docent vacatures

Docent paraveterinair, Randstad Onderwijs

  • Meppel
  • € 3.532 - 5.228 per maand
  • 8 - 16 uur, 1 - 4 dagen p.w.
  • HBO
  • Randstad Onderwijs

Ben jij een enthousiaste professional in de paraveterinaire sector en wil je jouw kennis en ervaring delen met de toekomstige generatie dierenartsassistenten? Voor een MBO niveau 4 (BOL) opleiding dierenartsassistent paraveterinair in Meppel zoeken wij een docent paraveterinair die het leuk vindt om praktijklessen te verzorgen. wat bieden wij jou ...

bekijk vacature

Docent biologie, Randstad Onderwijs

  • Utrecht
  • € 3.000 - 5.500 per maand
  • 10 - 24 uur, 2 - 4 dagen p.w.
  • HBO
  • Randstad Onderwijs

Weet jij alles over het menselijk lichaam en ben jij erg geïnteresseerd in planten en dieren? Leg jij leerlingen graag biologische termen en begrippen uit? En wil je leerlingen de werking van alles wat leeft meegeven? Solliciteer dan op onze vacature voor docent biologie!Als docent biologie leer leerlingen anders te kijken en na te denken over de natuur als werkterrein. Je inspireert ...

bekijk vacature

Een docent geeft les op een school of aan een onderwijsinstelling. Vaak hebben ze een eigen vakgebied, zoals Nederlands of Wiskunde. Deze specifieke kennis brengen ze over op hun leerlingen of studenten. Zo werk je als docent mee aan de kennis van een nieuwe  generatie!

Goed om te weten: hoewel er officieel geen verschil is tussen een leraar en een docent, vind je de meeste leraren in het basisonderwijs. Docenten hebben vaak vakinhoudelijke kennis en geven les op het vmbo, havo, vwo, mbo, hbo of de universiteit. 

wat doet een docent?

Als docent ben je verantwoordelijk voor:

  • het lesplan van je klas

  • de kennis die leerlingen hebben van jouw vak

  • het afnemen van toetsen en tentamens

  • het beoordelen van studenten

  • het nakijken van huiswerk

Wil je weten wat je gaat verdienen als docent? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent! En benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Of je nu docent in het voortgezet onderwijs (vo), het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), het hoger beroepsonderwijs (hbo) of aan de universiteit bent. Voor iedere beroepsgroep geldt een passend cao. Hierin staan afspraken die gemaakt zijn met betrekking tot het salaris, pensioen, werktijden en opleidingsbudget. Een uitgebreid cao die de belangen van alle docenten behartigt. 

Wanneer je net begint als docent, heb je vaak een zij-instroomtraject of de hbo-lerarenopleiding gevolgd. Je bent dan bevoegd om les te geven aan het vmbo, het praktijkonderwijs en de onderbouw van havo of vwo. Wil je doorgroeien als docent? Dat kan als volgt:

  • ervaring:
    door middel van ervaring leer je niet alleen om te gaan met verschillende situaties, je leert ook steeds meer over verschillende lesmethodes. Hierdoor ontwikkel je jezelf als docent en sta je met steeds meer zelfvertrouwen voor de klas.

  • mentor:
    werk je als docent op de middelbare school? Dan kan je mentor worden van een klas. Je houdt in deze rol regelmatig mentorgesprekken met je leerlingen en zorgt ervoor dat ze een succesvolle (school-)carrière tegemoet gaan.

  • eerstegraads docent:
    werk je als tweedegraads docent en wil je doorgroeien? Volg dan een masteropleiding tot eerstegraads docent. Als eerstegraads docent ben je bevoegd om les te geven aan de bovenbouw van de havo en het vwo. Deze opleiding duurt twee tot drie jaar en kan je ook naast je werk volgen.

  • coördinator:
    als coördinator van een vak stippel je de grote lijnen uit. Je zorgt dat de neuzen van alle vakdocenten dezelfde kant opstaan. Zo krijgen alle leerlingen dezelfde lesstof. Daarnaast ben je hét aanspreekpunt op school voor alles wat met jouw vakgebied te maken heeft. 

  • teamleider:
    als teamleider geef je leiding over een groep docenten. Dit kunnen docenten uit hetzelfde vakgebied zijn of docenten die dezelfde lichting lesgeven. 

  • schooldirecteur:
    wil je écht doorgroeien als docent? Word dan schooldirecteur. Als schooldirecteur ben je verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de school.  

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten docenten. Als docent kan je immers allerlei kanten op. Ga je werken met kinderen in het basisonderwijs? Geef je liever studenten les in het voortgezet onderwijs? Of vind je het superwaardevol om als docent AVO jongeren die extra ondersteuning nodig hebben, les te geven? Daarnaast kan je als docent in allerlei vakken terecht, zoals:

  • docent aardrijkskunde:
    ls docent aardrijkskundige breng je jouw passie voor aardrijkskunde over aan leerlingen. Van de hoofdstad van Peru tot de werking van de aarde. Je vertelt het ze allemaal!

  • docent biologie:
    zoals de naam al doet vermoeden, geef je als biologiedocent les in biologie. Alles van de werking van het menselijk lichaam tot het fotosyntheseproces in een plant. 

  • docent Duits:
    aus, bei, mit, nach, seit, von, zu, außer en gegenüber; weet je precies welke naamval dit is en heb je een passie voor de Duitse taal? Ga dan voor een baan als docent Duits.

  • docent economie:
    als economiedocent leg je je leerlingen alles uit over belastingen en omzetten. Onmisbare kennis in hun latere leven.

  • docent Engels: jongeren leren steeds vroeger de Engelse taal. Als docent Engels de taak om ervoor te zorgen dat ze het correct leren. 

  • docent nask:
    weet je waarom een appel valt en waarom mentos en cola niet goed samengaan? Dan is een baan als docent nask misschien wel iets voor jou. Als docent nask ga je aan de slag als natuurkunde of scheikunde docent.

  • docent Nederlands:
    kent de Nederlandse taal geen geheimen voor jou? En leer je jongeren graag foutloos Nederlands? Ga dan aan de slag als docent Nederlands! 

  • docent rekenen of docent wiskunde:
    ben je goed met cijfertjes? Als docent rekenen of docent wiskunde geef je rekenles op de middelbare school of op het mbo. Van optellen tot vermenigvuldigen en worteltrekken, jij weet er wel raad mee!

  • docent verpleegkunde:
    als docent verpleegkunde stoom je een nieuwe generatie verpleegkundigen klaar voor het werkveld. Superdankbaar werk, want verpleegkundigen zijn overal nodig.

Wat kan je verwachten als je gaat werken als docent? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als docent

Als docent zorg je dat jongeren alles te weten komen over het onderwerp waarin je lesgeeft. Of dit nu aardrijkskundige, geschiedenis of Nederlands is. Na jouw vak weten ze er alles over. Wat precies de taken zijn? Je leest ze hieronder:

  • voorbereiden van de lessen

  • les geven en vragen over de lesstof beantwoorden

  • voorbereiden en afnemen van toetsen en tentamens

  • huiswerk geven en nakijken

wie zijn je collega’s?

Als docent werk je samen met je collega’s in het onderwijs. Denk aan collega’s vanuit andere vakken, zoals aardrijkskunde of economie. Maar ook onderwijsassistenten, conciërges en baliemedewerkers. Daarnaast zijn je leerlingen natuurlijk niet je collega’s, maar sommigen brengen meer tijd met jou door dan met hun ouders. Dus ook daar bouw je zeker een band mee op!   

werkdag van een docent

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als docent? Lonneke zocht uit hoe een dag in het leven van een hrm-docent er op het hbo uitziet.

je werkplek op school

Als docent werk je in een onderwijsinstelling. Denk aan een middelbare school, universiteit, mbo- of hbo-instelling. Afhankelijk van de school heb je je eigen lokaal of wissel je tussen verschillende lokalen. Bijna iedere middel- tot grote stad heeft wel een middelbare school. Als docent kan je dus overal aan de slag! Werk je liever in het mbo, hbo of op de universiteit? Dan kom je uit bij de studentensteden, lekker bruisend!

de werktijden van een docent

De meeste middelbare scholen geven les tussen half negen ‘s ochtends en half vier ‘s middags. Gaan de jongeren naar huis? Dan is het voor jou tijd om de laatste toetsen na te kijken en de lessen voor morgen voor te bereiden. Geen zin in de schoolse omgeving? Neem dan het nakijkwerk mee naar huis, en doe dit lekker vanaf de bank. 

Wil je aan de slag in het mbo, hbo of op de universiteit? Dan zijn je werktijden meestal iets ruimer. Het kan dan ook zomaar voorkomen dat het college dat je geeft ‘s avonds wordt ingeroosterd. Dit houdt wel in dat je ‘s ochtends vaak wat langer kan slapen. En dat is soms ook niet verkeerd!

Je werkt als docent meestal fulltime in dienst van de onderwijsinstelling. Maar steeds meer docenten laten zich inhuren als zzp’er. Handig, want zo kan je naast je lessen ook in het werkveld blijven werken. Denk bijvoorbeeld aan een docent verpleegkunde die nog twee dagen in de week in het ziekenhuis werkt.


Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Wil je docent worden? Dan volg je een hbo-lerarenopleiding in de richting van het vak waarin je les wilt geven. Daarnaast kan je ook docent worden door de vakken op universitair-niveau te studeren. Ligt je hart bijvoorbeeld bij wiskunde? Volg dan de hbo-opleiding leraar wiskunde of studeer wiskunde aan de universiteit. 

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen eerstegraads- en tweedegraads docenten. Als tweedegraads docent mag je lesgeven aan de volgende leerlingen: 

  • leerlingen op het vmbo. 

  • leerlingen in de eerste drie klassen van de havo en het vwo. 

  • leerlingen in het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie (ROC)

  • leerlingen in het praktijkonderwijs. 

Wil je ook leerlingen in de bovenbouw van de havo en het vwo lesgeven? Dan heb je een eerstegraads bevoegdheid nodig. Deze haal je door na je lerarenopleiding nog een master te volgen. Deze duurt twee á drie jaar. 

zij-instroomtraject voor docenten

Heb je een andere opleiding gevolgd, maar wil je wel graag docent worden? Dat kan ook via het zij-instroomtraject van Randstad! Zo kan je al voor de klas staan terwijl je je lerarenbevoegdheid haalt. Bevalt het en slaag je voor een getuigschrift? Dan mag je officieel aan de slag als groepsleerkracht (po) of vakleerkracht (vo).


Wil je jouw persoonlijke vaardigheden verbeteren of je verder ontwikkelen? Wanneer je via Randstad werkt kan je altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling. Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er hier snel één aan!

Weet je iedereen enthousiast te krijgen voor een onderwerp? Dan beschik je over een van de belangrijkste eigenschappen van een docent! Wat nog meer belangrijk is? 

  • geduld:
    als docent is het belangrijk dat je geduldig bent. Wat voor jou logisch is, kan voor een leerling ontzettend ingewikkeld zijn. Daarom is het belangrijk om rustig te blijven en het ook voor een tiende keer rustig en begrijpelijk uit te leggen.

  • helder en logisch uitleggen:
    ls docent ben je steeds bezig om ingewikkelde stof, begrijpelijk te maken. Daarom is het belangrijk dat je communicatief sterk bent en zelfs de moeilijkste stof, op een makkelijk manier kan uitleggen. Zo weten al je leerlingen precies wat er bedoelt wordt. 

  • inhoudelijke kennis:
    naast terugkerende onderwerpen binnen je vakgebied, ben je ook op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Onderzoek staat immers nooit stil, en je wilt je leerlingen natuurlijk wel de laatste informatie geven.

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als docent via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen docent

  • wat doet een docent?

    Een docent geeft les aan leerlingen over uiteenlopende onderwerpen. Ieder vak heeft zijn eigen docent. Je zorgt ervoor dat jongeren alles leren over je specifieke vakgebied. Lees hier alles over specifieke taken van een docent.

  • wat verdien je gemiddeld als docent?

    Als fulltime docent ga je gemiddeld tussen de €3.409  en €6.136 euro bruto per maand verdienen. Dit is afhankelijk van of je eerste of tweede graads docent bent. Per jaar is dat ongeveer €61.392 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Als flexmedewerker verdien je ongeveer €29,54 euro per uur. Maar dat is niet alles. Lees hier alles wat je wil weten over de secundaire arbeidsvoorwaarden.

  • heb je ervaring nodig voor een baan als docent?

    Om docent te worden, heb je geen ervaring nodig. Wel is het belangrijk dat je je lerarenbevoegdheid hebt gehaald. Hoe je dit doet? Door het vak waarin je les wilt geven aan de universiteit te volgen, of volg een hbo-lerarenopleiding op dat vakgebied. Daarnaast heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig.

  • waarom is het leuk om te werken als docent?

    Als docent sta je aan het begin van de carrière van de nieuwe generatie. Een hele verantwoordelijkheid, maar ook erg leuk. Jaar na jaar zie je de kinderen opgroeien en steeds meer zichzelf ontdekken. En daar mag je een handje aan bijdragen.

  • hoe moet ik solliciteren op een docent vacature?

    Solliciteren als docent is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op.
    Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

  • hoe lang duurt een opleiding tot docent?

    De hbo-lerarenopleiding voortgezet onderwijs duurt 4 jaar. Hierna ben mag je lesgeven aan het vmbo, de onderbouw van de havo en het vwo en praktijkonderwijs. Om de alle klassen en lagen les te mogen geven, heb je hiernaast nog een masteropleiding nodig van 2 tot 3 jaar.