Online events, zoals webinars en livestreams, kunnen je employer brand verbeteren. Bovendien kan deze technologie helpen bij het binnenhalen van de beste kandidaten voor jouw organisatie. Nog niet overtuigd? Lees dan hier de 5 voordelen van online recruitment events.
wat is een online event?
Een online event is een digitaal evenement dat wordt gestreamd via internet, waarbij een breed publiek tegelijkertijd toegang heeft tot de stream. Deze evenementen kunnen verschillende vormen aannemen en bieden vaak interactiemogelijkheden: van chatfuncties tot live Q&A’s. Online events kunnen puur virtueel zijn, zoals webinars, waarbij alle deelnemers online aanwezig zijn, of hybride, waarbij zowel fysieke als online deelname mogelijk is.
Deze flexibiliteit en toegankelijkheid maken online events een krachtige tool voor organisaties om hun bereik te vergroten, interactie te bevorderen en hun employer brand te versterken door potentiële werknemers op innovatieve manieren te betrekken.
5 voordelen van online recruitment events
Online recruitment events hebben voordelen voor zowel jou als werkgever en voor je employer brand. De 5 voordelen zijn:
- je krijgt volledige aandacht van werkzoekenden
- je krijgt inzicht in de informatiebehoefte van werkzoekenden
- je leert de beste talenten voor je organisatie kennen
- je maakt makkelijk contact met de jonge generatie
- je vraagt weinig tijd van de deelnemers
1. je krijgt volledige aandacht van werkzoekenden
Host je jouw eigen online event, dan heb je de exclusieve aandacht van mensen die sowieso al interesse hebben in jouw organisatie. Vergelijk het bijvoorbeeld met een loopbaanbeurs of een ander grootschalig evenement. Daar moet je de belangstelling van werkzoekenden delen met meerdere organisaties. Maar host je jouw eigen online event, dan heb je de exclusieve aandacht van mensen die sowieso al interesse hebben in jouw organisatie.
2. je krijgt inzicht in de informatiebehoefte van werkzoekenden
De grootste drempel voor werkzoekenden is dat ze niet genoeg informatie over hun toekomstige werkgever of baan hebben. Ze weten niet hoe het is om voor een bepaalde organisatie te werken, of wat er van hen verwacht wordt. Door het hosten van een informatief online event - bijvoorbeeld een Q&A-sessie - kun je erachter komen wat potentiële kandidaten willen weten over jou als werkgever. Op die manier krijg je inzichten die veel andere bedrijven niet zullen hebben. En dat levert je een voordeel op bij het vormgeven van jouw employer brand.
3. je leert de beste talenten voor jouw organisatie kennen
Met een online event krijg je natuurlijk ook zelf de mogelijkheid om te beoordelen welke kandidaten of deelnemers een goede match zijn. Zet de juiste HR-technologie in en je kunt de beste talenten aantrekken.
4. je maakt makkelijk contact met de jonge generatie
Een ander voordeel is dat je door het inzetten van nieuwe technologie - zoals het organiseren van online events - juist de jongere kandidaten aanspreekt. Gen Z en millennials zijn de grootste gebruikers van technologie, dus maak hiervan gebruik door met hen te communiceren in een omgeving waarin ze zich thuis voelen.
5. je vraagt weinig tijd van de deelnemers
Een online event is niet plaatsgebonden, waardoor de drempel om deel te nemen lager is. Geïnteresseerde werkzoekenden hoeven minder tijd vrij te maken en kunnen gewoon vanaf de bank of aan hun bureau meedoen. Dit in tegenstelling tot carrièrebeurzen of andere wervingsevenementen, waarvoor deelnemers al gauw een hele dag moeten inplannen.
hoe haal je het meeste uit jouw online recruitment event?
Met deze tips haal je het meeste uit jouw online recruitment event:
- gebruik het online event om de cultuur van jouw organisatie te laten zien. Bijvoorbeeld door koppelingen naar jouw blog- en social media-accounts te plaatsen, een videotour door jouw kantoor te geven of een dag uit het leven van een van jouw werknemers te laten zien. Laat werkzoekenden jouw bedrijf zien - het zal hen helpen te bepalen of er een match is.
-
zorg voor interactieve elementen zoals polls, Q&A-sessies, en breakout rooms, zodat je deelnemers actief betrekt en zij meer te weten komen over je organisatie in een dynamische setting.
-
promoot je online event ruim van tevoren via je sociale media kanalen, jobboards, nieuwsbrieven en website. Zo bereik je een breed publiek en vergroot je de kans op een hoge opkomst.
-
volg het online event op met gepersonaliseerde communicatie naar de deelnemers. Bedank hen voor hun deelname, beantwoord eventuele vragen die tijdens het event zijn gesteld en deel relevante content of vacatures die hen kunnen interesseren.
-
analyseer de gegevens van het online event om inzicht te krijgen in het gedrag en de voorkeuren van deelnemers. Gebruik deze inzichten om je toekomstige events verder te optimaliseren en je employer brand nog beter af te stemmen op je doelgroep.
verbindend werkgeverschap
Ook op de lange termijn kunnen de voordelen van online events doorwerken. Als het je namelijk lukt om professionals - nog voordat ze van baan willen veranderen - bij jouw organisatie te betrekken, zullen ze ze zich later waarschijnlijk ook meer verbonden voelen. Ook als je ze in dienst hebt genomen. En dit vergroot de kans dat je deze werknemers kunt behouden en nog lang kunt profiteren van hun kennis en vaardigheden.
employer brand research
Elk jaar doen we onderzoek naar de aantrekkelijkheid van bedrijven. Met dit jaar verbindend werkgeverschap als belangrijkste perspectief om de uitdagingen van de complexe wereld van werk aan te gaan. Benieuwd naar concrete inzichten en tips om verbindend werkgeverschap te bevorderen? Download hier de onderzoeksresultaten van het Randstad Employer Brand Research 2024.