Een klusjesman is iemand die handig is en allerlei klussen uitvoert in en om woonhuizen, bedrijfspanden, maar ook publieke gebouwen zoals scholen of ziekenhuizen. Als klusjesman vervang je bijvoorbeeld sloten, repareer je dakgoten en leg je elektra aan.
Klusjesmannen werken vaak als zelfstandig ondernemer, maar je kan ook bij een klusbedrijf aan de slag. En er zijn natuurlijk ook klusjesvrouwen! Iedereen mag solliciteren als klusser, zolang je maar handig bent en zin hebt om je handen uit de mouwen te steken.
wat doet een klusjesman?
Als klusjesman ben je verantwoordelijk voor:
-
timmerwerkzaamheden uitvoeren
-
schildersklussen uitvoeren
-
kamers behangen
-
helpen bij een verhuizing
-
de tuin onderhouden
-
de riolering ontstoppen
-
de schuur opruimen
-
schuttingen plaatsen
-
goten schoonmaken
-
andere klusjes uitvoeren in en om het gebouw
Wil je weten wat je gaat verdienen als klusjesman? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.
Heb je twee rechterhanden en heb je al wat ervaring opgedaan als klusjesman? Dan kan je doorgroeien. Start bijvoorbeeld je eigen bedrijf en ga aan de slag als zelfstandig ondernemer. Misschien heb je dan over een tijd zelf klussers in dienst!
Wil je je leidinggevende kwaliteiten ontwikkelen? Dan kan je ook doorgroeien tot uitvoerder. Je werkt dan op de bouwplaats en begeleidt daar een team van bouwvakkers. Je zorgt dat alles goed en volgens planning verloopt. Een mooie kans dus om je verder te ontwikkelen!
Heb je andere ambities om meer te leren in de bouw? Dan kan je je ook specialiseren als:
-
assistent-uitvoerder bouw
-
bouwvakhelper
Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.
Er zijn veel verschillende soorten klussers. Iedereen heeft zo een eigen kracht! En er is ruimte genoeg om je te specialiseren als klusjesman of klusjesvrouw. Bijvoorbeeld op één van deze manieren:
-
schilder: als schilder richt je je helemaal op schilderwerk aan de binnen- of buitenkant van een gebouw. Schuren, een muur in de grondverf zetten en lakken: je regelt het allemaal voor je klant
-
timmerman: als timmerman of timmerkracht zet je je in om bijvoorbeeld kozijnen, ramen, vloeren, deuren en daken te repareren of in elkaar te zetten. Je weet hoe je met gereedschap om moet gaan en levert altijd een net eindresultaat af
-
elektricien: een elektricien is gespecialiseerd in klussen die met elektriciteit te maken hebben. Als elektricien leg je dus nieuwe elektriciteit aan, sluit je elektrische installaties aan en voer je onderhoud uit. Zo weet je zeker dat alles veilig blijft én dat alle apparaten goed blijven werken
-
saneerder: als saneerder houd je je niet bezig met de bouw, maar met de sloop van gebouwen
-
podiumbouwer: lijkt het je leuk om in de culturele sector te werken, maar wil je ook lekker blijven klussen? Ga dan aan de slag als podiumbouwer! Je bouwt podia op en breekt deze na een optreden ook weer af
Geen tijd om stil te zitten! Er wachten nog een heleboel klussen op je. Als klusser weet je in ieder geval zeker dat je iedere dag lekker met je handen mag werken. En wat kan je nog meer verwachten als je gaat werken als klusjesman? De volgende zaken zijn goed om te weten:
dit is je takenpakket als klusjesman
-
timmerwerkzaamheden uitvoeren
als klusjesman ben je een groot deel van de dag bezig met timmerwerk. Denk bijvoorbeeld aan het herstellen van een houten fundering of het inhangen van een nieuwe deur. Sla de spijker op z’n kop!
-
schilderklussen uitvoeren
als klusser houd je je ook bezig met schilderklussen in en om het gebouw. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van de buitenmuur, of juist het opnieuw in de lak zetten van houten kozijnen. Je gaat altijd precies te werk
-
tuin onderhouden
ga je buiten aan de slag als klusjesman? Dan pak je vaak ook even de tuin van je klanten mee. Je snoeit bijvoorbeeld heggen en bomen, of je schoffelt de aarde
-
riolering ontstoppen
ook van riolering heb je als klusser de juiste kennis in huis. Of het nou gaat om het ontstoppen van de riolering of het vervangen van een leiding: jij regelt het!
-
goten schoonmaken
als er takken of ander afval in de dakgoot blijft liggen, kan dat schade veroorzaken. Je klimt dus je ladder op en maakt de goten schoon. Zo voorkom je schade en zorg je dat alles netjes blijft
-
andere klusjes uitvoeren
als klusjesman of klusjesvrouw zijn je taken nog veel diverser dan wat hierboven staat vermeld. Je bent namelijk een echt manusje-van-alles! Je klanten weten dat ze voor iedere klus bij jou terecht kunnen. Daarom is je werk ook heel afwisselend
wie zijn je collega’s?
Als klusser werk je veel zelfstandig. Maar in de bouw werk je natuurlijk ook samen met een heleboel collega’s! Werk je aan een groter project, dan begeleidt de projectleider jou en andere klussers om het project tot een goed einde te brengen.
Met wie je tijdens je werk nog meer samenwerkt, hangt af van wat voor klus het is. Op de bouwplaats werk je bijvoorbeeld samen met de uitvoerder, die samen met de assistent-uitvoerder bouw jou en je collega’s coördineert. Daarnaast ben je de hele dag lekker aan het knallen samen met de betontimmerkrachten, schilders, monteurs, timmermannen en de werkvoorbereider. En natuurlijk drinken jullie in de pauze ook samen een kopje koffie in de bouwkeet. Wel zo gezellig!
je werkplek: altijd onderweg!
Als klusjesman of klusjesvrouw heb je meestal geen vaste werkplek. Je reist van klant naar klant om hen op locatie te helpen met allerlei klusjes. Je werkt soms binnen in een gebouw, maar je kan als klusser ook lekker in de frisse buitenlucht aan de slag. Die afwisseling maakt je werk nou juist zo leuk! Je komt dan ook op allerlei plekken terecht. Van een woonhuis tot een boerderij en van een groot bedrijfspand tot een winkel, je klaart de klus op iedere plek.
de werktijden van een klusjesman
Als klusjesman ben je vaak vroeg in de ochtend al op pad om op tijd bij je klant te zijn. Daar staat tegenover dat je meestal niet tot laat door hoeft te werken! Er is altijd wel een beschikbare klus. Je werktijden kunnen dus wel onregelmatig zijn. Werk je liever alleen doordeweeks of ook in het weekend? De keuze is aan jou.
Veel mensen werken trouwens ook als klusser naast een vaste baan. Lijkt je dit ook wat? Dan is dat natuurlijk ook een optie!
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.
Er zijn geen vaste beroepsopleidingen die je opleiden tot klusjesman of klusjesvrouw. Als je een beetje handig bent, is klusser ook een beroep op instapniveau. En moet je je klusvaardigheden nog een beetje bijspijkeren? Dan kan je altijd een extra cursus volgen.
Ook als je je verder wilt specialiseren heb je vaak een extra cursus nodig. Leer bijvoorbeeld alles op het gebied van elektriciteit en word elektricien! Of spijker je timmervaardigheden bij en word timmervakkracht. Ook opleidingen of cursussen tot schilder of loodgieter zijn goede keuzes als je je vaardigheden als klusser verder wilt uitbreiden.
Als klusjesman ben je veel onderweg: je gaat namelijk steeds naar je klanten toe! Dat doe je in een auto of een bestelbusje. Een rijbewijs B is dus een vereiste als je aan de slag wilt als klusser.
En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.
Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan! Bekijk hier al onze bouw opleidingen.
Je belangrijkste eigenschap als klusser? Dat je handig bent, natuurlijk! Als klusjesman of klusjesvrouw heb je twee rechterhanden. Dankzij jouw vaardigheden en inzicht klaar je iedere klus. De volgende eigenschappen zijn ook handig om te hebben als je aan de slag wilt als klusser:
-
je weet hoe je met gereedschap moet werken: hamer, zaag, schroevendraaier en nijptang: ze hebben geen geheimen voor jou! Je gebruikt je gereedschap alsof je nooit anders hebt gedaan
-
je bent communicatief sterk: als klusser ga je bijna altijd in je eentje op pad naar een klant. Jij bent dus het visitekaartje van het bedrijf waarvoor je werkt! Daarom is het belangrijk dat je goed communiceert met je klanten. Jij bent degene die moet uitleggen wat er moet gebeuren en waarom je iets op een bepaalde manier hebt aangepakt. Dat kan je wel aan jou overlaten: je bent sociaal en hebt altijd goed contact met je klanten
-
je bent resultaatgericht: het belangrijkste aan een klus is natuurlijk het resultaat! Of je nou aan een groot bouwwerk meewerkt of klein schilderwerk in huis doet, je houdt altijd het eindresultaat in je achterhoofd. Daar doe je het namelijk allemaal voor
-
je bent onafhankelijk: zelfstandigheid en onafhankelijkheid zijn allebei heel belangrijk als je als klusser aan de slag gaat. Je werkt namelijk vaak alleen en moet daardoor de meeste beslissingen zelf nemen. Jij kan die verantwoordelijkheid makkelijk aan! En natuurlijk kan je altijd even een collega bellen als je twijfelt over hoe je iets het beste kan oplossen
Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:
-
wekelijks uitbetaald worden
-
pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt
-
altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen
-
via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster
-
vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons
-
via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden
-
vast contract? Een uitzendbaan als klusjesman via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad
veelgestelde vragen over klusjesmannen
-
wat doet een klusjesman?
Als klusjesman ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van timmerwerkzaamheden, schilderklussen en allerlei andere klussen in en om een gebouw.. Meer weten over wat je precies gaat doen als klusser? Lees hier alles over wat een klusser doet!
-
wat verdien je gemiddeld als klusjesman?
Als klusjesman verdien je gemiddeld 1.845 euro bruto per maand. Meestal krijg je per uur betaald als klusser: je verdient dan iets meer dan 10 euro per uur. Lees hier alles wat je moet weten over je salaris als klusser!
-
is klusjesman hard werken?
Klusjesman is een fysiek beroep, dus je moet vaak hard werken als je aan de slag gaat als klusser. Daar staat wel tegenover dat je niet meer naar de sportschool hoeft als je klaar bent met werken! Meer weten over wat je precies gaat doen als klusjesman?
-
aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als klusjesman?
Om klusjesman te worden heb je geen specifieke opleiding nodig, maar het is vaak wel handig als je een cursus tot timmerkracht hebt gedaan. Daarnaast is een rijbewijs vaak een vereiste, zodat je zelfstandig naar je klanten toe kan rijden. Meer weten over wat een baan als klusser zoal inhoudt?
-
hoe moet ik solliciteren op een klusjesman vacature?
Solliciteren als klusjesman is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!
-
welke vaardigheden ontwikkel ik met een klusjesman baan?
Met een baan als klusser ontwikkel je natuurlijk je vakvaardigheden. Daarnaast werk je ook aan je communicatieve vaardigheden, je onafhankelijkheid en je resultaatgerichtheid. Meer weten over de baan van een klusjesman?