Een loonsverhoging. Je bent er klaar voor. In ieder geval om ‘m te krijgen. Of je er klaar voor bent om te vragen om een loonsverhoging, dat weet je zo net nog niet. En of je werkgever er klaar voor is om er één te geven, dat weet je al helemaal niet. Pff spannend hè? Vinden wij in ieder geval wel!
Want, we zijn allemaal maar gewoon mensen. Iedereen wordt hier een beetje zenuwachtig van. Ja, zelfs die zelfverzekerde collega die altijd het hoogste woord heeft! Of denk eens aan je eigen leidinggevende. Hij of zij heeft ook wel eens om loonsverhoging gevraagd hoor. Grappig om je in te beelden, toch? Dat je met klamme handjes aan tafel zit bij je manager om een loonsverhoging te bespreken. Terwijl hij of zij de dag daarvoor zélf nog nerveus een gesprek voerde met zijn of haar eigen leidinggevende. Dit helpt, hè? Gewoon goed om aan te denken!
Heb je het nu ook een beetje kunnen relativeren? Mooi! Laten we dan samen eens kijken naar het antwoord op de vraag:
hoe vraag ik om een loonsverhoging?
Het is fijn om jezelf goed voor te bereiden. Dan maak je de meeste kans om je salaris te zien stijgen. Beantwoord daarom eerst voor jezelf de drie vragen: wat, waarom, wanneer.
-
wat?
De allereerste stap is precies weten wat je wilt. Je hebt een bedrag voor ogen nodig. Je moet het bij wijze van al op je loonstrook zien staan. Heb je eigenlijk nog niet echt een idee? Wil je gewoon meer salaris, maar weet je niet precies wat dan een passend bedrag is? Dan is het goed om daar eerst eens voor te gaan zitten. Zoek online naar vacatures die vergelijkbaar zijn met de functie die je zelf uitvoert. Je krijgt dan een goede indicatie van salarissen die passen bij je baan. En gebruik zeker onze salarischecker! Daar zie je wat andere mensen in je vakgebied gemiddeld verdienen. Weet je precies welk nieuw loon je op je salarisstrook wilt zien staan straks? Steek dan hoger in tijdens het gesprek! Want de kans is groot dat je leidinggevende met een tegenvoorstel komt. Wel lekker als dat dan nog steeds in de buurt ligt van je wens. Krijg je meteen waar je om vraagt? Fijn! Goed gedaan. -
waarom?
Weet je nu wat je wilt? Dan is het minstens zo belangrijk om voor jezelf op te schrijven waarom je dat verdient. Op te schrijven? Nou, uit onze eigen ervaring kom je op het moment suprême het beste uit je woorden, als je de argumenten al eens voor jezelf hebt uitgeschreven. Pak dus een pen, papier en schrijf voor jezelf uit waarom jij recht hebt op dat salaris. Denk bijvoorbeeld aan: de kwaliteit van je werk, uitstekende prestaties, meer verantwoordelijkheden. Misschien heb je wel extra taken op je genomen het afgelopen jaar? Een collega waargenomen of gewoon meer gedaan dan van je verwacht wordt. Maar denk zeker ook aan de huidige arbeidsmarkt. Zijn er ineens heel veel bedrijven op zoek naar mensen zoals jij? Dan heb je een sterkere onderhandelingspositie! -
wanneer?
Kies het juiste moment. Een beoordelingsgesprek kán een goed moment zijn om de verhoging binnen te slepen. Al heeft je leidinggevende op zo’n moment je beoordeling vaak al klaarliggen. Inclusief een eventuele salarisverhoging, die anders kan zijn dan wat jij voor ogen hebt. Bijvoorbeeld de standaard periodiek vanuit de cao.Hoe je dan zélf de touwtjes in handen neemt? Bijvoorbeeld tijdens je functioneringsgesprek. Of een ander overleg met je leidinggevende. Als je leidinggevende je loonsverhoging dan niet toekent, is er nog tijd om samen afspraken te maken over hoe én wanneer je die loonsverhoging wél kan krijgen. Dan krijg je tijdens je beoordelingsgesprek hopelijk wat je zelf voor ogen hebt! Fijn idee, toch?
de beste manier om te vragen om loonsverhoging
Om nog wat meer zelfvertrouwen te krijgen, vroegen we onze eigen collega’s Linda en Sandra om tips. Zij kennen vragen om loonsverhoging vanuit verschillende rollen! Als werkgever van flexmedewerkers, leidinggevende van een team én als werknemer binnen Randstad natuurlijk. Want, ook zij hebben wel eens in de schoenen gestaan waar jij nu in staat.