Het is verstandig om met enige regelmaat na te denken over je carrière. Niet dat het een gemakkelijke keuze is om te bepalen dat je vertrekt, maar een juiste overstap kan je veel stress besparen. Ook krijg je bij een nieuwe baan vaak een hoger salaris en misschien kom je bij een andere werkgever beter tot je recht.

Als je twijfelt over je huidige functie, zegt je hart vaak iets anders dan je hoofd. Bijvoorbeeld omdat je vertrouwde plek zo comfortabel is of omdat je trouw wilt zijn aan je werkgever. Toch kunnen er duidelijke tekenen zijn dat je niet meer op je plek zit. In dit artikel noemen we de belangrijkste.

verveling

Vroeg of laat krijgt bijna iedereen ermee te maken: verveling. En verveling is het meest duidelijke teken dat het tijd is voor een nieuwe baan. De Australische professor Cynthia Fisher omschrijft verveling als ‘een status waarin iemand een gebrek aan interesse voelt voor de huidige werkzaamheden’. Met andere woorden: als je je vaak verveelt, is het tijd voor een andere functie. 

Als het aankomt op verveling, is het belangrijk dat je eerlijk tegenover jezelf bent. Vertel je nog met plezier aan anderen wat je op je werk doet? Word je nog uitgedaagd? En voel je je nog betrokken bij je werk? Een gebrek aan interesse en uitdaging leidt vaak tot slechte prestaties, waardoor de relatie met je leidinggevende mogelijk verslechtert. Als je daarna pas bedenkt dat je iets nieuws wilt, heb je misschien je kans op een goede aanbeveling verspilt.

verschillende normen en waarden

Is jouw werkgever alleen gefocust op winst, terwijl jij vooral iets goeds wilt doen voor de maatschappij? Of juist het omgekeerde? Dan zijn jouw persoonlijke normen en waarden waarschijnlijk niet meer gelijk aan die van jouw werkgever. Helaas is er geen gemakkelijke manier om hier iets aan te doen. Jouw organisatie zal namelijk niet zo snel van visie veranderen en jouw eigen waarden zijn net zo goed belangrijk. 

Ook in deze situatie moet je oppassen voor slechtere prestaties. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup toonde namelijk aan dat teams met afwijkende visies tot 21% minder productief zijn. Bij veranderende normen en waarden kun je dus beter op zoek naar een andere match. Bij de zoektocht naar een nieuwe baan weet je dan direct wat jouw belangrijkste eis aan een nieuwe werkgever is. Intercedenten van Randstad kunnen je hierbij helpen.

je ondergewaardeerd voelen

Het is een grote frustratie voor veel werknemers: je collega’s worden geprezen voor hun werk, terwijl jij voor gelijke prestaties nauwelijks erkenning krijgt. Het voelt dan alsof je ondergewaardeerd wordt en alsof je geen bijdrage levert aan de organisatie. 

Vaak is de onderwaardering ook nog een teken dat je geen promotie zal krijgen. Volgens carrière-expert Alison Doyle zal een gebrek aan kansen je persoonlijke ontwikkeling niet alleen nu afremmen, maar ook in de rest van je carrière. 

redenen om wél te blijven

Van baan wisselen hoeft niet de enige oplossing te zijn om weer plezier in je werk te krijgen. Het is belangrijk om een tijdelijk dipje te kunnen onderscheiden van de grotere problemen. Als je denkt dat het probleem tijdelijk is, moet je snel met je leidinggevende om tafel gaan. Vertel hem of haar waar je mee zit. Vaak weten ze namelijk niet precies wat er speelt, terwijl jullie samen wél je takenpakket kunnen veranderen. 

Zo’n functioneringsgesprek moet je goed voorbereiden. Bedenk alvast een aantal dingen dat je wilt veranderen aan je werk. Welke taken vind je niet leuk of niet nuttig om te doen? En wat zou je er juist bij willen? Is er een project dat je wilt opstarten? Voor jouw leidinggevende is het natuurlijk ook handig als je kunt duidelijk maken hoe de organisatie van de voorgestelde veranderingen profiteert. 

Ook aan het gebrek van erkenning kun je zelf best veel doen. Zo raadt de auteur van het boek ‘How to Be Happy at Work’ aan om zélf te starten met feedback te geven, zoals complimentjes uitdelen. De kans is dan namelijk groot dat mensen omgekeerd het ook gaan zeggen dat ze jouw werk waarderen. Zo maak je dus niet alleen jezelf, maar ook jouw collega’s gelukkiger.

tot slot

Zet de problemen en je kansen bij je huidige werk op een rij. De optelsom bepaalt of je voor jouw carrièredoelen beter bij je huidige baan kunt blijven of dat je op zoek moet naar iets anders.