Hybride werken - deels thuis, deels op kantoor - heeft de laatste jaren een enorme vlucht gemaakt. Veel werkenden zouden ook niet anders meer willen. Maar wat betekent dat in de praktijk? We geven antwoord op een aantal vragen.
hybride werken: vragen & antwoorden
- wat is hybride werken?
- waarom is hybride werken 'ineens' zo actueel?
- wat willen je medewerkers?
- hybride werken: hoe pak je het aan?
1. wat is hybride werken?
Hybride werken betekent - simpel gezegd - dat de plek waar iemand werkt, afhangt van de geplande activiteiten van de werkdag. Mensen kiezen hun werkplek bijvoorbeeld op basis van factoren als:
- het soort werk en het doel van de activiteit (bijvoorbeeld: een verslag schrijven, teamoverleg of een presentatie geven)
- de noodzaak om al dan niet met anderen in dezelfde ruimte te zijn
- de efficiëntie en kwaliteit van beschikbare communicatiemiddelen.
Hybride werken kan in de praktijk betekenen dat je medewerkers niet alleen vanaf verschillende locaties (samen)werken, maar ook dat werktijden per persoon of team kunnen verschillen.
2. waarom is hybride werken ‘ineens’ zo actueel?
Hybride werken is helemaal niet zo nieuw. Rond 2010 was ‘Het Nieuwe Werken’ (HNW) al een hot topic, door de snelle technologische ontwikkelingen die werken op afstand mogelijk maakten. Door de coronapandemie kreeg deze manier van werken een onverwachte boost, omdat veel organisaties noodgedwongen moesten overschakelen op thuiswerken en nieuwe vormen moesten bedenken voor samenwerken ‘op afstand'.
Maar ook los van corona past hybride werken helemaal in deze tijd van snel toenemende digitalisering, de groeiende behoefte aan maatwerk en de wens om het toenemende woon-werkverkeer terug te dringen.
3. wat willen je medewerkers?
Uit onderzoek van FNV blijkt dat werkenden het afgelopen jaar veel positiever zijn gaan denken over thuiswerken. Slechts 10% van hen wil alleen op kantoor werken, een kleine 20% wil alleen nog maar thuiswerken en ruim 70% wil een mix van allebei, met een voorkeur voor een fifty-fifty-verdeling van de werktijd thuis en op locatie. Ook wil een ruime meerderheid (63%) nadrukkelijk kunnen meepraten over hoe hybride werken er bij hun werkgever uit gaat zien.
Al voor de coronacrisis uitbrak, bleek dat meer dan de helft van de Nederlandse medewerkers behoefte heeft aan meer autonomie: de mate waarin medewerkers de vrijheid hebben om zelf beslissingen te nemen over de inhoud en planning van hun werk, waardoor ze hun werk kunnen invullen op een manier die goed bij hen past. Medewerkers die zich autonoom voelen zijn gelukkiger, lossen problemen gemakkelijker op, zijn productiever en blijven langer in dienst bij hun werkgever.
4. hybride werken: hoe pak je het aan?
Omschakelen naar hybride werken gaat niet van de ene op de andere dag. Deze praktische tips helpen je op alvast weg.