles over werken als architect op deze pagina.