Je begint natuurlijk met wat gegevens over jezelf. Het is namelijk wel zo handig dat de lezer weet wie je bent. Hierin staat: je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum (en -plaats) en eventueel linkjes naar je eigen website of LinkedIn-pagina. Wil je opvallen met persoonlijke informatie? Voeg dan ook een profielschets toe waarmee je jezelf introduceert.
Een foto zegt meer dan duizend woorden, daarom mag deze niet ontbreken op jouw cv. Kies een professionele foto waar je duidelijk op te zien bent, zonder andere mensen om je heen. Dus liever geen vakantiekiekje met zonnebril op.
>Lees meer over de do’s en dont’s van een cv-foto.
Profiel geschreven en een goede foto gevonden? Dan is het nu tijd om je opleidingen op te schrijven: van middelbare school tot hogere opleidingen. En vergeet vooral stage(s) niet, want daarmee laat je zien dat je extra werkervaring hebt.
Dit rijtje opleidingen zet je trouwens niet in chronologische volgorde, maar omgekeerd: wat je het meest recent hebt afgerond zet je bovenaan.
>Bekijk alle opleidingen en trainingen die Randstad aanbiedt.
Naar werkervaring wordt vaak gevraagd in een vacature. Zet hier dus alle werkervaring neer waarvan je denkt dat het relevant is voor de baan waarop je solliciteert. Als je stage hebt gelopen en dit niet bij je opleiding hebt vermeld, voeg deze werkervaring dan hier toe. Ook bij dit onderdeel start je met je meest recente ervaring.
Vergeet hierbij niet het volgende te vermelden: de titel van je functie bij het bedrijf, hoe lang je er hebt gewerkt en een korte omschrijving van je werkzaamheden. Dat geeft de lezer meteen een indruk van wat je daar hebt uitgevoerd en waarom je geschikt bent voor de nieuwe baan.
► Lees hier hoe je weinig of juist veel werkervaring op je cv vermeldt.
Je leest in vacatures ook vaak dat je specifieke kennis moet hebben, bepaalde vaardigheden moet bezitten of ervaring met een computerprogramma van pas komt. Daarom krijgen vaardigheden een apart plekje op je cv. Zet hier dus je hard skills (zoals computerkennis) en soft skills neer (zoals klantgericht of flexibel) die van pas komen, of zelfs vereist zijn, voor de nieuwe baan.
Heb je een heftruckcertificaat, heb je een training Excel gedaan of heb je een (vrachtwagen)rijbewijs? Je voelt ‘m al aankomen: geef dit ook een plekje op je cv. Zeker als het noodzakelijk is voor de functie waar je op solliciteert, is het slim om te noemen. Heb je in je studententijd nevenactiviteiten gedaan? Benoem ook deze op je cv, want die kunnen zomaar eens in je voordeel werken.
Heb je de afgelopen jaren vrijwilligerswerk gedaan? Dan moet je dit absoluut op je cv zetten. Je kunt je hiermee goed onderscheiden, vooral als je wilt werken voor non-profit organisaties. Vrijwilligerswerk kan namelijk laten zien dat je goed bij de bedrijfscultuur van een potentiële werkgever past. Met vrijwilligerswerk laat je bovendien altijd aan werkgevers zien dat je nieuwe ervaringen wilt opdoen, dat je je inzet voor de samenleving en dat je initiatief neemt. Ook kun je op je cv nog een paar (relevante) hobby’s noemen waarmee je de werkgever of recruiter een beter beeld geeft van jou als persoon. Denk bijvoorbeeld aan: tennissen, gitaarspelen, sleutelen aan auto’s of fotograferen.
Wie zou er voor jou een goed woordje kunnen doen? Ga je oud-werkgevers langs om te vragen of je hen als referentie op je cv mag zetten. Met hun aanbeveling ben je een stapje dichterbij het binnenslepen van die nieuwe baan!
► Check hier hoe je zelf een aanbevelingsbrief schrijft of lees meer over referenties op je cv.