voorbereiden tweede sollicitatiegesprek: hoe pak je dat aan?
Voordat je begint aan je 2e sollicitatiegesprek is het dus belangrijk dat je je voorbereidt op de volgende onderwerpen:
En volg deze drie stappen:
-
Reflecteer op het eerste sollicitatiegesprek: hoe ging dat? Wat ging goed en wat kan beter? Probeer je sterke punten nog beter te maken en je slechte punten op te lossen en te oefenen.
-
Bereid je voor op moeilijke vragen. We zeiden het net hierboven al: er worden waarschijnlijk diepere vragen gesteld. Bereid je goed voor en bekijk onze voorbeeldvragen verderop. Als je het antwoord niet weet is het niet het eind van de wereld. Houd dat in je achterhoofd. De beste oplossing is zeggen dat je het een lastige vraag vindt en er later op terugkomt. Dat is beter dan stotteren of stilvallen. Vaak willen ze bij moeilijke vragen ook zien hoe je het communicatief oplost en zijn ze niet per se op zoek naar het goede antwoord.
- Bedenk wat je zelf uit het gesprek gaat halen. Ja, ook jij hebt een stem in hoe je je baan vormgeeft. Bedenk welke vragen je terug wilt stellen, hoe je gaat onderhandelen en waar je behoefte aan hebt! Zet alles voor jezelf op een rijtje zodat je niets vergeet te vragen of bespreken.
arbeidsvoorwaardengesprek en salarisonderhandeling: zo ga je er zelfverzekerd in
Misschien wel het belangrijkste van een baan naast werksfeer en leuke collega’s: de beloning en de voorwaarden! Wees klaar om te onderhandelen. Werkgevers geven je namelijk niet vaak meteen het salaris dat je verwacht.
vragen tweede sollicitatiegesprek
Oké, moeilijkere en diepere vragen dus. Maar waar moet je dan aan denken? En welke vragen kan je in het tweede gesprek zelf nog stellen? Je hebt er namelijk al zoveel gesteld in het eerste gesprek… Wij helpen je!
vragen die werkgevers stellen
Doordat je waarschijnlijk met andere mensen in gesprek gaat, komen de ‘typische’ sollicitatievragen eerst weer kort aan bod. Geef daar rustig en uitgebreid antwoord op, net zoals bij je eerste gesprek. De diepere vragen die tijdens het tweede gesprek gesteld worden zijn vaak:
-
waarom wil je voor deze organisatie werken?
-
wat zijn je sterke en zwakke punten in deze rol?
-
wat denk je over X jaren te doen?
-
beschrijf eens hoe je een probleem hebt opgelost in een eerdere baan?
-
waarom wil je bij je huidige werkgever weg?
-
op welke prestatie ben je tot nu het meest trots?
-
hoe zie je jouw rol in het toekomstige team?
-
wat zou je in [situatie] doen?
De meeste vragen zijn waarschijnlijk gestuurd op basis van gedrag. Degene die tegenover je zit wil er namelijk achterkomen hoe je met bepaalde situaties omgaat en hoe je op die momenten handelt. Een handig hulpmiddel om goede antwoorden te geven op die vragen is de STARR-methode. Koppel situaties uit het verleden aan de werkzaamheden en verantwoordelijkheden die bij je toekomstige functie horen.
Bijvoorbeeld: “In mijn vorige functie was ik verantwoordelijk voor de maandelijkse bedrijfsuitjes. Dat was heel leuk en ging altijd erg goed. Ik ben dus organisatorisch sterk en kan goed met deadlines omgaan.” Op die manier voldoe je aan de competenties die bij een functie horen en leg je uit waarom je de perfecte kandidaat bent.
vragen die je terug kan stellen
Wees innovatief en creatief! In het 2e sollicitatiegesprek is er meer ruimte om over jezelf te vertellen en je ideeën uit te drukken. Je kan daarom vragen stellen over de functie, het bedrijf of over de afdeling. Maar je kan je ook richten op de interviewer. Zo heb je direct door of er een klik is én ben je origineel.
Enkele voorbeelden van zulke vragen zijn:
-
wat wordt er van mij verwacht tijdens de eerste zes maanden?
-
is deze rol nieuw? Zo ja, hoe is deze ontstaan?
-
hoe omschrijf je de werksfeer en bedrijfscultuur?
-
welke doorgroeimogelijkheden zijn er (opleidingen, trainingen etc.)?
-
in welk team kom ik terecht?
-
welke vaardigheden en skills zijn er al aanwezig in dat team?
meer lezen over het voorbereiden van een (eerste) sollicitatiegesprek?
Heb je binnenkort niet het tweede, maar het eerste sollicitatiegesprek? Of wil je gewoon meer weten over je eigenschappen of de vragen die werkgevers vaak stellen? Lees dan ook onderstaande: