op deze pagina
- 3 redenen om een salarischeck te doen
- de salarischeck: vergelijk je salaris met dat van anderen
- doe de salarischeck als voorbereiding op een salarisonderhandeling
- de salarischeck vs. het modaal inkomen
- hoe wordt mijn salaris bepaald?
- wie bepaalt mijn salaris als ik via Randstad werk?
3 redenen om een salarischeck te doen
Waarom de salarischeck doen? Goede vraag!
- om je huidige salaris te vergelijken met dat van mensen die hetzelfde werk doen als jij. Altijd fijn om te weten waar je staat, toch? Misschien geeft het gemiddelde bedrag je net dat zetje om een gesprek met je leidinggevende aan te gaan over die loonsverhoging die je al zo lang wilt!
- gebruik de salarischecker om te onderzoeken wat je in een nieuwe baan kan gaan verdienen. Als basis voor een salarisonderhandeling inderdaad!
- jezelf aan het oriënteren op de arbeidsmarkt? Dan is het fijn om te weten wat de gemiddelde lonen per beroep zijn. Doe dan dus ook zeker de salarischeck.
de salarischecker: vergelijk je salaris met dat van anderen
Je wilt graag eens weten wat 'collega's' verdienen? Wat mensen in een vergelijkbaar beroep op hun salarisstrook zien staan? Slim plan! Ontdek het direct met de Randstad-salarischecker. Bij het vergelijken van je salaris is het goed om te weten dat je salaris niet alleen afhankelijk is van de inhoud van je functie. Maar ook van:
- de verantwoordelijkheden die bij je rol horen
- je leeftijd
- opleiding(en)
- werkervaring
- de regio waarin je werkt; zo liggen de salarissen in de randstad - waar de huizenprijzen ook hoger zijn - vaak hoger
- de arbeidsmarkt
Toch is het, rekening houdend met al deze factoren die invloed hebben op je brutoloon, zéker interessant om een salarischeck te doen.
Wil je jouw financiële mogelijkheden ook ontdekken? Laten we dan snel samen kijken naar de salarischecker.
Benieuwd wat je netto overhoudt van je salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.
doe de salarischeck als voorbereiding op een salarisonderhandeling
De salarischeck gebruiken om je salarisonderhandeling of gesprek over loonsverhoging voor te bereiden. Hoe werkt dat precies? Eens kijken. Welke situatie geldt voor jou?
- ik wil een loonsverhoging in mijn huidige baan
- ik wil een nieuwe baan en een nieuw salaris
- ik heb een salarisindicatie nodig
ik wil een loonsverhoging in mijn huidige baan
- het is natuurlijk heel fijn om een stap te maken in je salaris. Helemaal lekker wanneer je dit zelf geregeld hebt in een gesprek met je leidinggevende. Het is belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen wanneer je om loonsverhoging vraagt. Met onze salarischecker bereken je het gemiddelde salaris dat anderen in jouw functie verdienen. Je weet dan gelijk wat een marktconform salaris is voor jouw rol. Dit is dus een mooie houvast om je eigen salariswens te bepalen en op tafel te leggen! Wil je graag tips over het vragen om loonsverhoging? Check snel wat onze eigen collega's Linda en Sandra hier over zeggen.
ik wil een nieuwe baan en een nieuw salaris
- wat goed dat je aan het solliciteren bent. Leuk. En spannend! Om alvast goed voorbereid te zijn, op de mogelijke salarisonderhandeling, is het fijn om een salarischeck te doen. De salarischecker geeft namelijk weer wat anderen in jouw (toekomstige) functie gemiddeld verdienen. Je ziet in één oogopslag waar je kansen liggen. Benieuwd? Ga naar de salarischecker. Weet je inmiddels wat je kansen zijn? Kijk dan ook eens naar onze tips voor het onderhandelen over salaris.
ik heb een salarisindicatie nodig
- is jou soms gevraagd om een salarisindicatie? Dat kan ook! Een salarisindicatie is eigenlijk niets anders dan je gewenste salaris! Heb je ergens gesolliciteerd en vraagt een recruiter, intercedent of hr medewerker om je salarisindicatie? Mooi, dan kan je blij zijn! Oké, en misschien een beetje zenuwachtig dan. Het betekent namelijk gewoon dat er ruimte is om te onderhandelen. Om lekker voorbereid te zijn ga je er vooraf eens goed voor zitten! Het is fijn om een realistische salarisindicatie te geven, toch? Lees meer over het bepalen van een salarisindicatie.
Wil je direct een handje op weg geholpen worden? Doe dan nu de salarischeck! Je kan het salaris uit de salarischecker absoluut gebruiken als indicatie!
de salarischeck vs. het modaal inkomen
Wat is nou eigenlijk het verschil tussen het resultaat uit de salarischeck en het modaal inkomen? En wat zijn de gemiddelde salarissen in Nederland? Goede vraag! Laten we samen eens kijken.
de salarischeck
- de gemiddelde salarissen die uit de salarischeck komen zijn gebaseerd op unieke Randstad-data. Deze data wordt bevroren op historische gegevens van het afgelopen jaar en loopt tot het einde van dit jaar. Er zijn in totaal bijna 1000 verschillende functies die je kan invoeren. En per functie wordt er een berekening gemaakt op basis van wat flexmedewerkers in die betreffende functie verdienen. Stel je werkt als administratief medewerker, dan wordt er een berekening gemaakt op basis van 23.952 banen. Heel interessant en realistisch dus! Dus voer snel je huidige functie of je droombaan in en ontdek of jouw salaris boven, op of onder het gemiddelde zit.
modaal inkomen
- we spreken in Nederland vaak over een modaal inkomen. Je hebt de term Jan Modaal vast wel eens gehoord. Jan heeft in 2021 een modaal inkomen van bruto €36.500. Dat schat het CPB. Krijg jij jaarlijks meer of minder dan dit modaal inkomen? Dat hangt af van verschillende factoren, check: hoe wordt mijn salaris bepaald.
Lees meer over het modaal inkomen.
de gemiddelde salarissen in Nederland
- wil jij graag een overzicht zien van de gemiddelde salarissen in een bepaalde sector? Dat kan zeker ook! Laten we samen eens kijken naar de salarisschalen per sector.