Technisch medewerker is niet zozeer een specifiek beroep, maar eerder een verzamelterm voor handige mensen met een uitvoerende baan in de technische sector. Van het besturen van zware fabrieksmachines tot het installeren van laadpalen en van lassen tot administratief werk. Het komt allemaal voorbij als je technisch medewerker bent.

wat doet een technisch medewerker?

Iedere baan als technisch medewerker is weer anders. Wat je precies gaat doen, hangt af van je specialisatie. Je takenpakket verschilt dus ook sterk per baan. Dit zijn een aantal voorbeelden van taken die bij je functie kunnen horen:

  • voertuigen inspecteren

  • beveiligingsapparatuur en software installeren

  • reparaties uitvoeren

  • fabrieksapparatuur onderhouden

  • technische problemen telefonisch oplossen

Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als technisch medewerker? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent! 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Er is geen specifieke cao voor technisch medewerkers. Je werkuren, salarisschalen en vakantiedagen zijn dus allemaal geregeld volgens de cao van de bedrijfstak waarin je werkt. Afhankelijk van je werkgever krijg je naast je loon nog fijne extra’s, zoals bonussen, een reisvergoeding of een auto van de zaak.

Heb je na een aantal jaar als technisch medewerker zin in een nieuwe uitdaging? En vind je het misschien wel tijd om je gereedschap op te bergen? Dan zijn er nog genoeg mooie doorgroeimogelijkheden. 

Ben je een echte aanvoerder met een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Groei dan door van technisch medewerker tot technisch coördinator. Een technisch coördinator heeft een leidinggevende functie bij een bedrijf in de technische sector en houdt zich bezig met het grotere plaatje. Je maakt bijvoorbeeld een plan voor de renovatie van een huis, en je zorgt ervoor dat dit plan ook uitgevoerd wordt

En wil jij je doorgroeimogelijkheden verder vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

  • technisch administratief medewerker

Een technisch administratief medewerker steekt niet zelf de handen uit de mouwen, maar adviseert mensen wanneer ze een probleem van technische aard hebben. Je werkt bij de klantenservice van een organisatie. Als technische alleskunner help je mensen verder met jouw advies 

  • lasser

Een lasser plakt materialen van metaal aan elkaar vast door middel van hitte. Op deze manier maak je nieuwe producten of voer je reparaties uit. Als lasser maak je de onderdelen waarmee uiteindelijk vliegtuigen en schepen worden gebouwd

  • inspecteur

Als inspecteur zet je je technische kennis in om te checken of voertuigen of machines het naar behoren doen. Het is belangrijk dat apparatuur veilig gebruikt kan worden. Dit is jouw verantwoordelijkheid. Schade? Slijtage? Een lekkage? Jij ziet alles

  • monteur

Als monteur ben je constant aan het sleutelen. Je bouwt installaties op, je bent verantwoordelijk voor het onderhoud ervan en je verricht reparaties. Er zijn verschillende monteurs: automonteurs, cv-monteurs, servicemonteurs, vliegtuigmonteurs en meer!

  • procesoperator

Een procesoperator is de mens achter de machine. Als procesoperator werk je in een fabriek en zorgt ervoor dat daar alles op rolletjes loopt. Je controleert de machines en grijpt in als dat nodig is

Wat je als technisch medewerker precies doet, is afhankelijk van je baan en je specialisatie. Je sleutelt bijvoorbeeld aan auto’s, je controleert machines of je vlamt onderdelen aan elkaar vast met een laspistool. In ieder geval ben je de hele dag lekker met je handen bezig. Wat kan je verwachten als je gaat werken als technisch medewerker? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als technisch medewerker

  • je installeert beveiligingsinstallaties

Ga je aan de slag als technisch medewerker in de beveiligingsbranche? Dan ben je degene die ervoor zorgt dat een alarm bij de klant in huis wordt geïnstalleerd. Je installeert het alarmsysteem en voert testen uit. Na jouw bezoek is het huis van de klant tiptop beveiligd

  • je bevestigt zonnepanelen op daken

Steeds meer mensen stappen over op zonne-energie. Er is natuurlijk iemand nodig die alle zonnepanelen op de daken legt. Dit is een taak voor een technisch medewerker! Als technisch medewerker klauter je over de daken en zorg je ervoor dat die zonnepanelen stevig vast zitten. Zo maak je iedere buurt groener

  • je geeft technisch advies per telefoon

Er zijn ook technisch medewerkers die een adviesrol vervullen. Als administratief technisch medewerker deel je jouw vakkennis met mindere technische wonderkinderen. Dit doe je vaak vanuit een callcenter. Je helpt mensen met kleine reparaties of technische problemen

  • je controleert apparatuur

Met jouw technisch inzicht spot je in één oogopslag of er iets niet in de haak is. Dit verhelp je dan zelf, of je rapporteert het probleem, zodat iemand anders het oplost. Zo blijven de machines op je werk altijd in topvorm

  • je voert reparaties uit

Hoe sterk banen als technisch medewerker ook van elkaar kunnen verschillen, de belangrijkste taak is vaak hetzelfde: zorgen dat dingen het doen. Is er iets kapot? Dan schiet jij te hulp. Binnen de kortste keren krijg je de boel weer aan de praat. Zo maak je het leven van anderen makkelijker

wie zijn je collega’s?

Wie je collega’s zijn, verschilt sterk per werkgever. Werken als technisch medewerker doe je vaak in een team.  En de werkvloer? Die deel je met collega-techneuten. 

Ga je in een fabriek aan de slag? Dan werk je samen met procesoperators, lassers en monteurs

Ga je werken in de installatietechniek? Dan werk je samen met installatiemonteurs, inspecteurs en een technisch coördinator. 

werkdag van een technisch medewerker

De wereld zou nergens zijn zonder technisch medewerkers. Ze zorgen ervoor dat de treinen blijven rijden, gebouwen niet instorten en dat er water uit de kraan komt. Je vindt ze dan ook overal: in de fabriek, in de garage, in de steigers of - in dit geval - op het dak! 

Voor onze videoreeks 100 dagen 100 banen liep Lonneke een dag mee met een zonnepaneel monteur! Benieuwd hoe de werkdag van een technisch medewerker eruitziet? Check dan deze video:

werken als facilitair medewerker

je werkplek als technisch medewerker

Technisch medewerkers vind je op allerlei verschillende plekken. In de fabriek tussen de stomende machines of in een weiland tussen de windmolens, het kan allemaal. 

Hoe jouw werkplek eruit ziet? Dat bepaal je zelf. Vind je het fijn om op een vaste locatie te werken? Dan kun je bijvoorbeeld gaan werken bij een garage of luchthaven. Houd je wel van een beetje afwisseling? Ga dan als installatiemonteur bij de klanten op bezoek!

leuke bedrijven om te werken als technisch medewerker

Er zijn een boel leuke bedrijven waar je kan werken als technisch medewerker. Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

  • ns: wil je jouw technische vaardigheden inzetten om ervoor te zorgen dat mensen nooit meer te laat op hun werk aankomen? Ga dan aan de slag bij dé vervoerder van Nederland! Treinen en spoorwegen hebben natuurlijk constant onderhoud nodig. Techneuten zijn dus altijd hard nodig bij de NS

  • daf: gaat jouw hart sneller kloppen van grote bakbeesten? Dan is een baan als technisch medewerker bij DAF misschien wel iets voor jou. Bij dit vrachtwagenbedrijf met een rijke historie voer je reparaties en inspecties uit, zodat de chauffeurs kunnen blijven toeren. Door jouw handigheid staat de kilometerteller nooit stil

  • db schenker: wil je werken in de logistieke sector? Kijk dan eens bij DB Schenker! Bij deze marktleider in de logistiek zijn altijd technische talenten nodig, zodat de organisatie blijft ontwikkelen! 

  • philips: ga aan de slag als technisch medewerker bij Nederlands trots op het gebied van elektronica! Dit innovatieve bedrijf is o.a verantwoordelijk voor de uitvinding van de gloeilamp en de cd. Daar wil je toch deel van uit maken?

de werktijden van een technisch medewerker

Het zal je niks verbazen dat de werktijden van een technisch medewerker verschillen per werkgever. Een spoorwegmonteur voert soms in het holst van de nacht reparaties aan het spoor uit, terwijl een fabrieksmedewerker heel regelmatige werktijden heeft. Houd je van rust en regelmaat, of ben je juist een nachtbraker? Als technisch medewerker is er altijd wel een baan te vinden die precies bij jouw ritme past.
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Iedere technische mbo-opleiding is voldoende om ergens aan de slag te kunnen als technisch medewerker. Voorbeelden van opleidingen die goed aansluiten zijn:

  • techniek en procesindustrie

  • middenkader bouw en infra

  • allround constructiewerker

  • medewerker operationele techniek

Soms kan je zelfs zonder opleiding aan het werk als technisch medewerker. Je hebt dan vaak wel een aantal jaren werkervaring nodig.

Wil je alles leren wat je nodig hebt om technisch medewerker te worden, en tegelijkertijd al geld verdienen? Kijk dan eens tussen de technische opleidingen van Randstad en vind het leertraject dat nou jou past.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan! Bekijk hier al onze opleidingen en trainingen in de techniek.

Repareer jij thuis altijd alles zelf? Vind je het heerlijk om het hele weekend onder je auto te liggen met een moersleutel in je hand? Dan heb je de belangrijkste eigenschap van een technisch medewerker al: je moet klusgek zijn! Je gaat namelijk de hele dag klussen, sleutelen en repareren. Daarnaast is het handig als je de volgende competenties hebt:

  • technisch inzicht

Logisch: voor een baan als technisch medewerker heb je een beetje technisch talent nodig. Jij hebt altijd in no-time door hoe een apparaat werkt en je hebt de vakkennis om reparaties uit te voeren

  • je denkt in oplossingen

Als technisch medewerker ben je veel bezig met het oplossen van problemen. Jij gaat analytisch te werk en denkt buiten de kaders. Zo help je problemen razendsnel de wereld uit

  • oog voor detail

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is belangrijk dat je als technisch medewerker secuur te werk gaat. Jij ziet geen enkel detail over het hoofd

  • communicatief vaardig

Je communiceert regelmatig met de klant of je opdrachtgever over handelingen die verricht moeten worden. Vaak hebben zij minder technische kennis dan jij. Het is dus belangrijk dat je communicatief sterk bent, zodat je je klant goed duidelijk kan maken wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als technisch medewerker via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over technisch medewerkers

  • wat doet een technisch medewerker?

    Technisch medewerker is geen specifiek beroep. Het is een verzamelterm voor handige mensen met een uitvoerende baan in de technische sector. Als technisch medewerker ben je praktisch bezig. Je draagt bij aan bouwprocessen, verricht reparaties of installeert software. Wil je weten welke kanten je allemaal op kan als technisch medewerker? Lees dan dit artikel.

  • wat verdien je gemiddeld als technisch medewerker?

    Het salaris van een technisch medewerker is afhankelijk van veel verschillende factoren. Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als technisch medewerker? Bekijk snel onze salarischecker!

  • ervaring nodig voor technisch medewerker?

    Bij veel vacatures als technisch medewerker is ervaring een pré. Maar als je graag  de mouwen opstroopt en over een goede dosis technisch inzicht beschikt, kan je ook zonder ervaring aan een baan komen. Meer weten over werken als technisch medewerker? Lees dan dit artikel.

  • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als technisch medewerker?

    Vaak wordt er een mbo-denkniveau gevraagd. Welke opleiding je dan gevolgd hebt, maakt niet uit. Als het maar in de technische hoek zit. Soms nemen werkgevers je zelfs aan zonder diploma. Dan heb je vaak wel een aantal jaar werkervaring nodig. Meer weten over werken als technisch medewerker? Lees dan dit artikel.

  • hoe moet ik solliciteren op een vacature voor technisch medewerker?

    Solliciteren als technisch medewerker is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op.

    Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze 

    sollicitatietips!

  • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als technisch medewerker?

    Je doet natuurlijk veel werkervaring op. Hierdoor groeit je vakkennis en technische inzicht. Daarnaast werk je aan je nauwkeurigheid, communicatieve vaardigheden en oplossingsgerichtheid. Meer informatie over werken als technisch medewerker vind je hier.

  • hoe lang duurt een opleiding tot technisch medewerker?

    Een diploma van een technische mbo-opleiding vergroot je kans op een baan als technisch medewerker. Zo’n diploma heb je na drie jaar binnen. Je kan jezelf ook voorbereiden op een baan in de techniek met de verschillende technische opleidingen van Randstad. Veel van deze opleidingen duren maar twee jaar en geven je de mogelijkheid om naast het leren praktijkervaring op te doen. Meer informatie over werken als technisch medewerker? Je leest het hier.