Vitaliteit verdient een belangrijke plek in elke bedrijfsstrategie. Waarom? Het is dé succesfactor om de uitdagingen van deze tijd te trotseren: het aanhoudende personeelstekort, de toenemende werkdruk en het stijgende ziekteverzuim. Door aandacht te geven aan vitaliteit op de werkvloer vergroot je de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers en word je als werkgever aantrekkelijker.
Een belangrijk aspect van vitaliteit is verbindend werkgeverschap. Dit draagt bij aan een werkomgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd, betrokken en ondersteund voelen, wat op zijn beurt hun vitaliteit en productiviteit verhoogt. Meer weten over verbindend werkgeverschap? Download dan onze paper verbindend werkgeverschap: van ik naar wij op de werkvloer.
drie belangrijke trends in vitaliteitsbeleid zijn
trend 1: meer aandacht voor welzijn op de werkvloer
Hoewel het ziekteverzuim in Nederland in 2023 voor het eerst in jaren iets is afgenomen, zien we dat de trend van stijging van langdurend verzuim door psychische klachten doorzet. In de periode juli 2022 tot en met juni 2023 steeg het langdurend verzuim door stressgerelateerde klachten (spanning, overspanning en burn-out) met 8,4%, aldus ArboNed. Ruim een vijfde van alle dagen die mensen in totaal verzuimen, komt voort uit klachten die verband houden met stress, zoals piekeren, lusteloosheid en gespannenheid. Daarom is aandacht besteden aan de mentale gezondheid van werknemers belangrijker dan ooit.
Een eerste stap om uitval door werkdruk te voorkomen, is signalen vroegtijdig te herkennen. Ben alert op stress-signalen zoals:
- een collega die vaak aan het einde van de dag langer blijft om ‘iets nog even af te maken’
- mensen die stiller of juist drukker worden, of ander gedrag dan normaal vertonen
- een collega die vaker een dagje vrij neemt zonder aanwijsbare reden.
► Vergeet ook de thuiswerkers niet, want zij zijn minder ‘in beeld’ dan medewerkers op locatie.
► Lees ook: een burn-out voorkomen: wat kun je als werkgever doen?.
trend 2: meer autonomie voor medewerkers
Een one-size-fits-all-model voor werknemers past niet in een vitale bedrijfscultuur. De ene medewerker is simpelweg de andere niet. Meer autonomie en keuzevrijheid zorgen ervoor dat medewerkers zelf de regie pakken en verantwoordelijkheid nemen. Medewerkers worden zo mede-eigenaar van het werk en hebben vanuit hun constructieve grondhouding meer vat op hun werk. Dit vergroot hun bevlogenheid, werkplezier en vertrouwen in zichzelf en elkaar.
De kans is groot dat er in jouw organisatie medewerkers uit wel vier verschillende generaties werken, met allemaal hun eigen behoeften en wensen. Bij iedere levensfase horen immers weer andere keuzes. Eigen regie en keuzevrijheid zijn daarom belangrijke uitgangspunten voor je vitaliteitsbeleid. Ga in gesprek met medewerkers om te ontdekken op welke punten zij eigen regie belangrijk vinden en hoe je dit op maat kunt aanbieden. Denk daarbij aan zaken als werk-privébalans, persoonlijke groeimogelijkheden en functie-invulling.
trend 3: het belang van financieel fitte medewerkers
Uit ons Randstad Employer Brand Research 2024 blijkt dat financiële zorgen bij maar liefst een op de zeven werknemers voor stress zorgen. Dat heeft effect op hoe mensen hun werk kunnen doen: geldzorgen kunnen leiden tot wel 20% concentratieverlies. Ook hebben medewerkers met financiële problemen vaak een slechtere mentale en fysieke gezondheid.
Als werkgever kun je de geldproblemen van je medewerkers natuurlijk niet oplossen, en dat hoeft ook niet. Wat je wél kunt doen is zelf het gesprek erover te beginnen. Op praten over geld(zorgen) rust nog vaak een taboe en hulp zoeken blijft voor veel mensen ingewikkeld. Samen het probleem bespreken en laten merken dat je er voor je medewerker bent, kan een hele opluchting zijn. Je kunt medewerkers daarnaast helpen door begeleiding te faciliteren van bijvoorbeeld een budgetcoach of de gemeente. Belangrijk is natuurlijk wel dat de hulp discreet en op maat wordt geboden.
tip: signalen van geldzorgen
Ben alert op signalen waaruit kan blijken dat medewerkers kampen met financiële problemen. Bijvoorbeeld wanneer ze: