Je eerste baan, dat is niet niks! Waar moet je op letten als je gaat kijken naar vacatures?
1. baansucces
Naast dat het belangrijk is om een baan te kiezen waar je blij van wordt, is het ook goed om te denken aan hoe kansrijk de baan is. Wat zijn de baankansen? Geen zorgen, dit hebben we al voor je uitgezocht. Lees hier wat de meest kansrijke beroepen van 2023 zijn. Tipje van de sluier: sectoren als administratie, zorg, bouw, onderwijs en ICT behoren tot de 15 meest kansrijke vakgebieden. De baankansen liggen bij taal, cultuur, toerisme en gedrag en maatschappij wat lager.
2. bedrijfscultuur
Het is ook goed om te kijken of je in de bedrijfscultuur past van het bedrijf waar je wil gaan werken! Ben je op zoek naar een bedrijf waar jij als mens voorop staat, een wat informelere sfeer en een hecht team, waar er ook buiten werk om gezelligheid is met collega’s? Of houd jij meer van een professionelere bedrijfscultuur, waar iets meer afstand wordt bewaard en er meer afspraken en regels gelden?
Daarnaast is het een handig idee om je te verdiepen in de missie, waarden en werkomgeving van het bedrijf waar je misschien wil gaan werken. Sluit dit aan bij jouw visie? Werk jij bijvoorbeeld liever bij een klein, specialistisch en intiem bedrijf met een vaste klantenkring, of heb jij grote ambities en wil je juist een bedrijf dat groeit en uitbreidt?
3. carrièremogelijkheden
Overweeg of de baan groeimogelijkheden biedt en of er mogelijkheden zijn om door te groeien in het bedrijf. Biedt deze baan jou een opstapje naar een volgende stap en die glansrijke toekomst? Bekijk vacatures op de website van het bedrijf om te zien welke carrièrepaden er zijn en welke vaardigheden en ervaring nodig zijn om daar te komen. Kan je bijvoorbeeld binnen het bedrijf doorgroeien naar een taak met meer verantwoordelijkheid?
Of kan je misschien van een junior-positie naar een medior-positie? Is er binnen het bedrijf ruimte om vooral te specialiseren of kan je je skills juist verbreden met andere werkzaamheden binnen het bedrijf?
4. goede arbeidsvoorwaarden
Beoordeel de salarisindicatie, secundaire arbeidsvoorwaarden en eventuele bonussen of vergoedingen. Bedenk of deze arbeidsvoorwaarden overeenkomen met je verwachtingen en de kosten van levensonderhoud. Natuurlijk zit hier soms nog wat ruimte, mocht de baan voor jou zijn, maar het is handig om passende verwachtingen te hebben.
5. aansluiting
Het is belangrijk om een baan te kiezen die goed aansluit bij je vaardigheden, interesses en doelen. Het is belangrijk om een baan te kiezen die goed aansluit bij je vaardigheden, interesses en doelen. Hier kan je de persoonlijkheidstest van Randstad voor doen, om inzicht te krijgen wat jou typeert als persoon en hoe jij te werk gaat. Zo ligt je (intrinsieke) motivatie een stuk hoger en heb je veel meer werkplezier! Dat is fijn voor zowel jou als je werknemer, want daardoor gaat ziekteverzuim omlaag en je prestaties omhoog.
hoe pak je het aan als je een leuke vacature hebt gevonden?
Als je een baan hebt gevonden waar je voor wil gaan, begint het sollicitatieproces. Dat kan best spannend zijn, maar we helpen je graag op weg. Met deze praktische tips zit jij snor:
-
je CV opstellen
Een goed CV opstellen is een essentieel onderdeel van het sollicitatieproces. Zo weet jouw (potentiële) toekomstige werkgever precies wat jij allemaal in huis hebt. Benoem je (werk)ervaring, opleiding, vaardigheden en vertel kort wat over jezelf. Als je dat moeilijk vindt kan je vrienden of familie vragen om wat eigenschappen die jou typeren! Je CV is daarnaast ook een soort eerste indruk die een bedrijf van jou krijgt. Zorg er dus voor dat deze goed uitstraalt hoe jij bent! En vermijd spelfouten of onduidelijkheden, dat is een flinke afknapper. Laat hem dus altijd even dubbelchecken door een ander, soms lees je er zelf overheen. Lees hier hoe je in 8 stappen een goed CV schrijft en wat er echt niet mag missen!
-
een goede motivatiebrief schrijven
Ook een goede motivatiebrief (soms ook wel sollicitatiebrief genoemd) is erg belangrijk (hoewel niet iedereen hierom vraagt, misschien kan jij deze stap dus wel overslaan!). Vaak stuur je deze tegelijk op met je CV. Probeer in je brief goed uit te leggen waarom jij denkt dat jij een goede match bent met het bedrijf waar je wil werken. Hoe ben jij een toevoeging, wat wil je binnen het bedrijf gaan doen, wat spreekt je zo aan? Een goed begin, is het halve werk. Dit is bovendien ook al een opzetje met wat je tijdens je sollicitatiegesprek kan gaan zeggen. Vind je het lastig om te bepalen wat jij in je motivatiebrief moet zetten? We helpen je een handje op weg met 9 tips voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief.
-
voorbereiden op je sollicitatiegesprek
Als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek, is het wijs om jezelf goed voor te bereiden. Bedenk wat voor vragen je bij deze specifieke baan kan verwachten en bedenk voor jezelf vast een antwoord. Vragen zoals wat je sterke en zwakke punten zijn komen bijvoorbeeld vaak voor, en door dit voor jezelf op een rijtje te hebben ga je voorbereid en rustig je sollicitatie in! Zenuwachtig? Geen zorgen, we hebben 9 tips voor je op een rijtje gezet zodat jij straks helemaal klaar bent voor je sollicitatie. Succes!
-
de follow-up
Na het sollicitatiegesprek is het handig (en leuk!) om nog even contact op te nemen met de werkgever om te laten weten dat je geïnteresseerd bent. Zo toon je initiatief én blijf je in het hoofd van de werkgever hangen! Dit kan zowel via een mailtje als een telefoontje. Bedank de werkgever voor diens tijd, toon je enthousiasme en vermeld nog dingen die je tijdens je sollicitatie bent vergeten. Zo moet het helemaal goed komen!