wet dba 2025

De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzp'ers. Zowel jij als opdrachtgever als de zzp'er zijn samen verantwoordelijk voor het bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking. Wanneer de Belastingdienst (achteraf) van mening is dat er wél sprake is van een dienstbetrekking, dan moet jij, de opdrachtgever, alsnog loonheffingen betalen.

handhaving vanaf 2025

Op 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium opgeheven. Vanaf dat moment gaat de Belastingdienst actief handhaven op schijnzelfstandigheid, met focus op sectoren met veel risico op schijnzelfstandigheid, waaronder de zorg, kinderopvang en bouw. Er worden nu al bedrijfsbezoeken met handhavingsactiviteiten afgelegd, waarbij nu nog waarschuwingen worden uitgedeeld. Vanaf het nieuwe jaar zijn dit boetes en naheffingen. Door de wet DBA zal een groot deel van de zzp’ers als ‘schijnzelfstandige’ worden aangemerkt. 

schijnzelfstandigheid 

Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand zich presenteert als zelfstandige terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband. Dit kan leiden tot problemen voor zowel jou als opdrachtgever als de zzp’er.

De Belastingdienst kan oordelen dat er sprake is van schijnzelfstandigheid ofwel dat er eigenlijk sprake is van een dienstverband. Zij kunnen onderzoek doen naar de samenwerking tussen jou en je zzp’er(s). De Belastingdienst kijkt bijvoorbeeld naar gezagsverhouding, risico, eigen middelen en werkplek. Als ze dan vaststellen dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, kan dit leiden tot het betalen van loonheffingen, boetes of het terugvorderen van premies. 

nieuwe wetgeving in de maak

Het kabinet werkt momenteel aan een nieuwe wet: de Wet Verduidelijking, Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR). De wet VBAR is een belangrijke stap in het verduidelijken en verbeteren van de regelgeving rond arbeidscontracten in Nederland. Het doel ervan is om arbeidsrelaties beter te kunnen duiden, zodat duidelijk wordt wanneer er sprake is van een medewerker en wanneer er met een zzp’er gewerkt kan worden. Vermoedelijk gaat deze wet in op 1 januari 2026.

in welke sector ben jij zzp'er?

zorg 

De zorgsector is één van de eerste waar strenger wordt gecontroleerd op schijnzelfstandigheid. Veel van onze opdrachtgevers kiezen ervoor om zzp'ers minder in te zetten om zo de risico's te beperken. Dit betekent echter niet dat er geen behoefte meer is aan goede zorgprofessionals. Er zijn nog tal van andere manieren om met flexibele contractvormen te blijven werken. Randstad biedt oplossingen waarmee je jouw organisatie kunt blijven versterken, zonder juridische zorgen. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen.

kinderopvang 

Ook de kinderopvangsector staat voor uitdagingen door de handhaving van de wet DBA. Organisaties moeten nu extra zorgvuldig omgaan met de inzet van zzp'ers. Steeds meer organisaties schakelen over naar andere contractvormen om compliancy te waarborgen. Randstad helpt je graag om jullie professionals te koppelen aan een andere arbeidsvorm. We bieden flexibele oplossingen die zowel zekerheid als continuïteit bieden voor jouw kinderopvangorganisatie. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Plan een adviesgesprek in met onze experts.

overige sectoren en de wet dba

Werkt jouw organisatie met zzp'ers en wil je weten wat de wet DBA voor jou betekent? Ook als jouw sector hier niet specifiek wordt genoemd, staan wij klaar om te adviseren over de impact van de wet DBA vanaf 2025. Randstad biedt uitgebreide oplossingen voor de inzet van flexibel personeel, zodat jij voorbereid blijft op de veranderende wetgeving. Neem contact op voor een persoonlijk adviesgesprek en ontdek de mogelijkheden voor jouw organisatie.

hoe nu verder?

De verandering rondom de zzp-wetgeving vraagt om actie van zowel organisaties als zzp’ers. Met maar één uitgangspunt: alle gediplomeerde en gemotiveerde talenten aan het werk houden. Er bestaan gelukkig goed geregelde alternatieven waar we graag samen met jou invulling aan geven. Zo heeft Randstad verschillende contractvormen, denk hierbij aan detacheren, werving & selectie en payroll

Er zijn natuurlijk ook vele zzp’ers die dit wél met recht zijn. Die hun expertise toevoegen, een opdracht uitvoeren met een kop en een staart en een resultaatverplichting, volledig zelfstandig. Deze zzp’ers zijn belangrijk voor je organisatie en die wil je graag behouden. Ook dat kunnen we voor jouw organisatie faciliteren. Uiteraard altijd goed en zorgeloos geregeld.

Samen vinden we een oplossing. Goed geregeld werk is het uitgangspunt, met een contractvorm die past bij de behoefte van het talent. 

wat kan randstad voor jullie doen?

Randstad wil zoveel mogelijk gekwalificeerde én gemotiveerde talenten behouden voor haar opdrachtgevers. Juist in deze tijd en zeker in de zorg en de kinderopvang hebben we al het talent hard nodig. 

We doen dit met concrete oplossingen:

  • payroll: Randstad Payroll Solutions (RPS) als alternatief voor flexibele inzet vanuit het eigen netwerk. Denk hierbij aan de zzp’er die blijft of nieuwe wervingen op een flexibel contract. RPS biedt de medewerker een min-max contract, waarbij de medewerker bepaalde flexibiliteit in uren houdt. Maar wel recht heeft op alle primaire en secundaire voorwaarden uit de CAO van de organisatie. De organisatie betaalt alleen voor de gewerkte uren en Randstad draagt de risico’s als juridisch werkgever;

  • uitzenden en detacheren: uitzenden en detacheren van die gekwalificeerde én gemotiveerde talenten, waarbij Randstad de rol vervult van werkgever;

  • werving en selectie: waarbij de zzp’ers overgaan in loondienst bij de opdrachtgever;

  • zzp: het faciliteren van de zzp dienstverlening bij zzp’ers die echt als zelfstandige werken;

  • risico analyse: de experts van Randstad Consultancy kunnen organisaties ontzorgen door de risico analyse op inhuur van zzp’ers uit te voeren én het mitigatieplan op te stellen.

Infographic verschillende contractvormen Randstad

zzp advies

Om te voorkomen dat je als organisatie boetes krijgt opgelegd of te maken krijgt met uitstroom van gekwalificeerd talent moet je nu actie ondernemen. Dit zijn de stappen: 

  1. inventarisatie van de zzp’ers binnen je organisatie en bepaal in welke functies of voor welke opdrachten ze worden ingezet;

  2. beoordeel de huidige risico’s (werkinhoudelijke aansturen, organisatorische inbedding, werken voor eigen rekening en risico, ondernemer in economisch verkeer) en de toekomstbestendigheid van het huidige inhuurbeleid;

  3. formuleer een nieuw inhuurbeleid en start met uitvoeren;

  4. toets alle inhuur aan het nieuwe beleid en biedt alternatieve contractvormen aan bestaande zzp’ers (indien er sprake is van ‘schijnzelfstandigheid’. Denk hierbij aan vast in dienst nemen, inzet via bemiddelingsbureau op uitzend- of detacheringsbasis of uitstroom;

  5. ga in gesprek met je leveranciers die nu zzp’ers bemiddelen richting jouw organisatie en toets deze inzet aan het nieuwe inhuurbeleid. Ook hier kun je het gesprek aangaan over alternatieve contractvormen. 

Ben je nog op zoek naar meer toelichting of het bekijken van jullie persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op en we gaan samen kijken naar de beste uitkomst. 

veelgestelde vragen over wet dba 2025

  • welke risico’s loop ik als opdrachtgever met de wet dba?

    Als opdrachtgever kun je onder de wet DBA verantwoordelijk worden gehouden voor het correct afdragen van loonheffingen en premies, mocht de Belastingdienst een werkrelatie als ‘dienstverband’ beschouwen. Dit kan leiden tot naheffingen. Randstad helpt je met passende oplossingen en zorgt ervoor dat jouw contracten voldoen aan de wet. Zo kun je blijven vertrouwen op de inzet van jouw medewerkers, zonder dat je tegen onverwachte problemen aanloopt. Vraag snel jouw adviesgesprek aan!

  • welke alternatieven biedt randstad voor het inhuren van de zzp’ers?

    Naast het inhuren van zzp'ers biedt Randstad verschillende andere flexibele oplossingen, zoals detachering, uitzenden of payrolling. Deze contractvormen bieden jou als opdrachtgever meer zekerheid en minder administratieve lasten. Wij zorgen voor de juiste begeleiding, zodat je altijd voldoet aan de wetgeving én profiteert van een flexibele schil. Neem contact met ons op voor een adviesgesprek en kom erachter wat de Wet DBA precies betekent voor jouw organisatie.

  • wat kan randstad voor mijn organisatie doen?

    Randstad helpt jouw organisatie vooruit door snel en efficiënt de juiste mensen te vinden. Of je nu op zoek bent naar vaste medewerkers, flexibele krachten of payrollers, wij zorgen voor een perfecte match. Daarnaast bieden we advies over contractvormen die voldoen aan de wet DBA, zodat je zonder zorgen gebruik kunt maken van de inzet van zzp'ers of andere flexibele oplossingen. Zo hou jij de focus op je business! Vraag snel jouw adviesgesprek aan.

  • hoe helpt randstad bij de naleving van de wet dba?

    e wet DBA vraagt om duidelijkheid in de werkrelatie met zzp'ers. Randstad ondersteunt jouw organisatie door deze relaties helder vast te leggen. We bieden advies over contractvormen die passen bij de wetgeving en helpen je om mogelijke risico’s, zoals naheffingen, te vermijden. Zo kun jij met een gerust hart gebruik blijven maken van de flexibiliteit van zzp'ers, zonder zorgen over de regels. Neem contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek.

  • hoe zorgt randstad ervoor dat ik de juiste professionals in huis haal?

    Met Randstad krijg je toegang tot een groot netwerk van professionals in diverse sectoren. Onze data-gedreven aanpak zorgt ervoor dat we snel de juiste kandidaat aan je voorstellen. Daarbij kijken we niet alleen naar de harde skills, maar ook naar de match met je bedrijfscultuur. Dit maakt dat je altijd de juiste mensen in huis haalt voor de lange of korte termijn. Benieuwd naar hoe we dit voor jouw organisatie kunnen vormgeven? Neem dan contact met ons op.

  • wat zijn de voordelen van samenwerking met randstad?

    Bij Randstad sta je er nooit alleen voor. We helpen je met het vinden van het juiste talent én zorgen ervoor dat jouw organisatie altijd voldoet aan de wet- en regelgeving, zoals de wet DBA. Met onze flexibele oplossingen kun je snel inspelen op veranderende behoeften zonder dat je tegen juridische of fiscale verrassingen aanloopt. Daarnaast bieden we training en begeleiding voor jouw team, zodat je medewerkers zich blijven ontwikkelen. Neem contact met ons op als je meer wil weten over wat wij kunnen betekenen voor jouw organisatie.

contact 

Onze specialisten staan klaar om jou te woord te staan! Ze weten alle ins en outs rondom zzp en de wet DBA en begrijpen de uitdagingen van organisaties in relatie tot de inzet van zzp’ers. Daarnaast bespreken zij graag met jou welke alternatieve mogelijkheden Randstad kan bieden. Wil jij goed voorbereid zijn op de handhaving van de wet DBA in 2025? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek. 

wet dba adviesvraag

Jouw privacy is belangrijk voor ons. Randstad gaat zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens, zie hierover meer in ons privacy statement.