wet dba 2025 

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) vervangt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) en is bedoeld om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Dit betekent dat de Belastingdienst kan controleren of de relatie tussen jou en je opdrachtgever echt een zelfstandige werkrelatie is, en niet  een verkapte dienstbetrekking  is. De wet is van toepassing op alle sectoren. De controles richten zich in eerste instantie op de sectoren zorg, kinderopvang en bouw.

handhaving vanaf 2025

Tot 1 januari 2025 geldt er een handhavingsmoratorium wat betekent dat de belastingdienst beperkt handhaaft op schijnzelfstandigheid. Met ingang van 1 januari 2025 wordt dit handhavingsmoratorium opgeheven en gaat de belastingdienst actief handhaven op schijnzelfstandigheid. Momenteel vinden er al bedrijfsbezoeken plaats, waarbij er waarschuwingen worden uitgedeeld. Vanaf het nieuwe jaar is de tijd van waarschuwen voorbij en kan een opdrachtgever bij overtreding een boete en een naheffing opgelegd krijgen.

schijnzelfstandigheid 

Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand zich presenteert als zelfstandige terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband.

De Belastingdienst kan oordelen dat er sprake is van schijnzelfstandigheid ofwel dat er eigenlijk sprake is van een dienstverband. Zij kunnen onderzoek doen naar de samenwerking tussen jou en je opdrachtgever. Hierbij kijken ze bijvoorbeeld naar de uitvoering van de werkzaamheden in de praktijk. Via de Belastingdienst kun je een check doen.

Als de Belastingdienst tot de conclusie komt dat de arbeidsrelatie kwalificeert als een arbeidsovereenkomst (en er dus sprake is van schijnzelfstandigheid) kan dat financiële gevolgen hebben voor zowel jou als voor je opdrachtgever.

doe de check

Doe de schijnzelfstandigheid check via de Belastingdienst om te zien of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of niet.

Wanneer zijn er sterke aanwijzingen van schijnzelfstandigheid?

  • je bent te afhankelijk van één opdrachtgever (weinig ondernemersrisico);

  • er sprake is van een langdurige arbeidsrelatie (lijkt op een arbeidsovereenkomst);

  • er sprake is van werkgeversgezag (voorbeeld: je bent zzp'er, maar je werkt wel conform instructies van de opdrachtgever). 

zzp risico's.

Een zzp'er moet duidelijk zelfstandig opereren en niet werken onder gezag van de opdrachtgever. Dit betekent dat jij zelf bepaalt hoe je het werk uitvoert. Spreek bij voorkeur een eindresultaat af dat binnen een bepaalde periode behaald moet worden.

tips om te voldoen aan de wet dba

  • gebruik modelovereenkomsten: zorg dat je werkt volgens een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst; 

  • eigen ondernemerschap: regel je inschrijving bij de KvK en houd je administratie op orde: zoals bekwaamheid, VOG, BTW nummer en aansprakelijkheidszorg. Bepaal zelf je tarieven en onderhandel direct met opdrachtgevers. Factuur zelfstandig en zorg voor een eigen website en promoot je diensten; 

  • zelfstandige uitvoering van het werk: vervang jezelf bij afwezigheid en werk aan je professionaliteit door training en cursussen te volgen. Vermijd het creëren van een gezagsverhouding tussen jou en de opdrachtgever. Vermijd integratie in de organisatie van de opdrachtgever. 

zzp zorg

De zorg krijgt als één van de eerste sectoren te maken met de controles op schijnzelfstandigheid. Steeds meer van onze opdrachtgevers werken liever niet meer met zzp’ers om zo hun organisatie te beschermen voor de risico’s. Dit gaat vooral over de functies begeleider en verpleegkundige. Dit betekent niet dat ze jou niet keihard nodig hebben! Gelukkig zijn er nog veel andere mogelijkheden om samen te blijven werken op de manier waar jij gelukkig van wordt: gevarieerd, vrij en zorgeloos. Randstad wil je daar graag mee helpen! Ben jij een zzp’er in de zorg en wil jij weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem dan contact met ons op voor een adviesgesprek

zzp kinderopvang

Ook de kinderopvang is als een van de eerste sectoren aan de beurt voor handhaving van de wet DBA. Kinderopvangorganisaties moeten dan ook zeer zorgvuldig omgaan met de inzet van zzp’ers. Er zijn al organisaties die volledig stoppen met de inzet van zzp’ers.  Denk hierbij aan de functie van pedagogisch medewerker. Uiteraard hebben ze wel personeel nodig, alleen wél op een andere contractbasis. Gelukkig zijn er nog tal van andere mogelijkheden om met dezelfde flexibiliteit en zekerheid te blijven werken met kinderen. Zo kun jij blijven doen waar je goed in bent! Ben jij een zzp’er in de kinderopvang en ben je benieuwd welke andere contractvorm het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op voor een adviesgesprek.

zzp overige sectoren 

Staat jouw sector hier niet tussen? Ben je zzp’er op dit moment? En wil je weten wat de wet DBA voor jou in petto heeft in 2025? Neem dan contact met ons op voor een adviesgesprek!

hoe nu verder?

Als zzp’er zijn er veel verschillende mogelijkheden om je toekomst met zekerheid tegemoet te gaan. Het belangrijkste is dat ook na 1 januari het mogelijk blijft om als zzp’er te blijven werken, mits er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. Als je twijfelt, kun je via de Belastingdienst de schijnzelfstandigheid check doen.

Mocht je niet meer als zzp’er kunnen of willen werken in het nieuwe jaar, dan staan wij voor jou klaar! Randstad heeft verschillende contractvormen. Denk hierbij aan uitzenden, detacheren, maar je kunt ook in loondienst bij de opdrachtgever. Ben jij benieuwd naar welke contractvorm het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek.

wat zijn voordelen als je via randstad werkt?

Wij kijken graag met je mee naar welke contractvorm het beste bij jou past. Ongeacht de contractvorm zullen we je altijd een passend aanbod doen:

  • passend contract: we kijken samen naar de contractvorm en de uren die bij jou passen. Een vast contract bij de opdrachtgever behoort tot de mogelijkheden;

  • stabiliteit én flexibiliteit: je kunt werken wanneer, waar en hoe je wil;

  • ontwikkelen: wij geven jou de kans om te werken aan jezelf en jouw skills. We gaan graag in gesprek over jouw toekomst en bieden je graag passende opleidingen en trainingen aan om je verder te ontwikkelen;

  • afwisseling: werken in diverse sectoren, zowel binnen als buiten de zorg. Randstad biedt verschillende opdrachten door heel Nederland bij de leukste opdrachtgevers, precies zoals jij gewend ben als zzp’er;

  • geen administratieve rompslomp: geen gedoe met administratie zoals facturen versturen, belastingaangifte of een aansprakelijkheidsverzekering regelen. Randstad regelt al het papierwerk voor jou en zorgt dat jij iedere maand netjes je geld krijgt.

veelgestelde vragen over wet dba 2025

  • wat houdt de wet dba in voor mij als zzp’er?

    De wet DBA heeft invloed op de manier waarop je als zzp’er opdrachten aanneemt. Het gaat erom dat de Belastingdienst jouw werkrelatie goedkeurt en dat je niet als ‘schijnzelfstandige’ wordt gezien. Dit kan betekenen dat je opdrachtgever extra verantwoordelijkheden krijgt, zoals het afdragen van loonheffingen. Randstad helpt je graag verder met advies over de beste werkvorm voor jouw situatie. Regel jouw adviesgesprek snel en ben helemaal voorbereid op het nieuwe jaar!

  • hoe kan ik als zzp’er mijn werk blijven doen met de wet dba?

    Bij Randstad snappen we dat je als zzp'er wil blijven werken op jouw manier. Daarom bieden we contractvormen die passen bij de nieuwe regels van de wet DBA. Zo kun je blijven doen waar je goed in bent, zonder zorgen over fiscale regels of naheffingen. Maar het is ook nog steeds mogelijk om als zzp’er te blijven werken. Samen kijken we naar wat het beste werkt voor jou! Vraag snel jouw adviesgesprek aan.

  • welke opties heeft randstad voor mij in werk?

    Randstad biedt verschillende werkopties die passen bij jouw situatie. Wil je zekerheid? Dan kun je kiezen voor een dienstverband met een vast contract. Toch liever flexibel werken? Dan hebben we mooie opdrachten op tijdelijke basis. Ook voor zzp’ers hebben we mogelijkheden via andere contractvormen, waarbij jij je kunt focussen op je werk zonder de zorgen over administratie. Fijn, toch?

    Vraag snel jouw adviesgesprek aan om precies te weten wat het beste bij jou past!

  • wat zijn voordelen als ik via randstad werk?

    Randstad biedt je niet alleen toegang tot een breed netwerk van opdrachtgevers, maar ook ondersteuning in jouw persoonlijke ontwikkeling. Denk aan trainingen, coaching en advies over jouw carrière. Bovendien regelen wij de administratieve zaken voor je, zodat jij je volledig kunt richten op je werk. Mooi meegenomen! 

    Bekijk hier alle voordelen van werken via Randstad.

  • waarom zou ik kiezen voor een andere contractvorm?

    De wet DBA brengt mogelijk extra risico’s met zich mee voor zzp’ers en opdrachtgevers. Door een andere contractvorm te kiezen, zoals een tijdelijk dienstverband of een payrollconstructie, vermijd je deze risico's. Hierdoor heb je meer zekerheid en blijven de administratieve lasten laag. En met Randstad regelen wij de rest voor je! Vraag snel jouw adviesgesprek aan.

  • wat zijn de belangrijkste veranderingen door de wet dba in 2025?

    De wet DBA zorgt ervoor dat je werkrelatie met een opdrachtgever duidelijker wordt vastgelegd. Dit betekent dat je mogelijk niet altijd meer als zzp’er kunt werken onder dezelfde voorwaarden. Wij begrijpen dat dit vragen bij jou oproepen. Vraag jouw adviesgesprek aan en we kijken samen naar wat het beste past bij jouw situatie! Zo kun je bijvoorbeeld ook via Randstad werken om zo toch door te gaan met de vrijheid die jij zoekt, maar met minder risico’s voor jou en je opdrachtgever.

contact 

Onze specialisten staan klaar om jullie te woord te staan! Ze weten alle ins en outs rondom zzp en de wet DBA en begrijpen waarom jij nu als zzp’er werkt. Daarnaast weten zij als geen ander welke mogelijkheden Randstad kan bieden. Ben jij benieuwd wat jou 2025 te wachten staat en wil je graag voorbereid het nieuwe jaar ingaan? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek