bouwvakker vacatures
Pas je zoekopdracht aan om meer resultaten te zien. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het verwijderen van één of meerdere filters.
- Pas de functietitel aan en controleer op spelfouten.
- Het aanvinken van meerdere vakgebieden.
- Zocht je op postcode? Controleer dan of je een volledige postcode hebt gebruikt, bijvoorbeeld 1234 AA.
Een bouwvakker is een vakman of -vrouw die helpt met het realiseren van bouwprojecten. Je zorgt ervoor dat jouw taken precies volgens bouwvoorschriften worden uitgevoerd en werkt samen met andere vakmensen om ieder bouwproject tot een goed einde te brengen. Dit doe je op de meest uiteenlopende projecten, van industriële bouwwerken tot nieuwbouwwijken of renovatieprojecten.
wat doet een bouwvakker?
Als bouwvakker ben je verantwoordelijk voor:
-
materialen laden en lossen
-
constructies op- en afbouwen
-
andere vakmensen helpen
-
puin en afval verwijderen
-
gereedschappen en machines na gebruik schoonmaken en veilig opbergen
-
steigers en andere tijdelijke constructies opbouwen en afbreken
Wil je weten wat je gaat verdienen als bouwvakker? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.
secundaire arbeidsvoorwaarden
Volgens de cao voor bouw en infra heb je recht op bepaalde secundaire arbeidsvoorwaarden, afhankelijk van je situatie krijg je het volgende:
-
reiskostenvergoeding
-
gereedschapsvergoeding of gereedschap verstrekt door de werkgever
-
werkkledingvergoeding of werkkleding verstrekt door de werkgever
-
individueel budget voor bijscholing, een bonus of extra verlofdagen
-
vierdaagse werkweek voor 55-plussers
Wil je graag doorgroeien als bouwvakker? Er zijn verschillende manieren om je te blijven ontwikkelen binnen deze branche. Van een combinatie van werken en leren tot het oppakken van een nieuw specialisme. Als bouwvakker zijn er verschillende functies om naar door te groeien:
-
ploegbaas
het is je taak om te letten op de werknemers die in jouw team werken. Denk aan een ploeg monteurs. Je houdt toezicht op hen en zorgt ervoor dat iedereen veilig werkt en alles op tijd af heeft. Ook kan je de verantwoordelijkheid hebben om te rapporteren aan de productieleider en materiaal aan te voeren dat nodig is voor de bouw
-
assistent-uitvoerder bouw
als assistent-uitvoerder bouw ben je de rechterhand van de uitvoerder. Je helpt hem met al het werk dat die dag op de planning staat. Je doet ongeveer wat de uitvoerder doet, maar bent niet eindverantwoordelijk. Bovendien geeft de uitvoerder taken aan jou die je vervolgens gaat doen
-
uitvoerder
een uitvoerder is iemand die toezicht houdt op de bouwplaats. Leidinggevende kwaliteiten staan centraal in deze rol. Net als de ploegbaas houd je de planning in de gaten en zorg je dat iedereen veilig te werk gaat. Het verschil is dat je meer verantwoordelijkheid hebt en toezicht houdt op meer mensen met verschillende functies op de bouwplaats
Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.
Bouwvakker is een brede functie. Afhankelijk van jouw specialisatie zijn er veel mogelijkheden! Hieronder staan verschillende functies die je kan uitvoeren als bouwvakker:
-
betontimmerkracht
als betontimmerkracht zorg je voor de basis van ieder gebouw. Je maakt de bekisting voor betonnen bouwelementen, zoals funderingen, wanden of balken
-
schilder
een schilder zet de puntjes op de i. Je zorgt ervoor dat de binnen- en buitenkant van een pand van een mooie kleur en nette afwerking worden voorzien
-
timmerman
jouw duimen blijven intact wanneer je als timmerman met de hamer aan het werk gaat. Alles dat moet worden vastgetimmerd, is voor jou een makkie. Denk aan kozijnen, vloeren, dakconstructies en meer!
-
monteur brandpreventie
Als monteur brandpreventie heb je de belangrijke taak om brandwerende elementen te plaatsen. Zo vergroot je de brandveiligheid van ieder pand
Je bent van alle markten thuis als bouwvakker. Op de bouwplaats weet je precies wat te doen en kan je andere collega’s altijd helpen. Wat kan je verwachten wanneer je gaat werken als bouwvakker? Hier vind je de belangrijkste zaken:
dit is je takenpakket als bouwvakker
Helm op, beschermende kleding aan en je bent klaar om van start te gaan! Iedere dag is anders wanneer je als bouwvakker aan de slag gaat, maar je kan rekenen op het volgende takenpakket:
-
de bouwplaats voorbereiden
voordat je aan een klus begint, moet je de juiste materialen en gereedschappen bij de hand hebben. Je zorgt ervoor dat al het gereedschap klaar staat, helpt met het lossen van bouwmaterialen en mengt beton. Hierbij werk je netjes volgens de voorschriften en houd je de werkomgeving altijd veilig
-
bouwen en afwerking
na de juiste voorbereiding ga je aan de slag met je taak. Misschien bouw je een stellage, metsel je een muur of zorg je voor een strakke afwerking van het schilderwerk. Dit is het moment waarop je jouw expertise laat zien. Uiteraard volg je de instructies van de projectleider, zodat het eindresultaat precies klopt
-
andere bouwvakkers assisteren
het kan ook voorkomen dat je werkt als helpende hand op de bouwplaats. Je assisteert andere vakmensen dan met hun werk. Bijvoorbeeld door materialen aan te voeren of gereedschap klaar te maken. Bij enkele klussen zijn er ook meerdere handen nodig. Je laat je aansturen door de projectleider en springt bij waar het nodig is
-
materialen opruimen en gereedschap reinigen
een schone werkplek is essentieel voor een veilige bouwplaats. Daarom ruim je na de klus al je materialen netjes op. Ook het onderhoud van je gereedschap is belangrijk. Door deze goed te reinigen, gaan ze extra lang mee. Als bouwvakker heb je dus ook de taak om goed voor je gereedschap te zorgen en dit veilig op te bergen nadat je klaar bent
wie zijn je collega’s?
Als bouwvakker werk je samen met talloze collega's uit de bouw. Iedereen op de werkplaats heeft weer zijn eigen specialiteiten. Zo zie je hoe betontimmerkrachten en metselaars voor een sterke fundering zorgen, terwijl de schilders en stukadoors de afwerking verzorgen. Jullie werken allemaal samen om het mooiste en beste eindresultaat te krijgen.
Dit alles doen jullie onder toezicht van de projectleider, aannemer of uitvoerder. Er zijn ook collega's die je misschien niet dagelijks op de bouwplaats ziet, maar die wel al het administratieve en voorbereidende werk doen om jouw werkzaamheden makkelijker te maken. De werkvoorbereider zorgt er bijvoorbeeld voor dat je alle benodigde materialen en instructies bij de hand hebt.
je werkplek op de bouwplaats
Als bouwvakker ben je altijd druk in de weer op de bouwplaats. Dit kan zowel buiten als binnen zijn, afhankelijk van de klus die je moet klaren. Je werkt bijvoorbeeld bij grote nieuwbouwprojecten, moet een straat openbreken en repareren of voert herstelwerkzaamheden uit in een pand.
Door de grote vraag naar bouwvakkers vind je altijd wel werk in de buurt. Als bouwvakker wissel je vaak van projecten en is iedere week weer anders. Maar wist je dat het soms ook mogelijk is om op een vaste locatie te werken? Grote bedrijven hebben soms bouwvakkers nodig die op ieder moment kunnen bijspringen!
leuke bedrijven om te werken als bouwvakker
Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:
-
tata steel! Dé staalproducent die internationaal bekend is. Wil je ook bijdragen aan de grote naam van Tata Steel?
-
asml: De belangrijkste hightech leverancier van machines die onder andere chips maken!
-
bouwbedrijven als VolkerWessels waar je vakmanschap goed van pas komt!
de werktijden van een bouwvakker
Als bouwvakker werk je gebruikelijk van maandag tot vrijdag en begin je al vroeg in de ochtend met werken. Je bent daardoor ook weer eerder thuis en kan je baan goed combineren met een studie of gezin. Overuren kunnen voorkomen, maar zijn niet gebruikelijk vanwege de regelgeving rondom bouw- en sloopwerk.
Grote kans dat je geluk hebt tijdens het hoogseizoen wanneer de bouwvak is. Je hebt dan een aantal werken vrij in de zomer! Bedrijven zijn niet meer verplicht om een bouwvakperiode te hebben. Wil je dit wel graag? Bespreek dan met je werkgever of een bouwvakperiode wel voor jou geldt.
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.
Er zijn verschillende opleidingen voor bouwvakkers om uit te kiezen. De meeste opleidingen zijn mbo-niveau 2. Je hebt onder andere de keuze uit opleidingen tot metselaar, elektricien, schilder. Met deze diploma's op zak sta je binnen de kortste keren als bouwvakker op de bouwplaats!
Heb je nog geen diploma, maar wil je wel al aan de slag in de bouw? Dat kan! Er zijn verschillende trajecten waarbij je werken en leren met elkaar combineert. Je doet praktijkervaring op en haalt je diploma. Zo begin je bijvoorbeeld als bouwopruimer of bouwhulp die vooral andere bouwvakkers helpt. Wel moet je altijd in het bezit zijn van een VCA-certificaat. Dit certificaat toont aan dat je veilig werkt op een bouwplaats.
En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.
Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan! Bekijk hier al onze bouw opleidingen.
Twijfel je of werken als bouwvakker bij je past? Dit zijn de belangrijkste eigenschappen en competenties die dit werk leuker en makkelijker maken:
-
vakkennis hebben
als bouwvakker ben je op de hoogte van de nieuwste bouwvoorschriften en technieken, zodat je altijd het beste werk levert
-
goed in samenwerken:
vind je het leuk om met andere vakmensen samen te werken? Dan voel jij je helemaal thuis op een bedrijvige bouwplaats
-
hard werken
hard werken hoort erbij als bouwvakker. Je zit niet stil, maar vindt het fijn om actief te blijven en met je handen te werken
-
veilig werken
geordend, netjes en veilig werken is ontzettend belangrijk als bouwvakker. Zo lever je het beste werk en voorkom je ongelukken
Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:
-
wekelijks uitbetaald worden
-
pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt
-
altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen
-
via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster
-
vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons
-
via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden
-
vast contract? Een uitzendbaan als bouwvakker via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad
veelgestelde vragen over bouwvakkers
-
wat is een bouwvakker?
Een bouwvakker is een vakspecialist die in de bouw werkt. Dat kan een schilder zijn, maar ook een metselaar, stratenmaker, stukadoor of timmerman. Meer weten over deze baan? Lees het hier.
-
wat heb je nodig om bouwvakker te worden?
Meestal moet je een mbo-opleiding op niveau 2 hebben gevolgd om een bouwvakker te worden. De opleiding die je kiest bepaalt wat je specialisatie wordt, van betontimmerman tot dakdekker. Voor sommige functies als bouwvakker, zoals bouwhulp, heb je meestal geen opleiding nodig. Benieuwd naar een functie als deze? Bekijk het hier!
-
wat is het salaris van een bouwvakker?
Per maand verdien je ongeveer 2.355 euro bruto als fulltime bouwvakker. Per jaar is dat dus zo’n 30.520 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Ga je aan de slag als flexmedewerker? Dan verdien je ongeveer 14,71 euro per uur. Nieuwsgierig naar deze functie? Lees het functieprofiel.
-
moet je als bouwvakker hard werken?
Als bouwvakker heb je een fysiek beroep. Je bent de hele dag in de weer en moet vaak ook zware materialen of apparatuur tillen. Dat kan zwaar zijn, maar als je van aanpakken houdt, vind je dat waarschijnlijk ook juist leuk. Op zoek naar meer informatie? Lees alles hier!
-
hoe moet ik solliciteren op een bouwvakker vacature?
Solliciteren als bouwvakker is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!