Randstad is benieuwd hoe de sector Overheid naar de uitdagingen van deze tijd kijkt. Hoe bereid je je organisatie hierop voor? Wat is en blijft echt 'mensenwerk', welke functies zijn onmisbaar wat is de invloed van technologische ontwikkelingen? We gingen in gesprek met een aantal managers uit de sector. Waaronder Rob Alberts, manager bij het domein Sport & Bos van de gemeente Amsterdam.
Als we Rob vragen naar zijn werk en zijn team, spat het enthousiasme er direct vanaf. Rob: ‘Het is een ontzettend mooi werkveld met een positieve missie: voor alle Amsterdammers sporten, bewegen, beleven en recreëren mogelijk maken. Op tijden en manieren die zo goed mogelijk aansluiten bij alle doelgroepen. En dat op een veilige, kwalitatief hoogwaardige manier. Alle sportvelden, sporthallen en sportlokalen, zwembaden en het Amsterdamse Bos vallen onder het beheer van de gemeente Amsterdam. In totaal werken we hier met 600 medewerkers aan, verdeeld over zes afdelingen. Van sportbeleid en grote evenementen tot het maaien van de velden en het vervangen van sportvloeren, je kunt het zo gek niet bedenken.’
Rob: ‘We beheren voor Amsterdam 30 sporthallen, 47 sportparken, 100 gymlokalen, 5 zwembaden en houden deze locaties schoon, heel en veilig. Zo kan de sportende Amsterdammer waar dan ook in Amsterdam onbezorgd sporten. Al onze locaties moeten minimaal voldoen aan de eisen van het NOC*NSF. Die richtlijnen gaan bijvoorbeeld over de hardheid van een vloer, of een bal goed kan stuiteren, heel gedetailleerd. Voor de buitenlocaties komt er ook veel groenkennis om de hoek kijken. Het maaien, het zetten van de lijnen, de boomgezondheid, seizoensgebonden flora en fauna. Evenementen vragen ook veel capaciteit. Dat kan van alles zijn, van de opvang van vluchtelingen in een sporthal, tot stemlokalen, dance events en de introductieweken van studenten. En dit alles moet natuurlijk ook vastgelegd en gepland worden. Het werk, maar ook al het onderhoud, de materialen, de 1200 lichtmasten, de contracten, de financiën, nieuwbouw...
welke hr uitdagingen zie je binnen sport en bos in amsterdam?
Allereerst de arbeidskrapte. Vakmensen zijn schaars op de arbeidsmarkt en daar zijn er veel van nodig. Nieuw is dat we tegenwoordig veel data-analisten nodig hebben. En dan bij voorkeur analisten met kennis van het groen en bijvoorbeeld voor het meten van de intensiteit van het genbruik van de velden. We halen veel data op over onze flora en fauna, maar er zal toch een groen-expert moeten zijn die bepaalt wat we vervolgens gaan doen. Sproeien, zaaien, maaien, of juist niet?
Een andere nieuwe rol is die van sportparkregisseur. Wij hebben nu een sportparkregiseur op het Zeeburgereiland: een groot, open sportpark, zonder hekwerk in een woonwijk. Deze medewerker heeft het talent en de sociale voelsprieten om deze locatie tot bloei te laten komen. Voor de rol van sportparkregisseur zoeken we echte verbinders en organisatoren, open minded medewerkers, die goed kunnen praten, zich echt inleven in een buurt. Dit type medewerker vinden wij steeds meer bij de sociaal werkgerichte MBO-opleidingen. Een mooie urban rol, geschikt voor MBO'ers met de juiste attitude. CIOS, maar ook MBO Urban of Sociaal werk heeft dit soort talenten rondlopen. Die nieuwe functies passen niet altijd gemakkelijk in bestaande functiehuizen. Daarbij laten we steeds meer de harde eisen zoals het opleidingsniveau los en kijken we veel meer naar competenties en naar wat iemand praktisch kan.
Een andere uitdaging: rollen waarbij je digitale taken combineert met groen beheer. Wat doe je dan? Hoe schaal je dat in? Het nieuwe werk is een soort combinatie van old en new school. Waar haal je deze mensen vandaan en hoe maak je mooie arbeidsmarktcommunicatie en loopbaanpaden? Dat zijn vraagstukken waar we ons nu mee bezighouden bij de gemeente. Het gaat er in de toekomst wellicht meer om hoeveel ímpact je maakt.
kun je daar nog wat voorbeelden van geven?
‘Denk aan de hal- en sportparkmedewerkers. Zij maken het praatje en zijn het vertrouwde gezicht. Ook doen zij het dagelijks onderhoud en houden ze de hallen schoon en veilig. Op de sportvelden hebben zij oog voor de details. Denk aan die boom die een klap heeft gehad van een storm of dorre plekken in grasvelden. Het toezicht in de zwembaden, is ook zoiets onvervangbaars. Ja, er zijn uiteraard signaleringssystemen voor als iemand zich lang niet beweegt onder water. Maar er springt nog altijd iemand in het water om degene in nood te redden. Dat werk, dat blijft. Het verbinden, de sociale controle, het organiseren dat alles bij elkaar komt, het reageren op calamiteiten. Dat kan niet via alleen met technolgie. Toegang kun je in veel gevallen digitaliseren, maar als onverwachts de stroom uitvalt of een ziekte uitbreekt, dan heb je echt menskracht nodig.
welke technologische ontwikkelingen zie je binnen jouw werk?
Genoeg! We zetten drones in voor een totaalanalyse van een gebied. Hoe staat het ervoor met het hekwerk? De sloten en andere waterpartijen? Vroeger ging dit met foto’s en aantekeningen. We hebben sensoren in de lichtmasten die de veldbezetting meten. Met deze data kunnen we uitbreiding en onderhoud plannen en kijken we of huurders ook daadwerkelijk gebruik maken van de velden, of dat er oneigenlijk gebruik is.
Het automatiseren en analyseren van groenwerk heeft wel echt een vlucht genomen. Dat heeft er deels mee te maken dat Nederland een pionier is in de landbouwsector. Wij kijken goed naar wat daar gebeurt en we kunnen innovaties overnemen. Een ander belangrijk aspect is, dat groen- en beheermedewerkers steeds moeilijker te vinden zijn, terwijl de benodigde bezettingsgraad juist omhoog schiet. Dit komt door alle moderne wensen en eisen van een wereldstad als Amsterdam. Mensen willen sporten en recreëren wanneer het hen uitkomt en ook de veelheid aan sporten is enorm toegenomen. Denk aan een nieuwe trend als Padel en dat het liefst in de avond en een beetje dichtbij. Velden die overdag intensief door scholen worden gebruikt en in de avond door verenigingen. Wanneer doe je het onderhoud dan? Bij voorkeur in de nacht.
vinden medewerkers technologie weleens lastig?
Om de uitdagingen het hoofd te bieden moeten we slim zijn en bijvoorbeeld maairobots het werk laten doen. Robots helpen ons in de nacht op verre eenvoudige velden. Zeker op plekken waar onze medewerkers ‘s nachts te ver voor moeten reizen. Deze maairobots werken met GPS-tracking. Ze kunnen ook lijnen zetten. Sommige robots kunnen zelfs al vijf soorten ziektes en plagen detecteren en signaleren. Onkruid trekken ze er ter plekke uit, heel handig. Dus ik zou willen zeggen, het is maar goed ook dat we ons kunnen laten helpen door technologie, want we hebben er gewoon echt niet genoeg mensen voor, dus medewerkers vinden het juist prima. Het is voor ons als gemeente zaak dat we naar het totaal van het werkaanbod kijken en daarin de juiste keuzes maken. Wat is onze opdracht? Wie heb ik daarvoor in huis en wat past er bij welke medewerker? Het blijft belangrijk om alles goed met elkaar te bespreken. Waarom doen we wat we doen? Neem medewerkers mee in de ontwikkelingen.
dat is een mooie inclusieve gedachte.
Rob: ‘Jazeker! We werken veel aan onze identiteit, onze cultuur, maar ook door het delen van verhalen. Iedereen is even belangrijk. Of je nou boswachter, grondwerker, data analist, sportparkbeheerder, toezichthouder zwembad, sporthal medewerker of teamleider bent. We doen het allemaal voor Amsterdammers.’
► Wie kiest voor vakmanschap heeft de toekomst. Door vakmensen op te leiden zorgen we samen voor een bijdrage aan de maatschappij. Je leest er alles over in onze paper 'Trots op vakmanschap'.