5. hoe hoog is de transitievergoeding?
De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van het salaris en het aantal jaren dat je medewerker bij jou in dienst is geweest. De hoofdregel is als volgt:
- een derde maandsalaris per heel dienstjaar
- over het resterende deel van de arbeidsovereenkomst: (brutosalaris ontvangen over resterende deel arbeidsovereenkomst / brutomaandsalaris) x (1/3 brutomaandsalaris/12)
De transitievergoeding wordt in elk geval berekend over het basissalaris. Hiervoor moet je het bruto-uurloon vermenigvuldigen met de arbeidsduur per maand. Gaat het om een medewerker die geen vaste uren werkte, dan moet je het bruto-uurloon vermenigvuldigen met het gemiddeld aantal uren dat hij gewerkt heeft in de twaalf maanden voorafgaand aan de ontslagdatum.
Ook tel je de volgende zaken mee:
- vakantietoeslag (bijna altijd 8%)
- provisie (1/12 van de uitgekeerde provisie over de voorgaande twaalf maanden)
- vaste eindejaarsuitkering (1/12 van het totaalbedrag)
- overwerkvergoeding en ploegentoeslag (1/12 deel van het totaal)
- bonus, winstuitkering en variabele eindejaarsuitkering (1/36 van het totaalbedrag in de drie jaar voor de ontslagdatum, of naar rato als de medewerker minder dan drie jaar in dienst is geweest).
Per 1 januari 2023 bedraagt de transitievergoeding maximaal € 89.000 of, bij een hoger jaarsalaris dan € 89.000, maximaal een jaarsalaris.
tip:
Met de rekentool op Rekenhulptransitievergoeding.nl kun je een indruk krijgen van de hoogte van de transitievergoeding waarop de medewerker recht heeft.