Nevenactiviteiten zijn activiteiten of werkzaamheden die je doet naast je werk of je opleiding, die vaak een stukje verantwoordelijkheid eisen en bijdragen aan je persoonlijke groei of werkervaring. Het is dus niet hetzelfde als een hobby. Met een hobby ligt de nadruk meer op het plezier, en bij een nevenactiviteit zet je je in voor je ontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid. Nevenactiviteiten kunnen zowel betaalde als onbetaalde bezigheden zijn. Hieronder volgen een aantal voorbeelden.
Nevenwerkzaamheden zijn er in verschillende soorten en maten. We geven je een aantal voorbeelden:
bestuurlijke nevenactiviteiten
Je kan bestuurs- of commissielid worden van/binnen een:
-
studentenvereniging
-
studievereniging
-
stichting
-
politieke partij
-
lustrumcommissie
-
Vereniging van Eigenaren
-
sportclub
-
buurtvereniging
-
boekenclub
-
debatteam
individuele nevenactiviteiten
Je kan zelfstandig aan de slag om iets op te bouwen of iets te leren, zoals door:
-
het opstarten van een eigen bedrijf
-
het opzetten van een succesvol social media-kanaal
-
het maken van een portfolio
-
het bouwen van een website
-
het volgen van een (taal)cursus. Heb je een Randstad-account? Dan kun je gratis cursussen volgen van NCOI en GoodHabitz. Maak daarom snel je Randstad-account aan.
-
het schrijven van een boek, columns of blogs
vrijwilligerswerk
Waarom vrijwilligerswerk? Omdat je als vrijwilliger je steentje kan bijdragen en tegelijkertijd jezelf kunt ontwikkelen. Daarnaast onderscheid je jezelf met vrijwilligerswerk van andere kandidaten. Wat voorbeelden:
-
internet-, huiswerk- of activiteitenbegeleider in een verpleeg- of buurthuis
-
mantelzorger
-
muziek- of sporttrainer
-
collectant
-
hulpkracht in een dierenasiel
-
horecawerkzaamheden bij een sportclub of muziekvereniging
-
voorlezer in de bieb
-
buddy voor nieuwkomers in Nederland
-
vrijwilliger in het buitenland
-
chauffeur
-
hondenuitlater
Nevenactiviteiten geven jou, naast dat je er veel plezier aan kan beleven, ook bepaalde ervaringen, (sociale) vaardigheden, connecties en kennis mee. Dit kan nuttig zijn als je gaat solliciteren bij een werkgever.
Je nevenwerkzaamheden laten zien wat jij belangrijk vindt en dat je bereid bent om hier tijd in te steken, zonder daar per se iets voor terug te krijgen. Daarnaast zeggen de activiteiten iets over jou als persoon en tonen ze je toekomstige werkgever dat je leergierig en/of maatschappelijk betrokken bent. Daarom is het een goed idee om bepaalde nevenactiviteiten te vermelden op je cv.
welke nevenactiviteiten zet ik op mijn cv?
Als je je nevenactiviteiten op je cv gaat zetten, bedenk dan vooral welke activiteiten goed aansluiten bij de baan waarvoor je solliciteert. Als jij tijdens een nevenactiviteit bepaalde skills of competenties hebt ontwikkeld die goed van pas komen bij je potentiële nieuwe baan, zet je die zeker op je cv. Zelfs als de activiteit van jaren geleden is.
Denk daarnaast goed na over voorbeelden uit de praktijk die je kan noemen waaruit blijkt dat je nevenwerkzaamheden goed aansluiten bij de functie. Daar kan naar gevraagd worden tijdens je sollicitatiegesprek.
Ben je een starter en heb je nog weinig tot geen werkervaring? Dan is het een goed idee om ook nevenactiviteiten op je cv te benoemen die niet per se relevant zijn voor de functie waar jij voor solliciteert. Niet relevante nevenactiviteiten zijn voor een werkgever interessanter dan een leeg cv en laten zien dat je bezig bent geweest om jezelf te ontwikkelen.
conflicterende nevenactiviteit: vermelden of niet?
Het kan voorkomen dat je bepaalde nevenwerkzaamheden uitvoert die conflicteren met het bedrijf waar jij graag aan de slag wilt. Misschien heb je een eigen bedrijf opgericht die (in)direct een concurrent is van het bedrijf waar je solliciteert. Of heb je vrijwilligerswerk gedaan bij een stichting die net een rechtszaak hebben aangespannen tegen je nieuwe mogelijke werkgever.
Het is zo’n geval altijd het beste om transparant te zijn en deze nevenactiviteiten niet weg te laten uit je cv. Doe je dit wel, dan kun je daar later problemen mee krijgen. Bespreek daarom tijdens het sollicitatiegesprek of je conflicterende nevenactiviteiten een probleem zijn voor de organisatie.
hoe vermeld je nevenactiviteiten op je cv?
Net als ‘werkervaring’ en ‘opleidingen’ krijgt ‘nevenactiviteiten’ een eigen kopje op je cv, vaak ook in deze volgorde. Vermeld onder het kopje maximaal 3 tot 4 nevenactiviteiten en zet deze in omgekeerde chronologische volgorde onder elkaar. De meest recente komt dus bovenaan te staan.
Per activiteit benoem je een aantal punten: de start- en einddatum, de functietitel (of een beschrijving van je rol) en een korte toelichting van de werkzaamheden die je uitvoerde. Deze toelichting is met name belangrijk als de werkzaamheden aansluiten bij de functie waarvoor je wilt solliciteren. Probeer hierbij een verband tussen de functie en de nevenactiviteit te benoemen. Op die manier heb jij altijd een streepje voor op de concurrentie. Wil je nog meer tips over het opmaken van je cv? Lees dan hoe je in 8 stappen een goed cv maakt.
voorbeeld van nevenactiviteiten op je cv
Nevenactiviteiten:
-
boekenclub Arnhem - voorzitter - 2019 tot heden
iedere vergadering zit ik voor, ik geef richting aan de vergaderingen en stuur leden aan. -
website bouwen Bibliotheek Nijmegen - developer - 2018
samen met het marketing- en communicatieteam heb ik hun nieuwe website ontwikkeld. -
voorleesdagen in de bibliotheek Nijmegen - voorlezer kinderen - 2016 tot 2018
Een keer in de maand werd er een voorleesdag voor de kinderen georganiseerd en hierbij las ik altijd voor aan de kleutergroep.
meer weten over cv’s?
Wil je meer weten over het opmaken van een cv? Of heb je hulp nodig bij het toevoegen van je werkervaring? Lees dan hier verder:
- een cv maken: hoe pak je dat aan?
-
wat schrijf je bij je profiel op je cv?
-
werkervaring op je cv toevoegen
-
referenties op je cv: hoe vraag je erom?
-
een goede foto voor op je cv