Als operator zorg je dat machines en installaties draaien én blijven draaien. Je bent de spil in het productieproces. Samen met je collega’s zorg je ervoor dat het eindproduct in topkwaliteit wordt geproduceerd. Er zijn twee soorten operators: machine-operators en procesoperators. 

wat doet een operator?

Als operator ben je verantwoordelijk voor:

  • het bedienen van machines

  • het herkennen én oplossen van kleine storingen

  • het doorgeven van grote storingen aan de technische dienst

  • het uitvoeren van onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden

  • het controleren en registeren van de productie

► Vind meer informatie over de werkzaamheden van een operator.

werkdag van een operator

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als operator? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen! Ze draaide mee met een operator bij Tata Steel.

Operator

Wat kan je verwachten als je gaat werken als operator? De volgende zaken zijn goed om te weten:

Als operator zijn de machines en installaties van je werkplek jouw terrein. Dankzij jou blijven de machines en installaties soepel draaien.

  • bedienen van machine(s)

Als operator bedien je de machine(s) van je werkplek. En het verschilt natuurlijk per functie en werkplek hoeveel en welke soort machines of installaties je bedient. Maar één ding is zeker: jij zit aan de knoppen! 

  • herkennen en oplossen van storingen

Je wilt elke dag opnieuw dat het productieproces vlekkeloos verloopt. Een storing past niet in dit plaatje. Maar je weet ook dat alle machines en systemen af en toe vastlopen. Gelukkig herken je afwijkingen snel en weet je dit ook goed op te lossen. Kleine storingen los je vaak zelf op, grotere storingen geef je door aan je leidinggevende of de technische dienst. 

  • uitvoeren van onderhoud en schoonmaak

Zonder de machines geen productie. Daarom voer je als operator van tijd tot tijd onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden uit bij je machines. Zo probeer je de meeste storingen voor te zijn. 

  • controleren en registeren van de productie

Als operator houd je de kwaliteit van het productieproces goed in de gaten. Alles draait natuurlijk om een perfect eindproduct, dus daar ga je dan ook voor! 

wie zijn je collega’s?

Als operator werk je vaak in een team met andere operators. Omdat je werkt in een fabriek, kom je regelmatig andere collega’s uit de techniek tegen. Zit je bijvoorbeeld met een grote storing waar je zelf niet uitkomt? Dan helpt een monteur je verder. Ook werk je samen met andere technische collega’s, zoals technisch medewerkers, kwaliteitsmedewerkers of assemblagemedewerkers

operator worden

Als operator heb je een speciale technische opleiding nodig. Zo ben je goed voorbereid op alles wat je tegenkomt tijdens je werk! Daarom vragen werkgevers om een VAPRO-diploma. Dit diploma behaal je met een technische mbo-opleiding.

Via Randstad kan je op elk moment van het jaar makkelijk starten met de opleiding tot operator. Je werkt en leert dan tegelijk en krijgt nog uitbetaald ook! 

  • opleiding operator a: wil je alles leren over het productieproces en hoe je dit soepel laat verlopen? Top! De opleiding duurt 1,5 jaar en hierna kan je direct aan de slag als operator!  

  • opleiding operator b: meer verantwoordelijkheid en een allround positie: dat is wat je als procesoperator B krijgt. In twee jaar tijd leer je de fijne kneepjes van het productieproces. Om via Randstad als vapro b operator te kunnen werken heb je een erkend mbo-diploma nodig op minimaal niveau 3 in de procestechniek. Verder bij voorkeur in combinatie met:

    -HACCP (bij voedsel)
    -VCA
    -Heftruckcertificaat

► Heb je al een baan maar wil naast je huidige baan verder leren? Check hier de opleidingen en trainingen in de techniek.

doorgroeimogelijkheden als operator

Er zijn verschillende doorgroeimogelijkheden voor operators in de techniek. Bijvoorbeeld:

  • ploegleider: je weet alle machines op rolletjes te laten lopen, en houdt het productieproces nauwlettend in de gaten. Ook vind je het leuk om je collega’s aan te sturen en het overzicht te houden 

  • monteur: je komt erachter dat je het installeren van machines en het oplossen van storingen eigenlijk het leukst vindt. Denk dan eens aan de functie van monteur! Je bent vindingrijk en een technisch probleem is voor jou juist een uitdaging 

  • systeembeheerder: je weet niet alleen hoe apparaten los van elkaar werken, maar je snapt ook hoe alle apparaten op elkaar zijn ingesteld. Je denkt verder en ziet het grotere plaatje! Wellicht is de functie van systeembeheerder dan wel jouw volgende uitdaging!

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Wil je weten wat je gaat verdienen als operator? Bekijk het direct is onze eigen salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als operator via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als operator werk je over het algemeen in ploegendiensten. Dat betekent dat je toeslag krijgt op je salaris. Zeker als je in het weekend of ‘s nachts werkt, kan die toeslag oplopen tot honderden euro’s per maand extra. Ook krijg je als operator vaak een goede reiskostenvergoeding. 

Binnen het vak van operator is er een onderscheid tussen twee soorten operators: een machine-operator en een procesoperator.

  • machine-operator: als machine-operator ben je verantwoordelijk voor een deel van het productieproces. Je beheert vaak één specifieke machine, en zorgt ervoor dat deze lekker blijft draaien. Een storing, afwijking of controle? Laat dat maar aan jou over! 

  • procesoperator: als procesoperator ben je verantwoordelijk voor het gehele productieproces en zorg je ervoor dat alle machines goed blijven draaien. Je stuurt de machines vaak aan via computersystemen en bent zo eigenlijk de mens achter de machine 

je werkplek: de fabriek

Operators zijn overal waar machines en installaties zijn. Denk aan fabrieken waar voedsel wordt verpakt, of waar onderdelen van voertuigen in elkaar worden gezet. Vaak werk je binnen in een fabriek op een vaste locatie. Via Randstad kan je bij veel verschillende bedrijven aan de slag! Zo is de kans groter dat je een baan bij jou in de buurt vindt. 

leuke bedrijven om te werken als operator

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je van werken bij:

  • douwe egberts: geniet je van de geur van verse koffie? Misschien is de functie van operator bij de grootste koffie- en theeleverancier Douwe Egberts dan wel iets voor jou! Ook als je nog niet zoveel ervaring hebt als operator ben je meer dan welkom, ze leren je graag de fijne kneepjes van het vak!

  • philips: zin om aan de slag te gaan bij een groot bedrijf met veel groeimogelijkheden? Bij Philips kan je als operator aan de slag bij verschillende locaties door het hele land. Wat dacht je van meehelpen aan de productie van babyspeentjes? Of scheermessen? De keus is aan jou!

de werktijden van een operator

Als operator werk je vaak in ploegendiensten. Dat betekent dat je op verschillende dagen en tijden werkt, maar wél volgens een vast patroon. Waarom? Omdat machines altijd moeten blijven draaien, dus ook ‘s nachts en in het weekend. Het is afhankelijk per bedrijf met welke soort ploegendiensten ze werken. 

De meeste bedrijven werken met twee ploegendiensten of vijf ploegendiensten. Als je werkt bij een bedrijf met twee ploegendiensten, dan werk je bijvoorbeeld de ene week van 7 uur tot 15 uur en de week erna van 15 uur tot 23 uur. Lekker afwisselend dus!

Het voordeel van werken in ploegendiensten is dat je flinke toeslagen bovenop je salaris ontvangt. De toeslagen zijn als volgt:

  • 2-ploegendienst: 8-12% toeslag

  • 3-ploegendienst: 15-20% toeslag

  • 4-ploegendienst: 23-27% toeslag

  • 5-ploegendienst: 28-33% toeslag

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Als operator is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat je technisch inzicht hebt, of dat je techniek in ieder geval interessant vindt! Want met jouw technische skills til je elk productieproces naar een hoger niveau. Verder zijn deze eigenschappen ook belangrijk:

  • zelfstandig: als operator ben je vaak zelf verantwoordelijk voor (een deel van) een machine. Je vindt het leuk om die verantwoordelijkheid te hebben en weet daar ook mee om te gaan! Je denkt bijvoorbeeld eerder in oplossingen dan in problemen, want alleen zo blijven de machines lekker draaien

  • nauwkeurig: een ongeluk zit soms in een klein hoekje... maar met jouw scherpe oog voor detail houd je het productieproces altijd goed in de gaten. Een fout product op de band? Je haalt ‘m er zo uit!

  • flexibel: samen met je collega’s zorg je ervoor dat de machines zeven dagen per week, 24 uur per dag blijven draaien. Dat betekent ook dat je op afwisselende tijden werkt. Laat die ploegendiensten maar aan jou over

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen;

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons;

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als operator via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over operators

  • wat doet een operator?

    Een operator zorgt ervoor dat machines en installaties in fabrieken draaien én blijven draaien. Je bent zo de spil in het productieproces. Er zijn twee soorten operators: machine-operators en procesoperators. Lees er hier alles over!

  • wat verdien je gemiddeld als operator?

    Het salaris van een operator is afhankelijk van veel verschillende factoren. Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als monteur operator? Bekijk snel onze salarischecker!

  • heb je ervaring nodig om operator te worden?

    Om aan de slag te gaan als operator heb je de juiste praktijkervaring nodig. Zo ben je helemaal voorbereid op wat je tijdens je werk tegenkomt. Je doet deze praktijkervaring op tijdens een mbo-opleiding tot operator, dus daarna kan je meteen aan de slag! Via Randstad kan je op elk moment van het jaar starten met de opleiding tot operator. Je werkt en leert dan tegelijk en krijgt nog uitbetaald ook! Lees meer over de opleiding op deze pagina.

  • hoe lang duurt een opleiding tot operator?

    Een opleiding tot operator duurt zo’n 1,5 jaar, waarbij je ook direct praktijkervaring opdoet. Meestal ben je 4 dagen per week aan het werk, en ga je de vijfde dag naar school. Via Randstad kan je op elk moment van het jaar snel starten met de opleiding tot operator. Je werkt en leert dan tegelijk en krijgt nog uitbetaald ook! Benieuwd hoe de opleiding in elkaar zit? Lees er meer over via deze pagina.

  • hoe moet ik solliciteren op een operator vacature?

    Solliciteren als operator is simpel: maak een randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

  • hoe wordt je een operator?

    Het worden van een operator begint meestal met een basisopleiding of wat specifieke training, afhankelijk van het soort operator dat je wilt zijn. Maar je kunt ook operator worden door het doorlopen van on-the-job training en het verwerven van praktische ervaring. Dus, ben jij verkocht? Dan is het tijd om die vacatures te bekijken en je kans te grijpen!

  • wat is een ploegendienst?

    Een ploegendienst is simpelweg een werkschema waarbij je op verschillende tijden werkt, vaak in een team, om ervoor te zorgen dat het werk 24/7 doorgaat. Dus ja, zelfs 's nachts! Er zijn een aantal ploegendiensten die we graag voor je op een rijtje zetten:

    • 2 ploegendienst: je werkt in twee verschillende shifts, meestal overdag en 's nachts, maar het kan ook een ochtend- en een avonddienst zijn
    • 3 ploegendienst: je werkt met collega's in drie verschillende ploegen om de dag te dekken: ochtend-, middag- en nachtploegen 
    • 4 ploegendienst: de ploegen zijn verdeeld over de dag in ochtend-, middag-, avond-, en nachtdienst
    • 5 ploegendienst: deze ploegendienst is nét wat anders dan de andere ploegendiensten. Je werkt namelijk 2 ochtenddiensten, 2 middagdiensten en 2 nachtddiensten, waarna je 4 dagen vrij bent
  • welke operators zijn er?

    Er zijn verschillende soorten operators, afhankelijk van de industrie en het type apparatuur waarmee ze werken. Enkele voorbeelden zijn:

    • machineoperators: bedienen en bewaken machines in productieomgevingen
    • procesoperators: controleren en beheren productieprocessen in sectoren zoals chemie en petrochemie
  • wat is het verschil tussen een operator en een procesoperator?

    Het verschil tussen een operator en een procesoperator kan variëren afhankelijk van de context en de industrie.

    Over het algemeen verwijst een operator naar een bredere functiecategorie waarin verschillende soorten operators vallen, zoals machineoperators.

    Een procesoperator daarentegen heeft meestal betrekking op een specifiek type operator dat verantwoordelijk is voor het controleren en beheren van productieprocessen, vooral in industrieën zoals de chemie en petrochemie.

  • waarom wil je operator worden?

    De redenen om operator te willen worden kunnen variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen willen operator worden omdat ze graag met machines werken, anderen omdat ze deel willen uitmaken van het team dat alles mogelijk maakt. En laten we eerlijk zijn, het kan ook goed zijn voor je portemonnee!