wet dba 2025

De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzp'ers. Zowel jij als opdrachtgever als de zzp'er zijn samen verantwoordelijk voor het bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking. Wanneer de Belastingdienst (achteraf) van mening is dat er wél sprake is van een dienstbetrekking, dan moet jij, de opdrachtgever, alsnog loonheffingen betalen.

zzp wetgeving en handhaving vanaf 2025

Op 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium opgeheven. Vanaf dat moment gaat de Belastingdienst actief handhaven op schijnzelfstandigheid, met focus op sectoren met veel risico op schijnzelfstandigheid, waaronder de zorgkinderopvang en bouw. Er worden nu al bedrijfsbezoeken met handhavingsactiviteiten afgelegd, waarbij nu nog waarschuwingen worden uitgedeeld. Vanaf het nieuwe jaar zijn dit boetes en naheffingen. Door de wet DBA zal een groot deel van de zzp’ers als ‘schijnzelfstandige’ worden aangemerkt. 

Randstad heeft de oplossing om dichtbij de huidige vorm te blijven binnen de nieuwe wet-en regelgeving. Wat is deze oplossing? Payroll!

Een samenwerking op zzp basis heeft voor zowel de medewerker als opdrachtgever een aantal voordelen. Denk aan de flexibilteit voor de medewerker en de duidelijkheid in kosten en het niet hoeven dragen van de risico's van het werkgeverschap voor de werkgever. Payroll kan een mooie oplossing zijn om zowel de flexibiliteit te behouden, als duidelijkheid te hebben over je kosten. 

flexibel contract met de meeste zekerheid

Randstad biedt de medewerkers een min-max contract aan. Dit contract is voor een bepaalde tijd, met een begin- en een einddatum. De medewerker bouwt vakantiedagen op, naar rato van de gewerkte uren. En als de medewerker ziek wordt, betaalt Randstad het salaris door op basis van een gemiddelde van de afgelopen periode. Randstad draagt als juridisch werkgever zorg voor het proces bij (langdurig) ziekteverzuim. We factureren jou alleen de gewerkte uren. Fijn toch?

hoe ziet dit proces eruit?

  • stap 1 - je werft en selecteert de medewerkers uit je eigen netwerk, dit kunnen de oud-zzp'ers zijn. Randstad neemt het werkgeverschap over voor deze medewerkers;
  • stap 2 - randstad neemt zo goed als alle administratieve werkzaamheden van jullie over. Als juridisch werkgever zouden wij de pool medewerkers die graag blijft, graag een contract aanbieden via Randstad Payroll;
  • stap 3 - alle medewerkers werkzaam bij jullie organisatie krijgen toegang tot onze 'MijnRandstad' omgeving. In dit digitale portaal kunnen zowel vakantie-, over- en ziekte-uren, als overige declaraties worden ingediend. Handig alles op één plek;
  • stap 4 - Randstad is verantwoordelijk voor het proces en de doorbetaling van salaris van de medewerkers bij ziekte. De totale kosten per gewerkt uur zijn vooraf bekend bij jou. Zo is alles duidelijk voordat we de samenwerking beginnen.

Payrolling betekent dat je als opdrachtgever zelf je personeel werft, selecteert en begeleidt. Maar de risico's en juridische verplichtingen van het werkgeverschap zijn uitbesteedt. In de praktijk zal er dus weinig veranderen, het grootste verschil zit hem in de contractvormen voor de medewerkers. Wij noemen dit ook wel de voordelen van zzp, gecombineerd met werkgeverschap!

voordelen voor de medewerker

Elke payrollmedewerker heeft recht op een contract volgens de ketenregeling. Dit betekent dat wij de medewerker drie tijdelijke contracten mogen aanbieden met een gezamelijke maximale duur van drie jaar. Hierna heeft de medewerker recht op een contract voor onbepaalde tijd. Een bijkomend voordeel voor de medewerker is risicodekking bij ziekte-, vakantie, en overig verlof. Ten opzichte van zzp wordt het salaris nu dus wel doorbetaald bij afwezigheid. Daarnaast krijgen ze een arbeidsovereenkomst, waardoor de grote administratielast vervalt. Niet alleen meer risicodekking voor de medewerker, maar ook meer zekerheid dus.

> lees hier meer over de voordelen van payroll

zekerheid en duidelijkheid in kosten 

Randstad brengt alleen de gewerkte uren in rekening, waardoor er vooraf duidelijkheid is over kosten en budget. We bieden de zekerheid van volledige compliancy, vanuit (lokale) wetgeving en cao's en daardoor tevreden medewerkers. 

Als opdrachtgever ga je een duurzame samenwerking aan met de medewerker. Je hebt exclusiviteit met betrekking tot de inzet via Randstad. 

> lees hier meer over de kosten van payroll

> vraag hier een payroll offerte aan

doe de zzp check

Werkt jouw organisatie veel met zzp'ers en wil je weten of jullie opdracht voldoet aan de huidige wetgeving? In deze korte vragenlijst nemen wij je mee door de richtlijnen van de wet DBA. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op oneigenlijke zzp'ers. Door onderstaande vragen te beantwoorden, krijg je beter inzicht in jullie situatie. Doe snel de check!

criteria voor zelfstandigheid

Beantwoord onderstaande vragen met ja of nee, en kom erachter of Randstad je kan helpen!

  • het is duidelijk wat de zelfstandige gaat opleveren en de opdracht heeft een begin- en een einddatum;

  • de zelfstandige bepaalt zelf de wijze waarop hij de opdracht uitvoert, zoals methodiek of materialen die gebruikt worden; 

  • de zelfstandige kan advies en of aanwijzingen naast zich neerleggen die hij krijgt;

  • de zelfstandige mag meerdere opdrachtgevers tegelijkertijd hebben;

  • de zelfstandige is zelf verzekerd voor eventuele schade;

  • de zelfstandige hanteert een all-in tarief inclusief eventuele reiskosten en aangekochte materialen;

  • de zelfstandige mag zich laten vervangen door een zelf aangewezen derde;

  • de zelfstandige heeft in de afgelopen 12 maanden een of meerdere opdrachtgevers gehad; 

  • de zelfstandige bepaalt zelf zijn eigen werktijden en werkdagen en wordt niet meegenomen in het vaste rooster; 

  • de zelfstandige wordt niet structureel verplicht op kantoor/locatie te werken.

hoe verder?

  1. alles ja - randstad kan je helpen met de administratie;
  2. één of twee keer nee - klik hier om in contact te komen met Randstad en te kijken waar je op moet letten;
  3. drie keer of vaker nee - dit lijkt op ongelijke zzp. We kunnen samen kijken naar de mogelijkheden om toch op een flexibele basis te blijven samenwerken.

wet dba adviesvraag - payroll

Jouw privacy is belangrijk voor ons. Randstad gaat zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens, zie hierover meer in ons privacy statement.