Als verzorger IG (of VIG) werk je met mensen die wat extra hulp nodig hebben. Dit kunnen mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap zijn, maar bijvoorbeeld ook ouderen. Als VIG verzorg je mensen, in de breedste zin van het woord. Je verricht verpleegkundige handelingen, helpt bij het huishouden en onderhoudt contact met de familie. Je draagt dus veel verantwoordelijkheid en bent belangrijk voor je cliënten.
Maar wat is de betekenis van verzorgende IG? IG staat voor individuele gezondheidszorg. Je hebt dus veel persoonlijk contact met je cliënten en bouwt doorgaans een sterke persoonlijke band met ze op. Je fungeert als vertrouwenspersoon, luistert naar persoonlijke verhalen en probeert hun leven wat extra kleur te geven.
wat doet een verzorgende ig?
Als verzorgende IG ben je verantwoordelijk voor:
-
het verrichten van verpleegkundige handelingen
-
het toedienen van medicatie
-
helpen bij het wassen en aankleden van cliënten
-
het verrichten van huishoudelijke taken
-
het onderhouden van contact met familie en vrienden
-
verslag doen van de ontwikkeling van cliënten
-
begeleiding bij recreatieve activiteiten
verzorgende ig worden
Je werkt als verzorgende IG met een kwetsbare en specifieke doelgroep. Je draagt een grote verantwoordelijkheid. Het is dus belangrijk dat je goed voorbereid het werkveld in stapt. Wil je graag werken in de zorg maar zit je nog zonder diploma? Er bestaat een mbo-opleiding speciaal om zorgondersteuner te worden! Deze opleiding stoomt je klaar voor het echte werk. Daarna kan je doorgroeien naar verzorgende IG.
wie zijn je collega’s?
Als verzorgende IG krijg je vaak je persoonlijke cliënten toegewezen. Deze vallen onder jouw verantwoordelijkheid en je begeleidt deze mensen vaak 1-op-1. Toch is het allesbehalve een eenzaam bestaan. Je komt juist veel in contact met collega’s! Om je doelgroep zo goed mogelijk te kunnen verzorgen, moet je veel overleggen met collega-verzorgenden, maar ook met begeleiders, psychologen en dokters.
verzorgende ig
wat het is om te werken als verzorgende ig in de zorg