onboarding in de praktijk
Je weet nu wat onboarding is en waarom het zo belangrijk is. We gaan aan de slag met de praktische voorbereiding! Veel werkgevers starten met de onboarding op de eerste werkdag. Dit is eigenlijk te laat, want een goed integratietraject heeft een ditto voorbereiding nodig. Begin dus ruim op tijd! We ontwerpen het onboardingsproces zo, dat het perfect aansluit bij de behoeften van jou als werkgever en je nieuwe medewerker.
houd hier rekening mee
Bij onboarding ben je vaak van andere mensen afhankelijk en zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Best tricky om het onboardingsproces dan goed te plannen én uit te rollen. We helpen je een handje om alle factoren in kaart te brengen. Neem daarom de volgende drie pijlers altijd mee als houvast: deelnemers, informatie en duur.
1. deelnemers
Je nieuwe medewerker zal in het begin veel collega’s nodig hebben om vragen aan te kunnen stellen. Voor een goede onboarding moet je de juiste mensen binnen je organisatie betrekken: (hoger) management, andere leidinggevenden en directe collega’s. Zorg zelf voor een lijst met namen of het eerste contact, dan kan je nieuwe medewerker snel met ze afspreken.
2. informatie
welke informatie heeft je nieuwe medewerker nodig voor een goede start? Denk eens aan een planning van de onboarding, welkomstpakketje en informatie over je bedrijf.
3. duur
de duur van de onboarding hangt vaak af van de functie van de nieuwe medewerker. Grote organisaties besteden gemiddeld meer tijd aan een onboarding - zelfs tot een jaar tijd. Voor het MKB is dit meestal maar een paar dagen tot enkele weken.
Hoe lang een goede onboarding duurt? Op die vraag is niet één antwoord te geven, dit is helemaal afhankelijk van wat er moet gebeuren. Maak voor jezelf en je nieuwe medewerker inzichtelijk wat er allemaal moet gebeuren, en zet dit in het onboardingsproces. Wanneer de onboarding staat als een huis, zal je nieuwe medewerker snel een volwaardig teamlid zijn!