waarom vermeld je werkervaring op je cv?
Werkervaring is één van de belangrijkste onderdelen van je cv. Hiermee laat je namelijk aan een werkgever of recruiter zien hoeveel kennis, skills, competenties en ervaring je in huis hebt. En nee, het is niet per se slecht als je nog niet zoveel of geen werkervaring hebt. Voor sommige functies is een diploma of certificaat ook voldoende.
waar op je cv plaats je je werkervaring?
Op welke plek de werkervaring goed tot zijn recht komt, ligt aan je eigen situatie (en cv!). Het is gebruikelijk om de onderwerpen op je cv te sorteren van allerbelangrijkst naar onbelangrijk. Zo komt werkervaring dus vaak hoog op je cv te staan, maar wel net onder je persoonlijk profiel.
Een cv met veel werkervaring noemen we een werkgerelateerd cv. Je vermeldt je banen hier in omgekeerde chronologische volgorde. Je start met je meest recente of huidige baan en daaronder zet je de banen die je daarvoor had. Hoeveel banen je op je cv vermeldt is aan jou. Is de lijst vrij lang? Bedenk dan welke banen het meest relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. Die zijn het belangrijkst om te vermelden!
Heb je nog niet zoveel werkervaring, omdat je net je diploma hebt, of nog studeert en een relevante bijbaan zoekt? Dat is geen probleem. Voor bijbanen en startersfuncties zijn werkgevers waarschijnlijk op zoek naar sollicitanten die de juiste studie doen of deden, in plaats van iemand met veel werkervaring. Het is daarom belangrijk dat je duidelijk je opleiding en eventuele nevenactiviteiten op je cv zet. Maar vermeld wel alleen de relevante studies, bijbanen en nevenactiviteiten die je hebt gedaan. Zo wordt je cv niet te lang.
Heb je helemaal geen werkervaring? Zet je opleidingen dan meteen onder je profielschets.
omschrijving van je werkervaring
Oké, je weet nu waar en welke werkervaring je wilt vermelden op je cv. Maar wat zet je precies neer? Maak een makkelijke en scanbare omschrijving van elke baan. Vermeld per baan alleen de basisinformatie. De functietitel, de naam van het bedrijf of de werkgever en de periode dat je er hebt gewerkt. Schrijf daaronder over wat je hebt uitgevoerd en wat je daarvan hebt geleerd.
Het is de kunst om dit in één zin te doen en het bij de hoogst noodzakelijke informatie te houden. Stem dit af op de functie-eisen van de vacature en focus op jouw sterke punten. Laat ook hierin weer blijken dat jij de perfecte kandidaat bent!
praat in dezelfde taal
Net zoals bij het schrijven van een sollicitatiebrief, moet je bij een cv ook nadenken over de tone of voice van je tekst. Is het bedrijf waar je solliciteert heel formeel of juist informeel? En welke woorden passen daar het best bij? Bekijk alle uitingen van het bedrijf waar je solliciteert van tevoren en pas je cv daar op aan. Zo weet je zeker dat je goed zit.
gat in je cv
Wanneer je een tijdje niet werkt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Je kan hier twee dingen mee doen op je cv. Of je laat het weg, of je benoemt wat je in die periode gedaan hebt. Als je die periode weglaat ontstaat er een zogenaamd gat op je cv. Dit is niet erg, maar kan wel vragen oproepen bij de werkgever. Ook kan het tijdens een sollicitatiegesprek aan bod komen, dus wees hierop voorbereid.