bus electrician - day shift, VDL Bus Valkenswaard bv

  • Valkenswaard
  • € 2.854 - 3.258 per maand
  • vast dienstverband
  • 32 - 40 uur, 4 - 5 dagen p.w.
  • HAVO/VWO
  • VDL Bus Valkenswaard bv

Are you an experienced electrician or an inquisitive techie? And are you looking for a job in the automotive industry? A challenging and varied job in which you are at the forefront of the development of innovative and 'green' electric buses?Then come and work at VDL Bus in Valkenswaard.Would you like to work full-time (40 hours)? Or would you prefer to work 32 hours a week and ...

bekijk vacature

Een elektricien is iemand die elektrische apparaten en leidingen installeert en repareert. Je bent tijdens je werkdag zo continu bezig met elektrotechniek, stroom, het elektriciteitsnet en alle apparatuur die daarop aangesloten is.

Als elektromonteur zorg je ervoor dat stroom veilig een woonhuis, bedrijfspand of fabriek binnenkomt. En dat de apparaten en machines die werken op die stroom ook goed zijn aangesloten. Zo voorkom je kortsluiting. 

Elektriciens hebben veel werk. Je kan op veel verschillende plekken aan de slag, van woningen tot kantoren, winkels en fabrieken. En er zijn tegenwoordig ook steeds meer elektromonteur nodig bij de aanleg van duurzame installaties, zoals zonnepanelen en oplaadstations. 

In vacatures wordt een elektricien soms ook elektromonteur, monteur elektrotechniek of monteur elektrische installaties genoemd. 

wat doet een elektricien?

Als elektricien ben je verantwoordelijk voor:

  • het installeren van elektrische installaties en leidingen

  • het zien en oplossen van technische problemen

  • het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden

  • het signaleren en melden van afwijkingen

  • het lezen van technische tekeningen

  • het zorgen voor een nette en veilige werkomgeving

Wil je weten wat je gaat verdienen als elektricien? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Als elektricien heb je veel doorgroeimogelijkheden binnen de wereld van techniek

Als elektromonteur kan je bijvoorbeeld doorgroeien naar de functie van eerste monteur. Als eerste monteur houd je het overzicht bij een project, stuur je collega’s aan en ben je eindverantwoordelijk voor het resultaat van het project. 

Bevalt een leidinggevende functie je goed? Dan kan je vervolgens doorstromen naar de functie van werkvoorbereider. Je bent als werkvoorbereider op meerdere fronten tegelijk bezig. Zo heb je contact met klanten, geef je advies over de elektriciteitsvoorziening en begeleid je verschillende projecten. Ook begeleid je andere elektriciens, zodat ze elk project tot een goed einde brengen. 

En wil jij je doorgroeimogelijkheden verder vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Van het stoplicht op het fietspad tot de koelkast in je keuken: elektriciteit is overal aanwezig! Daarom zijn er ook veel soorten elektriciens nodig. Er zijn een aantal soorten elektromonteur te onderscheiden. Elektriciens die:

  • vaak buiten werken en kabels aanleggen die ze vanuit een elektriciteitscentrale doortrekken naar gebouwen en woningen 

  • zorgen voor installatie en onderhoud in utiliteitsgebouwen, zoals scholen, ziekenhuizen, kantoorpanden en musea

  • zorgen voor installatie en onderhoud in woningen, zoals huizen en appartementen

  • installaties opzetten voor dataverkeer, zoals telefoonleidingen en computernetwerken

  • duurzame installaties monteren en onderhouden, zoals zonnepanelen en oplaadstations voor auto’s 

  • werken als storingsmonteur en continu bezig zijn met het stellen van diagnoses en het doen van reparaties

Als elektricien ben je de hele dag bezig met de stroomvoorziening. Alle leidingen en apparaten moeten zo zijn aangesloten dat kortsluiting geen kans krijgt! Je takenpakket als elektromonteur is natuurlijk afhankelijk van het soort werk dat je precies gaat doen. Maar de volgende algemene zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als elektricien

  • installeren en repareren van elektrische installaties

Als elektricien is het je belangrijkste taak om elektrische leidingen en apparaten te installeren of juist te repareren. Je bent hiervoor vaak bezig met het ophangen van kabelgoten, het trekken van draden en kabels of het monteren van verdeelpunten voor zowel sterk- als zwakstroom. Ook voor het installeren en vervangen van een groepenkast draai jij je hand niet om 

  • uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden

Werkt alles nog precies zoals het moet werken? Als elektricien kan je regelmatig op pad gaan om preventief elektrische installaties te controleren. Onder het motto: voorkomen is beter dan genezen, weet jij precies waar je op moet letten

  • signaleren en melden van afwijkingen

Kom je tijdens je werk een technisch probleem tegen? Dan is het jouw taak om zo snel mogelijk een goede oplossing te bedenken. Alles om kortsluiting of andere schade te voorkomen!

  • lezen van technische tekeningen

Als elektricien is het belangrijk dat je technische tekeningen goed kan lezen. Of je nu zonnepanelen installeert of bij een nieuwbouwwoning stopcontacten moet aanleggen: jij weet precies waar je moet zijn én wat er moet gebeuren

  • gereedschap onderhouden en schoonmaken

Je bent als elektromonteur nergens zonder je gereedschap. Daarom is het belangrijk dat je jouw gereedschap ook goed verzorgt. Je maakt je gereedschap regelmatig schoon zodat je lekker kan blijven doorwerken

  • zorgen voor een nette en veilige werkomgeving

Je werkt als elektricien letterlijk onder spanning: werken met stroom is gevaarlijk. Je snapt dat een verkeerd aangesloten installatie kortsluiting veroorzaakt en enorme gevolgen kan hebben. Daarom werk je altijd volgens de veiligheidsvoorschriften, zodat je de kans op veiligheidsrisico's zo klein mogelijk houdt

wie zijn je collega’s?

Als elektricien werk je vaak in een team met andere elektromonteurs. Samen worden jullie aangestuurd door de eerste monteur elektrotechniek.

Daarnaast werk je in de techniek ook vaak samen met andere collega’s. Het is afhankelijk van je werkplek wie je tijdens je werk precies tegenkomt. 

Werk je bijvoorbeeld aan grote installaties in fabrieken? Dan kom je al snel andere technische collega’s tegen, zoals operators, technisch medewerkers, assemblagemedewerkers, constructiebankwerkers en lassers

Ben je vaak op pad om storingen te verhelpen? Dan heb je contact met andere monteurs, operators of systeembeheerders in het gebouw waar je aan het werk bent.  

werkdag van een elektricien

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als elektricien? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen! Ze liep een dag mee met Mike en Danny, twee elektromonteur die zonnepanelen installeren. Benieuwd wat zij van hun werk vinden? Check de video!

Elektricien

je werkplek: tussen de elektrische installaties

Als elektricien ben je altijd aan het werk waar elektrische installaties te vinden zijn, of waar ze juist geïnstalleerd moeten worden. 

Je kan als elektricien binnen of buiten aan de slag. Vaak werk je als elektromonteur binnen, bijvoorbeeld in woningen, kantoren, winkels of fabrieken. Maar je kan ook buiten aan de slag! Bijvoorbeeld om kabels vanuit een elektriciteitscentrale door te trekken naar gebouwen of woningen, of om zonnepanelen of oplaadstations te installeren. Waar kies jij voor?

Daarnaast kan je als elektricien kiezen voor een vaste werkplek of voor een functie waarbij je regelmatig op pad bent. Je kan bijvoorbeeld op een vaste plek in een fabriek aan de slag, waarbij je verantwoordelijk bent voor het draaiend houden van zware machines. Liever wat afwisseling in je werkplek? Dat kan natuurlijk ook! Ga aan de slag als storingsmonteur en ben elke dag op pad naar nieuwe storingen. 

leuke bedrijven om te werken als elektricien

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

  • de NS: als monteur elektrotechniek bij de NS heb je lekker afwisselend werk! Zo installeer je de ene dag schakelkasten in de trein en leg je de bijbehorende kabels, en repareer je de andere dag een kapotte airco. Zo blijft elke werkdag een uitdaging!

de werktijden van een elektricien

De werktijden van een elektricien zijn afhankelijk van het soort werk dat je precies doet. De meeste elektromonteurs werken tijdens kantoortijden op maandag tot en met vrijdag, en zijn in het weekend vrij. 

Werk je als storingsmonteur? Of moet je met spoed een reparatie uitvoeren? Dan kan het natuurlijk voorkomen dan je in het weekend werkt, of dat je in de avonden aan de slag moet. Uiteraard ben je dan wel op een ander moment vrij om je gewerkte uren te compenseren. 

De meeste elektriciens werken trouwens fulltime. Maar parttime als elektricien aan de slag is ook mogelijk! Er is dus altijd een baan die bij je past. 

Om als elektricien aan de slag te gaan, heb je de juiste opleiding nodig. De meeste elektromonteurs volgen de opleiding elektrotechniek op mbo niveau 2 of mbo niveau 3. Dit is vaak een opleiding die bestaat uit een combinatie van werken en leren, zo verdien je direct al een salaris!

De opleiding tot monteur elektrotechniek volg je gemakkelijk via Randstad. Deze opleiding duurt zo’n twee jaar, waarbij je vier dagen werkt en één dag per week naar school gaat. Na twee jaar heb je jouw diploma monteur elektrotechniek op mbo niveau 3 op zak en ben je via Randstad verzekerd van een baan!

Daarnaast vragen veel werkgevers om een VCA-diploma. In deze cursus leer je de basiskennis over veiligheid, gezondheid en milieu. Zo weet je precies hoe je risicovolle werkzaamheden uitvoert én ongevallen tijdens je werk voorkomt. 

Je haalt dit diploma gemakkelijk via Randstad. We hebben 21 opleidingslocaties door het hele land, dus grote kans dat we ook bij jou in de buurt zitten! En nog een voordeel: we betalen een groot deel van de kosten voor je. Lees hier alles over onze cursus voor het VCA-diploma. 

Ook vinden veel werkgevers het een pluspunt wanneer je in het bezit bent van een rijbewijs B en een eigen auto. Zo kan je als elektricien gemakkelijk naar klanten toe rijden. Zorg dus dat je je rijbewijs vast op zak hebt als je op zoek gaat naar een baan als elektromonteur. 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Als elektricien is het vooral van belang dat je technisch inzicht hebt, of dat je elektrotechniek in ieder geval interessant vindt. Zo zorg je dat alle elektrische apparatuur en leidingen veilig werken én blijven werken!  

Daarnaast zijn de volgende eigenschappen ook belangrijk voor een goede elektricien: 

  • zelfstandig: je snapt als geen ander dat het aansluiten van elektrische apparatuur belangrijk werk is. Een verkeerde aansluiting kan namelijk enorme gevolgen hebben. Gelukkig kan je als elektromonteur goed met die verantwoordelijkheid omgaan

  • oplossingsgericht: als elektricien weet je dat elke elektrische installatie weer anders is, dit vind jij alleen maar leuk! Want met jouw flexibele houding en creativiteit weet je voor elk probleem een slimme oplossing te bedenken

  • veilig werken: je werkt als elektricien de hele dag met stroom en snapt dat dit gevaarlijke situaties kan opleveren. Daarom werk je altijd netjes volgens de veiligheidsvoorschriften, waardoor alles zo veilig mogelijk verloopt

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als elektricien via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over elektriciens

  • wat is een elektricien?

    Een elektricien of elektromonteur is iemand die elektrische apparaten en leidingen installeert en repareert. Je zorgt als elektromonteur dat stroom veilig een woonhuis, bedrijfspand of fabriek binnenkomt. En dat de apparaten en machines die werken op die stroom goed zijn aangesloten, zodat er geen kortsluiting ontstaat. Lees op deze pagina alles over werken als elektricien.

  • wat verdien je gemiddeld als elektricien?

    Het salaris van een elektricien is afhankelijk van veel verschillende factoren. Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als elektricien? Lees er meer over op deze pagina.

  • heb je ervaring nodig om elektricien te worden?
  • wat is het verschil tussen een elektricien en een elektromonteur?

    Een elektricien wordt ook wel elektromonteur genoemd. Er is dus geen verschil tussen die twee functies. In vacatures wordt een elektricien naast elektromonteur soms ook monteur elektrotechniek of monteur elektrische installaties genoemd. Goed om te weten dus! Lees meer over een baan als elektricien op deze pagina.

  • hoe moet ik solliciteren op een hulpmonteur elektrotechniek functie?

    Solliciteren als elektricien is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

  • hoe lang duurt de opleiding tot elektricien?

    De opleiding tot monteur elektrotechniek volg je gemakkelijk via Randstad. Deze opleiding duurt zo’n twee jaar, waarbij je vier dagen werkt en één dag per week naar school gaat. Na twee jaar heb je jouw diploma monteur elektrotechniek op mbo niveau 3 op zak en ben je via Randstad verzekerd van een baan!