data-analist vacatures
data medewerker, Ministerie van Defensie
Ben jij een data-expert met kennis van SAP en ervaring in het beheren van complexe datasets? Het Defensie Brand- en Bedrijfsstoffen Bedrijf (DBBB) zoekt een Medewerker Databeheer die tijdelijk zal bijdragen aan het optimaliseren van datakwaliteit voor een assortiment van ongeveer 6.000 artikelen, waarvan een groot deel gevaarlijke stoffen betreft. Je helpt bij het schonen van data ...
bekijk vacature
CDD Analist, ABN AMRO
... bedrijfssturcturen is een pré wat ga je doen Als analist voer je analyses uit op de diverse potentiële risico’s van toekomstige en bestaande klanten. Dit doen we met het doel om de risico's op het gebied van witwassen en terrorismefinanciering te beheersen. Door onze onderzoeken goed uit te voeren, zijn we in staat om financiële criminaliteit ...
bekijk vacature
Chemisch Analist, Tata Steel
Voor Tata Steel is het belangrijk om op een verantwoordelijke manier staal te maken, waarbij mens en milieu centraal staan. Als Chemisch Analist kan jij hier een bijdrage aanleveren, want zonder jouw bestaan kan het proces niet blijven draaien! wat bieden wij jou Werken ...
bekijk vacature
Een data-analist onderzoekt data om deze makkelijk begrijpbaar te maken. Deze informatie gebruiken organisaties om belangrijke beslissingen te maken. Door de gegevens goed te bekijken, ontdek je patronen, kun je voorspellen wat er gaat gebeuren en geef je adviezen voor oplossingen.
wat doet een data-analist?
Als data-analist heb je de volgende taken:
-
data verzamelen
-
data analyseren
-
onderzoek uitvoeren
-
rapporten opstellen
-
advies geven
Wil je weten wat je gaat verdienen als data-analist? Vul dan de salarischecker in en ontdek wat je waard bent!
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.
secundaire arbeidsvoorwaarden
Als data-analist krijg je meestal secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn fijne extra’s bovenop je salaris. Denk aan een werktelefoon, reiskostenvergoeding, pensioenbijdrage en een opleidingsbudget. Deze voorwaarden verschillen per organisatie, dus check de vacature goed.
Doorgroeien als data-analist? Dat kan in verschillende functies. Wat dacht je van:
-
Data-scientist
Wil je je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk onze testen, tips en trainingen.
Als data-analist kun je aan de slag in verschillende vakgebieden. Denk aan:
-
data-analist in de ict: ben je goed met computers? Als data-analist in de ict onderzoek je gegevens die te maken hebben met technologie en systeemontwikkeling. Je kijkt naar gegevensstromen, het gebruik van software en hoe goed de hardware werkt deze te verbeteren.
-
data-analist in de techniek: als data-analist in de technische sector werk je veel met data die dagelijks veranderen: van het aantal goederen die zijn verkocht tot het aantal artikelen in de voorraad. Met je analyses verminder je het aantal productiefouten en zorg je dat alles efficiënt verloopt.
-
data-analist in de financiën: als data-analist in de financiële sector onderzoek je investeringen, volg je markttrends, bekijk je de kosteneffectiviteit en probeer je economische ontwikkelingen te voorspellen.
Een werkdag van een data-analist is gevuld met verschillende taken. Je dag ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:
-
je werkdag begint om 8:30 uur. Met een kop koffie in de hand bereid je de data voor. Je controleert op volledigheid, haalt fouten uit de gegevens en structureert data voor de analyse later op de dag.
-
je hebt een overleg met je manager en andere data-analisten om te bespreken waar iedereen vandaag mee aan de slag gaat.
-
na het overleg is het tijd om de data te analyseren. Met jouw scherpe blik ontdek je patronen en trends.
-
na de analyse stel je een rapport op waarin je je bevindingen duidelijk presenteert. Dit doe je met grafieken, diagrammen en een overzichtelijk dashboard.
-
en opeens zit je dag er alweer bijna op! Voordat je naar huis gaat, evalueer je de dag nog even met je collega's. Alles check? Dan is het tijd om naar huis te gaan.
dit is je takenpakket als data-analist
-
data verzamelen
Je verzamelt vanuit de juiste bronnen alle data die je nodig hebt om je analyse uit te voeren. Dit zijn bijvoorbeeld gegevens uit de databases binnen de organisatie, maar ook gegevens die je buiten de organisatie ophaalt. Alle data gevonden? Dan voeg je dit allemaal samen voor een duidelijk overzicht. -
data analyseren
Voordat je echt onderzoek gaat doen, controleer je of alle data klopt. Je legt verbanden en corrigeert fouten waar nodig. Soms maak je ook modellen waarmee je mogelijke uitkomsten voorspelt. -
onderzoek uitvoeren
Samen met je collega’s bepaal je wat je gaat onderzoeken en welke methode je hiervoor gebruikt. Pas als het hele onderzoeksvoorstel akkoord is, ga je aan de slag. -
rapporten opstellen
De resultaten van je onderzoek verwerk je in een rapport. Daarin maak je duidelijk wat je hebt ontdekt, en hoe je tot dit resultaat bent gekomen. Je handige inzichten helpen de organisatie om te groeien -
advies geven
Na het analyseren, onderzoeken en rapporteren, geef je advies. Je geeft tips over hoe de organisatie kosten kan besparen of beter kan omgaan met risico’s. Je helpt dus echt om de organisatie te verbeteren!
wie zijn je collega’s?
Met wie je als data-analist samenwerkt, hangt af van de sector waar je werkt. Dit kan bij de bank, op de ict-afdeling, in de zorg of in de techniek zijn.
Bij een bank of in de financiële wereld werk je vaak samen met de controller, de bankadviseurs en de accountmanager.
Werk je in de ict? Dan schakel je vaak met ict-support medewerkers. Verder krijg je als data-analist vaak te maken met beleidsmedewerkers, marketeers, managers en consultants.
je werkplek op kantoor
Als data-analist breng je je werkdagen door achter een bureau op kantoor. De gegevens waarmee je werkt zijn digitaal, dus je bent veel achter je computer te vinden. Er is altijd wel een collega bij je in de buurt om een praatje mee te maken, of te sparren over lastige analyses. Soms thuiswerken? Dat kan met deze baan heel goed.
leuke bedrijven om te werken als data-analist
Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:
-
ASML: die krachtige chip in je smartphone of de geavanceerde processor in je laptop? Grote kans dat deze zijn gemaakt met de technologie van ASML. Als data-analist speel je een cruciale rol in het optimaliseren van deze technologieën.
-
Amazon: benieuwd wat er achter de schermen gebeurt bij het grootste e-commerce bedrijf ter wereld? Bij Amazon wordt hard gewerkt om ervoor te zorgen dat elk pakketje correct bij de klant aankomt. Als data-analist analyseer je enorme hoeveelheden data om logistieke processen te optimaliseren en de klanttevredenheid te verhogen.
de werktijden van een data-analist
Je werkt als data-analist tijdens kantoortijden, vaak tussen 8:00-17:30 uur. Je hebt hierdoor lekker veel regelmaat, en bent de avonden en het weekend vrij. Genoeg tijd dus om andere leuke dingen te doen!
flexibele of vaste baan als data-analist?
Vaak heb je als data-analist een vaste baan en werk je fulltime. In overleg met je werkgever is parttime ook een optie.
Ontdek hier alle vacatures per dienstverband. Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.
Data-analist kan je worden met de opleidingen: economie (hbo of wo), bedrijfskunde (hbo of wo), wiskunde (hbo of wo), informatica (hbo of wo) of econometrie (wo).
En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.
Ook als je (nog) niet via Randstad werkt, heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!
Deze competenties komen van pas als je solliciteert als data-analist:
-
analytisch: je bent goed in het herkennen van patronen, verbanden leggen en verklaringen vinden voor bepaalde data.
-
resultaatgericht: je zoekt de data tot de bodem uit en zorgt zo voor het beste eindresultaat.
-
nauwkeurig: kleine fouten kunnen zorgen voor grote problemen. Maar gelukkig heb je niet één, maar twee ogen voor detail. Jij neemt cijfers correct over, ook achter de komma.
-
goed presenteren: Je bevindingen moet je natuurlijk ook presenteren. En dat doe je op een manier die voor iedereen te begrijpen is. Je gebruikt grafieken, diagrammen en heldere taal om te laten zien wat de data betekent en hoe dit de organisatie beïnvloedt.
-
flexibel:Nieuwe tools en technieken? Die poppen constant op in de wereld van data-analyse. Voor jou geen probleem! Jij past je makkelijk aan. Zo blijf je scherp en blijven je analyses relevant.
is werken als data-analist wat voor jou?
Zeker weten of een baan als data-analist bij je past? Dat kan met onze persoonlijkheidstest. Met deze test ontdek je wat jou als persoon typeert en wat je talenten zijn.
Werken via Randstad heeft een aantal voordelen. Denk aan:
-
wekelijks uitbetaald worden
-
pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt
-
altijd een contactpersoon waarop die je om hulp kan vragen
-
de mogelijkheid om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen
-
via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster
veelgestelde vragen over data-analist
-
wat doet een data-analist
Een data-analist onderzoekt data om deze makkelijk begrijpbaar te maken. Deze informatie gebruiken organisaties om belangrijke beslissingen te maken. Lees hier alle werkzaamheden van een data-analist.
-
wat verdien je gemiddeld als data-analist?
Benieuwd naar het gemiddelde salaris van een data-analist? Dat ontdek je snel en eenvoudig met de salarischecker. Ontdek het direct met de salarischecker! Je ziet snel en eenvoudig wat het gemiddelde salaris van een data-analist is.
-
hoe moet ik solliciteren op een data-analist vacature?
Solliciteren als data-analist is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in het jobboard naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!
-
welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als data-analist?
De belangrijkste eigenschappen van een data-analist zijn analytisch, resultaatgericht en nauwkeurig. Deze vaardigheden ontwikkel je dan ook volop met een baan als data-analist. Lees hier alle vaardigheden die je ontwikkelt met een baan als data-analist.
-
hoe lang duurt een opleiding tot data-analist?
Data-analist kan je worden met de opleidingen: economie (hbo of wo), bedrijfskunde (hbo of wo), wiskunde (hbo of wo), informatica (hbo of wo) of econometrie (wo). Lees hier alles over werken als data-analist.